Bergamotolie – den klassike smag fra den historiske frugt
Bergamot er en citrusfrugt, som også er kendt under navnet bergamotappelsin eller den latinske betegnelse citrus bergamia, som oprindeligt stammer fra det sydøstlige Asien, og i øjeblikket bliver den dyrket i Italien og i det nordlige Amerika. Til trods for at frugten menes at stamme fra Asien, så har den fået sit navn fra den italienske by Bergamo, hvor den for alvor blev kendt. Den menes at være en underart af familien pomerans, som er citrusfrugter, der stammer fra Indien. Den har en grøn eller gul farve, og dens bitre smag og citrus duft er meget kendetegnende generelt for citrusfrugter. Træet som bergamotappelsinen vokser på bliver ikke særligt stor, og det har den interessante blomstring, som sker om vinteren i modsætning til rigtig mange andre frugter. Det er netop hjemlandet i Italien, at den største kommercielle produktion af frugterne foregår, hvor det især er i Calabria provinsen, hvor Bergamo også ligger, at dyrkningen foregår. Selvom at der bliver dyrket bergamotræer flere andre steder i verden, så kommer den bedste kvalitet altså fra det italienske område, hvor de gennem flere hundrede år har perfektioneret processen, så det er den helt rigtige smag, der kommer fra frugterne.
Bergamotoliens produktion og brug i forbrugsprodukter
Citrus bergamia kan presses til en æterisk olie, med den samme duft og smag som kendetegner frugten, og dette foregår ved koldpresning, hvilket er presningsteknikken, hvor temperaturen ikke overstiger 60 grader. Koldpresningen benyttes ofte i forbindelse med presning af æteriske olier fra frø, nødder og skræller, da den lave temperatur sørger for, at der ikke opstår kemiske reaktioner i olien. Metoden involverer, at presningen sker væsentligt langsommere end ved direkte presning, så at temperaturen ikke stiger som resultatet af tempoet af presningen i så høj grad. Bergamot olien bruges for det meste indenfor kosmetikken, men den har da også fundet vej til forskellige former for fødevareprodukter, hvor citrussmagen fungerer glimrende som smagstilsætning. Smagen er dog mere bitter end hos mange andre citrusfrugter, hvilket begrænser dens brug til mere specielle produkter på markedet, hvor den i kombination med andre smagsnuancer kan give en speciel smag af citrus, som er meget populær på nogle områder.
De fleste har prøvet at drikke teen Earl Grey, men de færreste ved, at der faktisk anvendes bergamotolie for at kunne skabe den kendte smag til den meget populære the, som især bliver drukket meget i England. Earl Grey teen er en af de bedste kendte typer af te verden over, hvilket er grunden til, at der skal afsættes betydelige mængder af bergamotolie, for at man kan efterkomme den store produktion og store behov for den meget populære te. Kender man til Altheabolsjerne, vil man måske også kunne genkende smagsnuancen fra bergamotolien, som også bliver brugt i denne forbindelse. Disse bolsjer kan meget sigende kaldes for mormorbolsjer, da man meget ofte har set ældre mennesker købe netop denne type bolsjer med den friske smag. Altheabolsjer benyttes i vid udstrækning, som halspastiller eller bolsjer, som man bruger til bekæmpelse af ondt i halsen. Dette skyldes den friske og lindrende smag, der kan sørge for, at det ikke gør ondt at synke hver gang, når man har ondt i sin hals.
Bergamotolie til behandling af huden
Det er dog indenfor kosmetikken, at der er mest brug for bergamotolien, da den har flere egenskaber, som der er gode for både hud og hår. Når det kommer til hudpleje, kan oliens antiseptiske egenskaber være med til at bekæmpe bumser og uren hud. Denne antiseptiske olie bekæmper betændelse, der dannes i bumserne, og den renser huden grundigt, så den ikke er så fedtet, og så man kan undgå at udvikle bumserne. I forbindelse med behandlingen af huden kan bergamotolie brugs i flere forskellige sammenhænge for at kunne give huden den rette rensende effekt, så man kan glædes over en sund og flot hud. Olien kan bruges i karbadet, hvor den behagelige duft giver en beroligende effekt mens olien i vandet hjælper med at rense huden ekstra godt. Ønsker man at påføre olien direkte på huden, skal man først blande den op med en basisolie, da den som æterisk olie er meget koncentreret, og derfor ikke egner sig til direkte brug på huden.
På grund af bergamotoliens mange egenskaber på både huden og gennem dens specielle aroma, så bliver den brugt ofte i kosmetikprodukter. Her kan der nævnes parfumer, der gør brug af den syrlige duft, mens cremer, lotions og sololier gør brug af oliens effekter på huden. Duften gør den generelt brugbar i de flest produkter, da den har en meget genkendelig og populær duft, som passer godt sammen med de kosmetiske produkter, og dermed giver en følelse af renhed, når man har gjort brug af dem. Mange æteriske olier bliver brugt indenfor kosmetikken, så man kan bruge deres egenskaber under mildere omstændigheder i produkter, som alle og enhver kan brug, hvor det ikke er så koncentrerede produkter. På denne måde kan man producere hudplejeprodukter, der udnytter oliernes egenskaber, som langt flere forbrugere føler sig mere trygge ved end tilfældet kan være ved æteriske olier, hvor man ikke rigtig ved, hvad man går ind til.
Der findes mange andre hudproblemer, hvor bergamotolien sættes i forbindelse som mulig kur eller lindrende behandling, men det er ikke alt, der er endeligt bevist, da man typisk benytter specielt fremstillede medikamenter til at behandle specifikke problemer. De antibakterielle egenskaber har gjort bergamotolien måske kan bruges til bekæmpelsen af forkølelsessår, når dette står på sit højeste, da den kan være med til at sørge for at såret heler hurtigere og derfor mindsker den periode, hvor man smitter med dette. Forkølelsessår er dog en uhelbredelig tilstand, og man kan kun sørge for, at bekæmpe selve såret, når det opstår, og det er er, at bergamotolien muligvis kan benyttes. Dette falder ned i samme sektion som bekæmpelsen af akne, infektioner og andre former for inflammation i huden, som der kan have lokalirriterende symptomer. Her kan brugen af bergamotolie eftersigende bruges til at mindske de irriterende symptomer og hjælpe med, at det hurtigere bliver behandlet frem for, at man skal vente i lange perioder, til det går over af sig selv. Også i kampen mod psoriasis kan bergamotolien efter sigende benyttes i kombination med UV lys, men der findes ikke nogen holdbare videnskabelige, der kan underbygge disse teorier.
Argan olie eller Figenkaktus frø olie – Barbary Fig kaktus olie er også godt til huden.
Aromaterapi og massage med bergamotolie
Netop duften gør, at bergamotolien bliver brugt indenfor aromaterapiens felt, og den kan blandes sammen med flere forskellige essentielle olier som f.eks. citrongræs, Savie og Jasmin. Den skulle have en beroligende effekt på mennesket, hvilket kan hjælpe på folk, som lider under angst eller har en depression. Dette er selvfølgelig ikke nogen behandling i sig selv, men kan man lide duften kan den lindre ved den afslapning, som man oplever, så man ikke tænker over hverdagens problemer, men i stedet fokuserer på nuet og på den dejlige duft. Bergamotolien er også særdeles velegnet som massageolie, da duften også her giver en dejlig oplevelse, mens olie er god mod huden på samme tid, som man får bearbejdet sine muskler. Da olien er beregnet til direkte påførsel på huden er den dermed ideel som massageolie, hvor både duften og den blødgørende olie kan medvirke til den perfekte afslappende oplevelse, hvor man kan lægge hverdagens problemer på en hylde og bare nyde nuet. Bergamotolien er derfor også velegnet til varme bade, hvor disse egenskaber også her kan komme til deres ret, hvor både krop og sind kan blive behandlet med de bedste metoder, som aromaterapien kan tilbyde. Den behagelige duft fra bergamotolien er også blevet sat i forbindelse med at kunne behandle søvnløshed. Hvorvidt dette blot er et resultat af aromaterapiens afslappende effekter, og dermed muligheden for at kunne rense sine tanker, er ikke til at sige, men det er da plausibelt, at den beroligende effekt, som duften af olien har på menneskets mentale tilstand kan sørge for, at det bliver lettere at falde i søvn, hvis man lider af søvnløshed.
Forbehold
Som tilfældet er med flere æteriske olier, så er bergamotolien fototoksisk, hvilket betyder, at man ikke bør bevæge sig ud i direkte sollys efter at have behandlet huden med den koncentrerede hud. Gør man dette alligevel udsætter man huden for en væsentlig risiko for hudskader, da olien reagerer med sollyset på huden, og skaderne kan ende med at være signifikante. I forlængelse af dette bør bergamotolien ikke benyttes i kombination med medicin, der også er fototoksisk, da dette bestemt ikke er sundt for huden. Man kan derfor nøjes med at benytte bergamotoliens egenskaber om vinteren, hvor solskinstimerne er meget få, og at man så derfor alligevel befinder sig indendørs. Faktisk blev bergamotolien brugt i solcreme og sololier for mange år siden, da man mente, at den havde en god effekt. Det blev der dog sat en stopper for i 1956, hvor det blev gjort forbudt at benytte olien i forbindelse med alle produkter, der skal beskytte mod solen.
Da man ikke er sikker på bergamotoliens præcise virkning på spædbørn, bør gravide og ammende kvinder ikke påføre sig denne olie. Dette sker for at være på den sikre side, da man ved, at nogle æteriske olier ikke er sunde overfor de nyfødte eller endnu ikke fødte børn. I samme forbindelse anbefales det ikke, t bergamotolie benyttes af børn, da de endnu ikke er modnet nok til at kunne bruge olien uden at udsætte huden for en risiko for reaktioner.
De sidste tanker
Bergamotolien stammer fra en historisk frugt i italiensk sammenhæng, og den har da også vist sig, at den sure smag har været benyttet til nogle produkter, som aldrig rigtig har gået af mode. Der findes utallige citrusfrugter, og derfor er det interessant, hvordan bergamot har formået at sætte sit præg på de områder, hvor den er blevet benyttet. Som æterisk olie er bergamotolien også blevet en rigtig brugbar ingrediens og hudplejeprodukt i sig selv, hvor den fugtgivende effekt er meget populær på den kosmetiske marked. I sidste ende vil bergamotolien altid være lidt et nicheprodukt, eftersom at der er langt mere velkendte frugter og nødder, hvis olier bliver solgt på baggrund af dette. Men der vil stadigvæk være en stabil forespørgsel for bergamotolien, da Earl Grey stadig drikkes flittigt, og man kan ikke undervurdere den støt stigende popularitet af de æteriske olier på det kosmetiske marked, hvilket også vil påvirke salget af bergamotolien positivt.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du skrive dem herunder 🙂
K D skriver
Bergamo er ikke i Syditalian, Calabrien….Bergamo ligger i Lombardiet!
Cosmos Co skriver
@K D
Det er en skrivefejl, men tak fordi du lige gør os opmærksom på det, det er rettet nu 🙂