Tidselolie – fra ukrudsfjerner til at fjerne fedtet hud
Når man tænker på tidsler, så henføres tankerne normalt på en irriterende ukrudtsplante, der vokser overalt i haven og sørger for, at man skal passe på at gå med bare tæer, da man i så fald vil stikke sig på det skarpe blade. Der er dog meget mere til plante end øjet ser, og der findes flere forskellige former for tidsler, selvom de flest typisk er ligeglade, så længe tidslerne ikke vokser i deres have. Der findes dog tidsler, hvorfra der kan udvindes både en æterisk olie samt en spiseolie med mange forskellige nyttige egenskaber. Denne tidselolie skal man dog ikke prøve at udvinde selv, men den kan købes i sin koncentrerede form, hvor den kan være til stor nytte på huden.
Tidselolien stammer fra tidselmarieplanten, som er en grønplante med blade der er små torne på og på toppen sidder den lilla blomst. Den stammer fra kurvblomstfamilien, hvor olien udvindes fra plantens frø, via enten koldpresning eller varmepresning. Forskellen mellem de to metoder består i, at koldpresning foretages langsommere, så temperaturen ikke kommer over 60 grader, hvor direkte presning foregår i et hurtigere tempo, hvilket får temperaturen højere op. Marietidslerne vokser overalt i verden, og hvis det er en sommer fuldt af både regn og solskin, så skal den nok vokse frem i stor stil i alle verdens haver. Den spreder sig enormt hurtigt, så hvis man planter den med kommercielle formål, skal man sørge for at holde den i skak. Dette er grunden til, at olien ikke er så svær at producere, og prisen er derfor heller ikke særlig høj i forhold til andre æteriske olier, og der er uden tvivl mange haveejere, der med glæde ville give deres tidsler væk til formålet. Den æteriske olie bliver dog presset af tidsler, der er blevet dyrket under de rette forhold for at kunne give den bedste olie af den højst mulige kvalitet.
Den spiselige tidselolie
Når det kommer til den gastronomiske anvendelse af tidselolie, så er det ikke alle steder, at den er lige brugbar. På grund af dens lave rygetemperatur på blot 109 grader, hvor jomfru olivenolie har en ryge temperatur på 199 grader, så egner tidselolien sig ikke til stegeolie, da den for hurtigt begynder at ryge og dermed hurtigt bliver harsk. Den er i stedet velegnet til marinader og dressinger, hvor man kan få det bedste ud af den nøddeagtige smag, som olien besidder. Netop dette er grunden til, at den bliver flittigt brug i diverse salater, hvor kombinationen af den nøddeagtige smag giver salaten et dejligt pift i den rigtige retning. Den kan også benyttes som smagstilføjelse til varme retter, hvis man lige ønsker, at smagen trænger til nogen ekstra. At tidselolien på samme tid er meget sund, gør det den til et glimrende alternativ til de andre madolier på markedet, og den nøddeagtige smag kan også bruges i forbindelse med asiatisk inspirerede retter, hvor smagen af nød passer rigtig godt i kontrast til de mange grønsager og kraftige krydderier.
Tidselolien har et meget højt indhold af E-vitamin, der sørger for at beskytte kroppens fedtsyrer mod nedbrydning og mod hurtig aldring af huden. Indholdet af E-vitamin er så højt, at olien nogle gange ses markedsført som E-vitaminolie, men der er ikke nogen forskel på produkterne, da det er den samme olie, der sælges i begge forbindelser. Dette høje indhold har betydning for begge typer olier, da det både gør godt, når det kommer til indvortes og udvortes brug, så huden ikke bliver ældre alt for hurtigt og man kan beholde sin unge og stærke krop i længere tid.
Den kosmetiske tidselolie
Som æterisk olie er tidselolie forholdsvis mild, da den egner sig til de fleste hudtyper, selvom den i nogle tilfælde bør optyndes før udvortes brug, da sarte hudtyper ikke altid reagerer lige godt på de æteriske olier. Tidselolien kan beskrives som n ret tør olie, som dermed absorberes hurtigt i huden for en hurtigere behandling, da man ikke behøver at vente på at den trænger helt ind i huden, da det foregår relativt hurtigt. Den urene og fedtede hud er et problem hos mange danskere, men de æteriske olier er særligt gode på dette område, og her er tidselolien ingen undtagelse. Når man benyttes til udvortes brug kan man slippe af med den fedtede hud og opnå en mere ren og sundt udseende hud, der er stærkere, og dermed forebygger man også imod fremtidige hudproblemer. Tidselolien er især velegnet til den modne hud, som kan beskrives som huden til det voksne menneske, der ikke længere er i udviklingsfasen. Dette betyder dog ikke, at man er sluppet af med eventuelle hudproblemer, men det er her, at man med fordel kan benytte tidselolien.
Tidselolien benyttes også indenfor den kosmetiske industri, hvor den anvendes i mange forskellige cremer, salver og olier til både hoved og krop. Dette kan man vel kalde blåstemplingen af tidseloliens kosmetiske formåen, da den dermed også kan bruges i sin mere rene form, som tilfældet er med den æteriske olie, hvor den netop tager sine egenskaber fra de kosmetiske produkter uden de mange tilsætningsstoffer, dufte osv. og de kan i stedet findes i mere koncentreret form i den æteriske tidselolie
Tidselolie som naturmedicin
Indenfor naturmedicinen er tidselolien et kendt medikament, der bruges flittigt, når det kommer til at beskytte leveren imod diverse sygdomme. Tidselolien er længe blevet anvendt til netop at forebygge mod sygdomme på dette område, på grund af oliens indhold af silibinin. Denne egenskab er dog aldrig blevet videnskabelig bevist, da forsøg ikke har vist resultater, der pegede i den samme retning. Tidselolien er også blevet undersøgt for helbredende egenskaber, når det kommer til leversygdommene hepatitis C, som også er kendt som leverbetændelse, og skrumpelever. Heller ikke i dette tilfælde bliver oliens egenskaber anset for at være videnskabelige beviste, og det er nok ikke her, at man skal lede efter medicin, når man skal behandle sin leversygdomme – her burde man i stedet opsøge egen læge. Der er generelt lavet mange undersøgelser, når det kommer til tidselolie, marietidslen og leversygdomme, og det virker som om, at der er konsensus omkring, at der findes stoffer i tidselolien, der kan hjælpe på disse sygdomme, men det er omfanget, der er problemet i denne sammenhæng. Der er nemlig ikke stærke og håndgribelige beviser for, at den har den helbredende effekt på leveren.
Selvom tidselolien måske ikke kan decideret kurere sygdomme i leveren, så kan den hjælpe i nogen grad med at opbygge den igen, hvorfor den har været brug i forbindelse med mere selvforskyldte skader på leveren. Her tales der om bodybuildere, hvis steroidforbrug går hårdt ud over leveren og overvægtige, hvis kolesteroltal sætter leveren på overarbejde. I begge forbindelser er tidselolien blevet brugt som en helende effekt, selvom at man stadigvæk bør søge egen læge i forbindelse med overstående problemer. Den helt interessant effekt, som tidselolien efter sigende skulle have kan være efter en bytur, hvor alkoholindtaget har været højt. Dette er ikke så sundt for leveren, hvorfor tidselolien kan hjælpe leveren med at komme ovenpå igen. I den danske kultur, hvor massiv druk er blevet meget hyppigt, kan dette godt være en god ide for at holde sin leverfunktion i gang på trods af de mange byture.
Det siges, at nogle mennesker benytter tidselolie i forbindelsen med at afskrække myg. Her indtages olien som kapsler, men virkningen er dog ikke videnskabeligt bevist. Det ville dog ikke komme som en overraskelse, da flere typer af æteriske olier kan benyttes som insekticid, og derfor kunne tilfældet lige så godt være det samme som tidselolie. Den har dog ikke været brugt nær så meget til det, som f.eks. citronelleolie, men det betyder dog ikke, at den ikke kan fungere på denne måde.
Forbehold
Man skal tage sine forbehold, når man anvender tidselolie, da den som æteriske olie er meget koncentreret. Derfor bør olien ikke indtages i sin koncentrerede form, men den bør i stedet blandes op med basisolier før udvortes brug. Gravide, ammende og spædbørn bør slet ikke benytte olien, da man er usikker på effekterne på barnet, da den unge krop sandsynligvis ikke er parat til at blive udsat for en olie af den styrke. Er man allergisk overfor planter i kurvblomstfamilien, bør man heller ikke benytte olien ,da dette vil fremprovokere allergiske reaktioner og eventuel eksem. I sidste ende skal man passe på med at indtage tidselolie i for store mængder, da den har en laksativ effekt, hvilket betyder, at det ender med at virke som et afføringsmiddel, hvis man bruger for meget af den.´
Afsluttende bemærkninger
Tidselolien er et meget interessant emne, da dens egenskaber spænder vidt og bredt fra madolie til æteriske olie og fra ukrudt til levermedicin. At de fleste mennesker kender den, som den uønskede vækst i haven gør nok, at rigtig mange mennesker bevæger langt uden om olien, når de støder på den i supermarkedet. Kulinarisk set har den ikke særlig stor brugbarhed udover dressinger og salater, selvom den smagsmæssigt passer perfekt til retter inden for dette område. Som æterisk olie er der lidt mere ved den, da den er glimrende til brug indenfor hudplejen, hvor den æteriske olie, kan hjælpe dig med at få din sunde og rene hud tilbage uden at skulle bruge mange penge på alverdens kosmetiske produkter.
Marietidslen og tidselolien har længe været kendt som naturmedicin mod leversygdomme og leverproblemer, og selvom man nok aldrig ville få en læge til at ordinere tidselolie mod hepatitis, så kan man ikke komme uden om, at der nok er noget om snakken omkring disse egenskaber. Det kan sagtens være, at de begrænser sig til, at man kan sørge for at have en generelt sundere lever ved indtagelsen af tidselolie, det spiselige vel at mærke, en gang imellem. Dette kan dog også være rigeligt, hvis man så selv kan være med til at forebygge fremtidige problemer med leveren blot ved at indtage en velsmagende olie i sin salat.
Så tiden hvor man blot anser tidsel for ukrudt må være ovre, så man kan begynde at sætte prise på planten. Den vil stadigvæk være en irriterende tilstedeværelse i haven, men nu kan man da gå indenfor og trøste sig med, at den selv samme type plante er med til at give den flotte hud.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du stille dem herunder 🙂
Emil skriver
Kan men bruge olien til mave såret
Cosmos Co skriver
@Emil
Det tør jeg ikke sige, om det er. Har du mavesår, bør du i første omgang opsøge din læge, han/hun vil kunne rådgive dig omkring behandlingen af det 🙂
Dorthe Klit skriver
Jeg har, med stor effekt, anvendt tidseloliekapsler som middel mod soleksem. Ganske effektiv virkning.
Cosmos Co skriver
@Dorthe Klit
Tak for det gode råd. Kan du beskrive kort, hvordan og hvorledes du brugte olien? 🙂
Lone skriver
Tidseloliekapsler sammen med betacaroten – Super effektivt mod soleksem. Jeg starter i det tidlige forår ig fortsætter til tidligt efterår. Har haft gavn af det i mange år.
Cosmos Co skriver
@Lone
Mange tak for det gode råd 🙂
Erika skriver
Lone og Dorte , hvilke tidseloliekapsler har i købt?
Vh erika
Lars skriver
Fin oversigt, men der mangler info om sammensætning af fedtsyrer, eks forhold mellem omega 3/6. De fleste vegetabilske olier har alt for meget omega 6 hvilket skaber inflammation i kroppen (feks i blodårer)
Cosmos Co skriver
@Lars
Af ren og skær nysgerrighed, hvorfra har du så informationen omkring, at kosmetisk brug skulle skabe inflammation?
Lars skriver
Misforståelse: omega 6 er ved inflammatorisk ved indtagelse, næppe ved udvortes brug
Lars skriver
Undgå derfor at spise solsikkeolie, tidselsolie og vindruekerneolie. Selv rapsolie er domineret af omega 6 over omega 3. Der er ingen vej udenom fiskeolier hvis man vil have nok omega 3. Hørfrø er dog godt men man mangler de vigtige EPA/DHA omega olier. Mennesket er udviklet omkring have og floder, har spist østers og fisk.
Cosmos Co skriver
@Lars
Okay min videner primært om udvortes brug, så jeg skal ikke lige gøre mig til professor omkring indvortes brug.
Men umildbart skulle små mængder af olie da ikke gøre den store forskel? Som jeg kort har læst mig til, kan problemet opstå ved indtagelse af større mængder over en længere periode?
lars skriver
hej igen, det er formodentlig indtagelse i længere tid der gør en forskel. De fleste referencer mener at det særligt er balancen mellem omega 3 og 6 der er afgørende. Som sagt så udviklede det moderne menneske sig i områder med masser af fisk/øster og fik derfor store mængder omega 3 (specielt de særlig gode DHA/EPA olier). Nogle forskere mener at det er årsagen til vores meget større hjerne og intelligens end hos andre arter. Hjerne og nerveceller er bygget op af omega 3 fedtsyrer i membranerne. Der er flere studier der tyder på at omega olier virker mod depression. Med industrialiseringen spiser vi markant mindre fisk/østers og den processerede mad er fyldt med omega 6 olier eller endnu værre som transfedtsyrer. Vi holdt op med at bruge smør og bruge magarine i stedet – igen typisk omega 6. Så moderne kost har en helt skæv omega 3/6 balance
Cosmos Co skriver
@Lars
Det lyder meget rigtig, det du skriver der, det er også derfor, at alle anbefaler f.eks fiskeolie, samt at det anbefales, at man spiser fisk minimum en gang om ugen 🙂
lars skriver
… så lige at kokosolie ikke er med her på siden? Den består at mættede mellem-kædede fedtsyrer (eller MCT olier på engelsk). Kokosolie har både gavnlige virkninger ind- og udvordes, bla bakterie/svampedræbende og omdannes hurtigt i leveren til ketoner som både muskler og hjerne kan bruge som brændstof hvilket er sundere og renere end den sædvanlige sukkerforbrænding der fremmer inflammation. Befolkninger på tropeøer skulle efter sigende både smøre deres hud med det og bruge det i næsten al madlavning
Cosmos Co skriver
@Lars
Artiklen om kokosolie er lige på trapperne, den er ved at blive skrevet.
Men ja det er korrekt, det du skriver, det er en olie, som har mange gode egenskaber, og den kan anvendes til mange forskellige formål, både indvortes og især udvortes 🙂
Neja skriver
Hej.
Jeg har købt nogle tidselolie kapsler for at mindske myggestik på en ferie, men kan ikke lige lure hvornår jeg skal starte med at tage dem?
Kan i hjælpe med det? Skal jeg begynde at tage dem inden eller blot på ferien for bedste resultat
Cosmos Co skriver
@Neja
Det er en god ide, hvis du begynder at tage dem før, at du tager på ferie, således stofferne er i din krop, når du ankommer til området, hvor der er myg 🙂
Læs evt denne artikel om at holde myggene væk
https://shop.cosmos-co.eu/da/12-husrad-til-at-undga-myg-og-forebygge-myggestik-a-8
Kirsten L S skriver
Kan tidselolie tåle at varmes op til ca 80 grader til basisolie for udtræk af urter?
Cosmos Co skriver
@Kirsten
Jeg forstår ikke helt, hvorfor du vil opvarme tidselolien?
Normalt laves udtræk i vand eller en basisolie, ikke i en æterisk olie.
En urteinfusion er god og brugbar, find en opskrift i linket herunder.
https://shop.cosmos-co.eu/da/hvad-er-en-urteinfusion-og-hvordan-laves-det-a-83
Skal du bruge olien til aromaterapi, kan den sagtens varmes op. Læs mere her:
https://shop.cosmos-co.eu/da/diy-hvad-er-aromaterapi-og-hvordan-virker-det-a-67
Du skal dog være opmærksom på, at hvis du varmer tidselolie op til 80 grader, kan du reducere oliens kosmetiske egenskaber markant, hvorfor opvarmningen ikke kan anbefales umildbart.
jan skriver
Hvad jeg har læst er at tidselolie skulle være blandt de bedste olier hvad kost angår.
Jeg kan ikke genkede det at tidselolie skulle være billigt ? Det jeg kan se er at det er rimeligt dyrt.
Cosmos Co skriver
@Jan
Det er ihvertfald en olie, som er god i forhold til kost. Den indeholder en masse gode ting for kroppen, men om den er blandt de bedste, afhænger nok i høj grad af, hvad man måler på.
Du kan købe 500 ml tidselolie til 50,- kr i diverse helsebutikker, det er billigere end en jomfru olivenolie 🙂
Charlotte skriver
Mht at smøre på uren hud, er det så bare lidt olie på vat efter rengøring af huden.
Cosmos Co skriver
@Charlotte
Nej du må som udgangspunkt aldrig bruge æteriske olier rent på huden, da det er meget koncentrerede olier.
De skal næsten altid blandes op i en vegatabilsk olie.
Læs mere her:
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24