Eucalyptusolie – den rensende olie
Mange kender eukalyptus som den friske duft eller smag, som der følger med rengøringsmidler, shampoo eller tyggegummi, men den unikke træsort har langt mere at byde på end som så. Træet indeholder nemlig en af de essentielle olier, som er blevet så populære indenfor hudpleje og aromaterapi indenfor de seneste år, og det udbredte kendskab har gjort, at de nu også er blevet mulige at anskaffe sig i håndkøb. Denne artikel går bag om oliens produktion og den egenskaber, og fortæller historien om, hvor denne olie kommer fra. Oliens egenskaber indenfor lindring af problemer med luftvejene har gjort, at den er blevet brugt meget indenfor dette område, hvorfor man ofte ser eucalyptus i reklamerne for netop disse produkter.
EucalyptusPlanten
Eucalyptus tilhører en plantefamilier, der dækker over 700 forskellige arter i mange forskellige former og størrelser. Eucalyptustræet vokser mest i området omkring Oceanien og især i Australien, hvor der er flest træer end noget andet sted på jorden. Træet har mørkgrønne og ovale blade, som bl.a. er favoritspisen bland koalabjørne, men træet vokser ikke så hyppigt i området, hvor Koalaen lever, hvilket har gjort den til en truet dyreart. Eukalyptus kan både komme vokse sig i form af høje træer eller lave buske alt afhængigt af, hvilken type eukalyptus der er tale om. Blomsterne varierer ud fra hvilken type de tilhører, og de findes fra kridhvide til røde farver, og træets frugter kan beskrives som bælge indeholdende frøene, som bliver frigivet, når træet er modnet og blomstrer. Det siges, at såning af eucalyptustræer i fattige lande og områder kan hjælpe meget på den lokale økonomi, da træerne vokser hurtigt, og de derfor kan give en stor ressource af træer indenfor forholdsvis kort tid. Træet kan også bruges til fremstillingen af den æteriske olie, hvilket også kan fungere som en eksportvare. Det skal ikke siges, at plantningen af eucalyptustræer er den gyldne løsning til alle fattige områder, men nogle gange handler det om at tænke ud af boksen, når økonomien skal i gang, og eucalyptustræet er helt bestemt en speciel træsort, der kan tilbyde mange ting til det lokale samfund.
Køb eucalyptusolie her
Eucalyptusolie til kosmetisk brug
Eucalyptusolien udvindes fra træernes blade, når de er i en delvist tørret tilstand, og metoden der bruges til dette er vanddampdestillering. Eucalyptus olie er en såkaldt essentiel olie, også kaldet æterisk olie, hvilket betyder, at det er koncentrerede planteolier, som indeholder hydrofobe organiske forbindelser. Eucalyptusoliens egenskaber gør, at den i høj grad bliver brugt indenfor kosmetiske og medicinske formål, hvor der dog er flere af dem, som ikke er helt videnskabelige bevist. Man kan dog ikke komme udenom den friskhed og behagelige duft, som eucalyptusolien kan give til mange forskellige produkter for rene aromatiske formål, så produktet netop giver den følelse af renhed, som man leder efter, når man bruger produkter, som indeholder eucalyptus.
Det er efter sigende Kina, der står for den største produktion af eucalyptusolie, men her skal man passe på, når man køber den, eftersom den i mange tilfælde stammer fra kamferolie, og dermed slet ikke er ægte eucalyptusolie. Dette skal man være varsom på, når man leder efter netop denne olie, hvis man ønsker at få fat i den ægte vare. Hvis du vil være sikker på, at du får 100 % ren olie er Australien en af de største producenter af den helt rene eucalyptusolie. Derfor er det altid en god idé, at undersøge oliens produktionsland for at være på den helt sikre side.
Medicinske egenskaber fra eucalyptusolie
Eucaluptus har længe været brugt i nogle forbindelser med behandling af luftvejsproblemer på grund af den skarpe og rene duft, der renser godt ud. I forbindelse med forkølelse kan eucalyptusolien være til stor hjælp med at rense næsen og dermed hjælpe med at bekæmpe forkølelsen og sørge for, at hele processen ikke er så ubehagelig, som en forkølelse tit kan forekomme. Den stoppede næse kan dermed blive renset ud, så man kan trække vejret igen, og det er helt uden brug af diverse næsespays. Har man problemer med inflammation i de øverste luftveje, så kan eucalyptusolien også være til hjælp her, da den kan hjælpe med at bekæmpe inflammationen og lindre de smerter og synkebesvær, der måtte forekomme i disse situationer. Den er også blevet brugt til at lindre lidt mere alvorlige tilfælde såsom bronkitis og astma, og den rensende effekt giver større mulighed for en lettere vejrtrækning, og det giver en befriende fornemmelse, når man kan trække vejret uden problemer igen. Grunden til at eucalyptusolien er velegnet til bekæmpelse af luftsvejssygdomme er på grund af, at den indeholder stoffet ecalyptol, som menes at kunne nedbryde slim, hvilket er den egenskab, som man leder efter, når det kommer til denne type sygdomme. Der er lignende egenskaber, som der forbindes med eucalyptusolien, som dog ikke er fuldt ud videnskabeligt bevist, hvilket dog ikke betyder, at det ikke kan have noget sandhed på sig. Eucalyptusolien skulle efter sigende kunne benyttes til at behandle luftvejssygdommene astma og bronkitis, hvor det især er den slimløsende effekt, der kan lindre lidelserne. Nogle mener at patienter med kraftig astma vil kunne nedsætte deres forbrug af medicin og erstatte det med eucalyptusolie, men dette anbefales dog ikke før, at man har snakket med sin egen læge. I tilfældet med bronkitis har begrænsede undersøgelser vist, at sygdommen kan lindres ved brug af eucalyptusolien. Men da disse undersøgelser har været på en meget tidligt stadie, er der endnu ikke noget konkret, der kan bevise teorien
Eucaluptusolie har også påviste egenskaber, når det kommer til bekæmpelsen af influenza og feber, da det har en nedsættende egenskab, så symptomerne ikke er så voldsomme, og at man kommer sig hurtigere som resultat deraf. Det er oliens antiseptiske egenskaber, der er hovedårsagen til, at dette kan lade sig gøre, da den især angriber de patogene bakterierne i de øverste luftveje, og på denne måde, kan det blive en del lettere at komme igennem den svære tid, som en influenza kan repræsentere.
Indenfor tandplejen er eucalyptusolie brugt i meget høj grad, da den friske smag passer perfekt til tandpasta, tandtråd og mundskyld, og hjælper til at munden bliver efterladt ren og frisk efter en behandling med disse produkter. Olien anvendes også i de opløsningsstoffer, som man kender fra, når man skal have lavet rodfyldninger og lignende dentale operationer. Dette er en lidt utraditionelt, at en æterisk olie anvendes til dette formål, men eucalyptus er en speciel plante, og derfor undrer det ikke, når man ser, at den kan bruges i mange forskellige forbindelser, som man ikke lige havde regnet med.
Den friske smag og duft fra eucalyptusolien bruges i mange forskellige former for forbrugsprodukter, hvor smagen bruges meget i forbindelse med bolsjer og tyggegummi typisk i forbindelse med bekæmpelse af ond i halsen. Den friske og gennemtrængende smag ikke blot lindrer symptomerne, men de efterlader også munden frisk med en ren fornemmelse, hvilket er grunden til at smagen af eucalyptus netop egner sig perfekt til denne type produkter. Duften bliver brugt i cremer og parfumer, og den er meget populær, da den friske duft af eucalyptus har noget subtropisk natur med sig, der giver en meget frisk fornemmelse, når man smager eller dufter til den.
Insektmiddel
Eucalyptusolie er en populær ingrediens i insektmidler verden over, da olien har insektdicide egenskaber, som sørger for at insekterne holder sig væk. I denne forbindelse kan den dejlige duft af eucalyptus være en tiltrængt tilføjelse til produkter, der traditionelt ikke ligefrem er kendt for den gode odør. Produkter som myggespray og myggelys er dem, som er mest kendte for at indeholde eucalyptusolie, da det også typisk er myg, som man helst gerne vil undgå. Eucalyptusolien kan dog også bruges isoleret på huden, da den har de samme effekter, som deciderede insektmidler, og da den på samme tid er sund for huden, så kan man godt argumentere for, at man burde forsøge sig med denne olie som insektmiddel. Det er dog altid en god idé at opblande olien lidt, så man ikke får den direkte på huden i den helt koncentrerede form.
Forbehold
Alle æteriske/essentielle olier skal benyttes med forsigtighed, da det er meget koncentrerede, og hvis man ikke kender sin egen hud så godt, så vil det altid være fornuftigt at prøve sig frem varsomt. Eucalyptusolie må under ingen omstændigheder indtages, da den bestemt ikke er egnet til det. Selv hvis man indtager en begrænset mængde, kan resultatet være uoverskuelige konsekvenser, men man drikker jo heller ikke sin fugtighedscreme eller shampoo. Man kender ikke eucalyptusoliens effekt på spædbørn, men som tilfældet er ved andre æteriske olier, så anbefales brugen af olien ikke til gravide eller ammende. Heller ikke børn bør benytte olien, da deres hud stadigvæk er for sart til at bruge en olie af denne type. Har man diabetes, skal man være opmærksom på at brugen af eucalyptus kan sænke blodsukkeret, hvilket i kombination med diabetesmedicin kan sænke det for meget, hvilket man ikke ønsker. Dette er dog ikke 100% sikkert, men man skal være opmærksom på sine blodsukkertal, hvis man benytter begge dele. Det anbefales til hver en tid, at man læser produktbeskrivelsen grundigt, når man benytter sig af æteriske olier for at være sikker på, hvordan de skal bruges og hvorvidt de skal fortyndes før brug. Ikke alle æteriske olier er ens, men de har dog til fælles, at de er meget koncentrerede, og derfor skal man udvise en fornuftig forsigtighed, når man benytter produktet.
Afsluttende tanker
Eucalyptusolien er en af de mest fascinerende af de essentielle olier, da den kan bruges i så mange forskellige forbindelser, hvilket især skyldes den henrivende friske duft. Bag denne duft gemmer sig dog en lang række egenskaber, som både er god og rensende for huden alt imens den er flittigt brug til symptomdæmpende håndkøbsmedicin, som halspastiller og næsespray. Eftersom internethandlen har udviklet sig til en global handel, så er det blevet langt nemmere at få fat i eucalyptusolien, som ikke produceres i Denmark, og man skal langt sydpå for at finde de få producerende lande i Europa. Eucalyptustræet er ikke så udbredt over hele kloden, hvorfor produktionen er koncentreret på få områder som f.eks. Australien, hvor træet også vokser og dyrkes. Der er dog stadig mange egenskaber, som olien muligvis besidder, men som man endnu ikke har kunnet bevise, hvilket er grunden til, at der stadigvæk er mystik omkring denne olie, da den muligvis kan bruges til mere end som så. Det er dog kun forskningen, der kan besvare disse spørgsmål og i mellemtiden kan man nyde egenskaberne, som eucalyptusolien besidder, og den er ikke længere væk end, at den kan købes her i Danmark.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Christina skriver
Hej
Jeg har en datter på 12 år som har noget irritation ved næsen på begge sider. Vi har været hos 2 forskellige hudlæger og ligger nu ikke med diverse salver til flere års forbrug, dog uden at noget at disse salver har hjulpet. Begge har sagt at det er betændelse i huden.
Nu er det så er jeg har hørt at Eucalyptus olien skulle have en rensende effekt mod betændelse i huden. Men hvordan skal jeg lave en blanding af olie og vand netop så det ikke bliver for stærkt. Jeg tænker at på føre det huden via vatrondeller.
Hilsen
Christina
Cosmos Co skriver
@Christina
Der findes flere olier, som evt kan anvendes til det formål, og som med stor sandsynlighed enten kan afhjælpe problemet.
Når du bruger en æterisk olie, som f.eks eucalyptus, er det vigtigt, at du tjekker, om den er ren eller blandt op. Der findes olier, som er blandet op med andre ingredienser, så læs ingredienslisten, også kaldet INCI betegnelse.
Dernæst skal du være opmærksom på, om olien allerede er fortyndet op med f.eks vand, eller om det er den koncentrerede eucalyptus olie.
Du blander olien op i vand i forholdet 1:100, dvs 1 del olie til 100 dele vand. Omregnet er det f.eks 1 ml olie til 100 ml vand.
Når olien er fortyndet i dette målestoksforhold, giver den ikke hudirritationer eller lignende, med mindre personen der bruger den er allergisk.
Thomas Vinther skriver
Hej.
Jeg har lagt mærke til, at der i den muskelsalve jeg benytter mig af, er et indhold af eukalyptus.
Ved man noget om hvilken effekt eukalyptus har på ømme muskler og er der i så fald en biologisk forklaring hertil?
Mvh Thomas.
Cosmos Co skriver
@Thomas Vinther
Eurcalyptus og flere andre æteriske olier har den effekt, at de får musklerne til at slappe af, samtidig med at olien hjælper kroppen med at genskabe sig selv.
Hvis du søger på Google på engelsk, vil du se en masse beretninger omkring dette, og at olien har været anvendt i årtusinder imod smerter og ømme muskler.
Både i forbindelse med f.eks hård træning, men også i forbindelse med skader.
Anne skriver
Kan jeg bruge euracalyptusolien (ren) som bodylotion? Fx blandet op med mandelolie?
Cosmos Co skriver
@Anne
Du må ikke bruge eurucalyptusolien ren, den SKAL blandes op i enten vand eller en basisolie, før den påføres huden.
Ellers er der risiko for, at du får udslæt, kløe og i værste tilfælde eksem eller overfølsomhed.
Når du har blandet den op i vand eller f.eks mandelolie, kan du sagtens anvende den som bodylotion 🙂
rikke skriver
Hej har hørt at den olie er god i vandbad , når man har store smerter i nerverne( fingeren er meget følsom overfor kulde) efter en amputation af det yderest fingerled. Har du erfaring med det?
Cosmos Co skriver
@Rikke
Nej desværre, men det lyder ikke usandsynligt, at olien har nogle gode egenskaber imod dette 🙂
Ingrid Jensen skriver
Hvad sker der hvis man drikker en snaps lavet på Eucalyptus.
Cosmos Co skriver
@Ingrid
Ud over at du bliver beruset, sker der næppe meget 🙂 Snaps laves nemlig ved at lade nogle eucalyptusblade ligge i snapsen i en periode, hvorved der trækkes smagsstoffer ud af disse.
Er snapsen lavet på eucalyptusolie, bør du være opmærksom på blandings forholdet, før du drikker det 🙂
Bertil Ivan Hansen skriver
Hvordan skal blandingsforholdet være med Eucalyptusolie når der bruges en keramisk deffuser.
Cosmos Co skriver
@Bertil Ivan Hansen
Jeg formoder ikke, at du skal bruge blandingen på huden eller kroppen, når der skal anvendes en keramisk deffuser.
Ved kropskontakt er blandingsforholdet 1-2:100
Læs mere her: http://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-i-94
Er det til rensning af luften eller som aroma terapi, kan du godt gøre blandingen en smule stærkere, dvs 3-5:100 er intet problem. Men det må bare ikke komme i kontakt med huden.
Linea skriver
Hej!
Vil jeg kunne blande lidt Eucalyptusolie i min bodylotion og så bruge den?
Eller skal det være vand eller olie man blander med?
Jeg vil gerne prøve det ift at undgå insektbid.
Cosmos Co skriver
@Linea
Du kan godt blande det i din bodylotion, men jeg vil anbefale, at du blander det i en basisolie, som f.eks mandelolie, argan olie, olivenolie eller lignende.
Det er lettere at dosere, samtidig med at det kan smøres på hele kroppen.
Leonora Hansen skriver
Hjælper den også med at holde fluer væk? For fx her om sommeren, hvis man rider ligesom jeg gør, er der altid en masse fluer omkring en, og det kan være ret træls, især hvis man rider på en hest som kræver næsten alt ens koncentration 🙂
Cosmos Co skriver
@Leonora Hansen
Ja det vil det godt kunne, men det er måske svært, når du rider på en hest, da du dermed tilbagelægger lange afstande. Her vil duften fra olien ikke kunne nå at få fluerne væk.
Vi har ikke testet det, blot for at være ærlig, men du vil nok kun opleve, at det reducere antallet af fluer, men næppe fjerner dem 100%
Leonora Hansen skriver
Ok tak 🙂
Cosmos Co skriver
@Leonora Hansen
Det var så lidt 🙂
Emilia skriver
Kan man hælde nogle dråber eucalyptusolie i en skål, blande det med vand. Og så stille skålen på fx. Badeværelset eller soveværelset for at give rummet en lækker duft?
Og hvor lang tid kan blandingen holde, før den skal skiftes?
Cosmos Co skriver
@Emilia,
Ja det kan du sagtens, det kaldes aroma terapi 🙂
Det er godt for hjernen, kroppen og sjælen.
Hvor tit den skal skiftes, afhænger meget af, hvor stærk du laver blandingen. Men du skal nok forvente, at der enten skal tilsættes nyt olie eller laves en ny blanding hver 7-10 dag 🙂
Connie skriver
Hvis man vil bruge det mod bronkitis, hvordan og hvor meget skal man bruge?
Cosmos Co skriver
@Connie
Du skal ikke bruge andet et par dråber pr gang. Du kan indtage det enten oralt, dvs spise olie, men bedst er at indånde den via dampbad, altså aromaterapi 🙂
Der kommer snart en guide til dette, link følger, når den er online 🙂
Vilja skriver
Hej…
Nu bliver jeg forvirret, har læst alle spørgsmål og svar, hertil skriver du at den kan indtages men i teksten står der den ikke må indtages.. spises… ?
Mvh. 🙂
Cosmos Co skriver
@Vilja
Udgangspunktet er, at det ikke bør indtages, men bronkitis er en undtagelse, dog skal man vide, hvad man gør, hvis olien spises. Den er meget stærk, og den kan give åndedrætsproblemer.
Nicole Delpierre skriver
jeg har læst at vi kan bruge eukalyptus olie til brændt kasseroler (dékapant) Hvordan det
Cosmos Co skriver
@Nicole Delpierre
Der må jeg være dig svar skyldig, det ved jeg ikke lige. Det har ikke så meget med skønhedspleje at gøre nemlig 🙂
Alex skriver
Kan man bruge olien til et loppemiddel i hjemmet efter man har gjort rent osv.? Og kan man bruge det imens man gør rent, altså have nogle små skåle stående olien fortyndet i vand?
Cosmos Co skriver
@Alex
Ja du kan bruge det til begge dele. Når det står i skåle, må blandingen gerne være en smule mere kraftig, end hvis du skal smøre den på huden eller i håret.
Hojan skriver
Tak for dine måde at svare folk på. Det er meget interessant at læse. Hvis jeg nu blander olien i argan olie 1) Kan den bruges overalt på kroppen, håret, kønsdele etc (undtagen oralt)? 2) Hvilken ratio vil du anbefale til udvortes brug? 3) Hvis nu man blander to olie i 100ml destilleret vand eller argan olie, fx denne og nellike olie, bør jeg så blande 1ml af hver olie i 100ml væske eller bør det være ok at blande dem sammen (altså 2ml (1ml af hver) i 100ml væske)? Tak for din tid og indsats!
Cosmos Co skriver
@Hojan
Jamen det var da så lidt 🙂
1) Ja hvis du blander olien op, kan den bruges over det meste af kroppen, dog vil jeg være meget varsom i området omkring kønsdelene, numsen mm, hvor huden er tynd og mere sensitiv.
2) Som udgangspunkt 1:100 eller 2:100, men det er i det niveau.
Læs evt denne guide om opblanding
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24
3) Udgangspunktet er, at det anbefales, at en ratio er 1:100, dvs 1 ml for hver 100 ml vegetabilsk olie, vand mm.
Men du kan godt putte 2 ml i 100 ml olie, bare du ikke bruge blandingen på kroppen hver dag og hele tiden, for det har huden ikke godt af. Den skal lige have nogle pauser 🙂