Fakta om olier - Vegetabilske og æteriske olier

Cosmos Co

  • Forsiden
  • Abrikoskerneolie
  • Anisolie
  • Appelsinolie
  • Argan olie
  • Avocadoolie
  • Basilikumolie
  • Bergamotolie
  • Citronelleolie
  • Citrongræsolie
  • Citronolie
  • Eucalyptusolie
  • E-Vitamin olie
  • Fyrrenåleolie
  • Geraniumolie
  • Hampefrøolie
  • Hindbærkerneolie
  • Hybenkerneolie
  • Jojobaolie
  • Kaktus olie
  • Kokosolie
  • Korianderolie
  • Krusemynteolie
  • Lavendelolie
  • Mandarinolie
  • Mandelolie
  • Mynteolie
  • Nigella olie
  • Orangeblomst
  • Oreganoolie
  • Pebermynteolie
  • Petitgrainolie
  • Rosenolie
  • Rosmarinolie
  • Salvieolie
  • Sesamolie
  • Tamanu olie
  • Tidselolie
  • Timianolie

Mandarinolie – Om den æteriske olie fra mandarin

Mandarinolie – æterisk olie til huden

Mandarinen vokser på mandarintræet også kaldet citrus reticulata, som et stedsegrønt træ, der ikke bliver mere end  5 meter højt efter at have vokset med 25 centimeter om året. Træet kan beskrives som opretstående og stivbenet, men træet kommer senere til at have en form som en kuppel. Blomstringen er en lang periode, der foregår om sommeren, hvor frugterne løbende springer frem og modner. Frugten er lille og orange og den minder meget om en appelsin på trods af at være mindre og mere hjulformet end formet som kugler, som man kender det fra appelsinen. Mandarinen har tilmed har en mere sur smag end appelsinen, men denne kan stadig betegnes som sød. Frugtkødet er orange og delt op i omkring 9 stykker, hvor kernerne ligger inde i hver enkel del. Frugten har fået sit navn, da den har den samme farve som uniformerne som mandarinerne, som er de kinesiske embedsmænd. Mandarin er på samme tid et sprog, som tales af over 1 million mennesker i verden primært i Asien. Den menes at have sin oprindelse i det subtropiske klima i sydvestlige del af Kina, hvor den voksede i de varme skove. Den blev efter sigende bragt til Europa omkring år 1805, hvor det især var franskmændene der tog olien til sig.

Mandarin i maden

Mandarinen nydes for det meste rå og for sig selv i form af spisning af den modne frugt. Den kan dog godt bruges i forskellige former for salater, hvor den søde og sure smag giver en smagsnuance i salaten. Mandarinen ses typisk som den nemme måde at spise en citrusfrugt på, da appelsinen med sin store størrelse og tykke skal kan være besværlig at arbejde med. Her er mandarinen i stedet langt nemmere at arbejde med, da skrællen sidder løsere, og den er på denne både lang nemmere at pille af. Mængden som en mandarin tilbyder er langt mere overkommelig, og man kan også nemmere bestemme, hvor mange af de små frugter, som man kan spise.

Mandarinolie til hudpleje eller slik

Mandarinolien stammer, ligesom tilfældet er med appelsinolien, fra mandarinens skal, som udvindes ved koldpresning, hvilket betyder en langsommelig presning, som ikke opnår en temperatur på over 60 grader, som er den magiske grænse indenfor presning af æteriske olier, da der efter denne temperatur opstår en række kemiske forbindelser i olien, som ændrer den radikalt – hvilket ikke behøver at være en dårligt ting, da det kommer an på, hvad man skal bruge olien til. Mandarinolien kan både bruges som smagsgiver  og som kosmetisk produkt til pleje af huden, så man får 2 vidt forskellige funktioner, når man køber denne æteriske olie, hvilket øger incitamentet for, at det netop er denne udsøgte olie, der ryger ned i kurven.

Mandarinolien er mild og dermed god til behandling af huden, hvor den har en rensende effekt, der er velegnet til den modne og sensitive hud. Olien bruges oftest i forbindelse med behandling af tør hud, hvor den går ind og fugter huden både som lokalområde men også som en komplet kropspleje. Tør hud er en meget symptomatisk hudproblem, når det kommer til det danske vind og vejr, hvor huden bliver udsat for meget kold blæst og en lang vinter uden sol. Derfor kan den æterisk olie gå ind og bringe fugtigheden tilbage i huden, så huden igen kan blive sund og stærk igen, hvilket ruster huden i højere grad til at modstå bakterier og dårligt vejr, så huden stadigvæk kan se godt ud, selv efter en lang og trættende vinter. De styrkende og blødgørende effekter er velegnet til brug, når der skal bekæmpes blødsprængninger i huden, hvilket kan så dårligt ud på den blege vinterkrop, hvorfor det er vigtigt at behandle huden grundigt hele vinteren igennem, så man kan opretholde den flotte hud.

Mandarinolien er ret mild i forhold til mange andre æteriske olier, hvilket er grunden til, at den er meget brugt til børn i Frankrig, hvor olien i øvrigt er meget populær. Det er især de typisk steder hvor huden bliver tør, at olien bruges til børnene, da den er velegnet til de tørre albuer, knæ og den irriterede hud, hvor baderingen har siddet og gnubbet sig over hud, som så er blevet slidt.

Mandarinoliens dejlige smag, som minder om appelsinen bliver hyppigt brug som smagsgiver i mange forskellige varianter af slik, hvor man for det meste ser smagen af mandarin optræde i bolsjer og frugtflæsk. Så står man og skal lave bolsjer, så er vil man typisk gerne lave en helt masse forskellige smagsnuancer, og her kan mandarinolien afgjort anbefales til den mængde bolsjer, som skal smage af citrusfrugten.

Aromaterapi og massage med mandarinolie

Mandarinoliens dejlige duft er også meget velegnet til brug indenfor aromaterapien, hvor den både kan bruges som massageolie og i varme bade. Den dejlige og syrlige duft af mandarinolien virker afslappende på både krop og sind, hvor man nemt kan kombinere behandlingen af disse, når nu at man er i gang. Den har en opløftende og opmuntrende effekt, som er perfekt egnet til den person, som ligger under meget stres, og som derfor har brug for afslapning og få et smil på læben. Olien er meget forfriskende, som man typisk kender det fra olierne fra de andre citrusfrugter, og den giver energien tilbage til den trætte krop, så man kan komme afslappet ud af behandlingen, og dermed været klar til at bekæmpe alle hverdagens problemer igen. Da olien ikke må bruges i koncentreret form, skal den blandes op med en basisolie og eventuelt andre olier for at beskytte huden, men også for at opnå den ønskede effekt på det optimale niveau. Mandarinolien er velegnet til at blande med følgende æteriske olier: bergamotolie, geraniumolie, lavendelolie, appelsinolie, rosenolie og mange flere. Den går især godt sammen med andre citrusolier, da de forskellige nuancer indenfor arten komplimenterer hinanden godt i behandlingen.

Som massageolie er mandarinolie specielt egnet til den modne hud, da dens blødgørende effekt går ind og hjælp huden at holde sig frisk, da den ikke længere besidder sin ungdommelige styrke. Olien har også en afslappende effekt, når det kommer til behandlingen af musklerne, da den forhindrer musklerne i at trække sig sammen, hvilket er et godt middel til at forebygge kramper i de givne muskler. Så hvis man har muskler, som der er under meget pres, så er en omgange massage med mandarinolie et glimrende middel til at få musklerne til at slappe af, så de i højere grad er i stand til at kunne restituere. I denne forbindelse vil det være hensigtsmæssigt at blande mandarinolien med cypresolier eller kamille for at opnå den optimale effekt. Hvis man er gravid, og man ser frem til en tid efter graviditeten, hvor maven ikke er plaget af strækmærker, så skal man behandle den store mave med en nænsom massage med mandarinolie. De blødgørende effekter gør huden på maven i stand til at klare det tryk, som den bliver udsat for uden at danne strækmærker som konsekvens heraf. Det skal ske af ren forebyggende arbejde, da det kan være svært at slippe af med strækmærkerne, hvis man ikke har fået behandlet sin hud i løbet af graviditeten. Man kan også bruge olien generelt for at undgå en fremtidig dannelse af strækmærker og andre hudproblemer, som sker når huden ikke er tilstrækkelig fugtig og spændstig til at klare det pres, som den bliver udsat for i forskellige forbindelser.

Forbehold

Mandarin er, til trods for sin mulige brug i både slik og hudpleje, en stærk olie, der ikke bør benyttes til udvortes brug uden at blive blandet op med en basisolie. Dette er selvfølgelig ikke tilfældet, hvis den tilsættes som smag i slik, da den her blandes op mad de andre sødestoffer. De æteriske olier er meget ofte for kraftige, og de vil irritere huden, hvis de bliver påført ufortyndede. Derfor er det altid en fornuftig fremgang, hvis man først og fremmest læse instruktionen om produktet på emballagen, så man kan sikre sig, at man bruger olie på den rigtige måde. Som mange andre olier, der kommer fra citrusfrugter, så er mandarinolien fototoksisk, hvilket betyder at den er giftig i forbindelse med sollys. Når man har brugt mandarinolien på sin hud, skal man så holde sig væk fra solens stråler i op til 24 timer, da huden ikke må udsættes for sol i det pågældende tidsrum. Der kan forekomme skader på huden, hvis ikke man husker dette forbehold, da det ikke er sundt for huden at have påført en fototoksisk olie ude i solens stråler. Derfor anbefales det, at når man behandler huden med fototoksiske olier, at man enten gør det om aftenen, så man er klar igen til dagen efter, eller at man udelukkende bruger den pågældende olie om vinteren, da solens stråler her er meget begrænsede, og derfor vil man kunne bevæge sig mere frit.

Afsluttende tanker

Mandarinolien kan meget vel ses som det sure lillebror til appelsinen, og mens appelsinolie er langt den mest populære æteriske olie på verdensplan, så er mandarinolien bestemt en værdig substitut, da den indeholder mange af de samme egenskaber som storebror. Mandarinolien er bedst til brug indenfor hudplejen, da den excellerer i behandlingen af den modne og tørre hud, men den er på samme tid velegnet i brug til børn, som brugen i Frankrig har vist os. Den fugtgivende effekt som mandarinolien har på huden er en af de vigtigste indenfor de æteriske olier, og det er netop af denne grund, at den også er populær i massageolien. I kombination med den opfriskende og let sure duft, så er mandarinolien noget for sig, når det kommer til olierne fra citrusfrugterne, og dette er grunden til, at den nemt kan blive populær. Til sidst skal det dog også nævnes, at mandarinoliens smag er populær i slik, så hvis man skal lave bolsjer og andet slik på hjemmefronten, så er mandarinolien et rigtig godt valg, da den giver en lidt anden smag end den, som man er vant til fra appelsinen. I sidste ende handler det om smag og behag især indenfor aromaen, da mange af de æteriske olier tilbyder lignende egenskaber, selvom de selvfølgeligt virker forskelligt på diverse hudtyper, hvilket er grunden til, at man bør prøve sig frem, så man kan finde den rette olie, der passer præcis til ens behov.

 

Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive dem herunder 🙂

 

20. maj 2015 Skriv kommentar

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

ANNONCE

Arganolie - ren argan olie til billig pris

Følg os her

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeCheck Our FeedVisit Us On Instagram

Seneste kommentarer

  • Cosmos Co til Rosmarinolie – Fakta, brug og anvendelse – Rosmarinvand
  • Cosmos Co til Eucalyptusolie – Anvendelse, brug, guides og gode råd
  • Cosmos Co til Tidselolie – Hvordan anvendes tidselolien?
  • Cosmos Co til Nigella olie – Sortkommenolie – Alt du skal vide
  • Cosmos Co til Hvad er vegetabilske og æteriske olier?
  • Camilla til Rosmarinolie – Fakta, brug og anvendelse – Rosmarinvand
  • Hojan til Eucalyptusolie – Anvendelse, brug, guides og gode råd
  • Charlotte til Tidselolie – Hvordan anvendes tidselolien?

OM SIDEN

Siden ejes og drives af Cosmos Co.
Al tekst, alle billeder og videoer på denne side, er beskyttet af loven om ophavsret. Det er ikke tilladt at "låne" eller kopiere hele eller dele af teksten uden forudgående skriftlig tilladelse.
Vælger du at citere denne side, skal du huske at lave et link til siden, hvilket er krævet lovmæssigt i forhold til god citatskik.
Overtrædelser af ophavsretten vil blive forfulgt hos domstolene enten i Danmark eller Tyskland, afhængig af sagens omfang.
Er der spørgsmål, så kontakt os endelig FØR du anvender noget af vores materiale.

Kontakt Info:

Cosmos Co & Cossy
v/ZZ Distribution
Anschar Str 9
24534 Neumünster
Tyskland
Mail: Info@cosmos-co.eu

Facebook: Cosmos Co & Cossy
Instagram: CosmoscoCossy
Youtube: Cosmos Co & Cossy

Copyright © 2023 · Jane Theme By, Pretty Darn Cute Design