Hvad er Sesamolie?
Sesamplanten er af den type planter, der kun af en livscyklus på ét enkelt år, hvilket er grunden til, at denne type plante kaldes for etårsplanter. Sesamplanten bliver mellem 90cm og 120cm høj, som vokser sig i en oprejst positur, og den har stængler, som er svært behårede, hvilket beskytter den mod de forskellige former for insekter og mider, så de ikke kan skade den. Blomster sidder på toppen af planten, og de har en rødviolet farve, selvom de er ret uregelmæssige i deres fremkomst. Frugterne består af en kapsel i en aflang form, og det er disse kapsler, der indeholder frøene, der blandet andet bruges til madlavning og den æteriske olie.
Sesamplanten dyrkes typisk i et tropisk klima, hvorfor man oftest ser, at den bliver dyrket i Kina, Indien, Sydamerika og Centralamerika. Frøene fra sesamplanten regnes for at være af de første frø, der blev presset til olier, selvom det er svært at præcist datere dette i forhold til andre frø. Ifølge de assyriske myter, var det dog guderne, der drak sesamvin før de lavede jorden, hvilket viser hvor vigtigt planten har været i den assyriske kultur.
Den gastronomiske sesamolie
I det asiatiske køkken er sesamfrøet langt mere hyppigt brugt, end man ser det i de europæiske køkkener, hvilket ikke er nogen overraskelse, da det er herfra, at det stammer fra. Herhjemme kender man sesamfrøet fra brød og andet bagværk, hvor frøene tit er blevet brugt, da det blandt andet er meget sunde, og giver en lidt anden type brød, end man ellers er vant til. Hvad mange ikke tænker over er, at sesamfrøene bruges ofte i forbindelse med sushi, da det er disse, som man kommer uden på inside-out maki rullerne for at tage noget af risenes fugtighed ud af sushien. Salater, supper og marinader er dog også retter, hvor man gøre brug af sesamfrøet, der i sig selv ikke har den store smag, men den fungerer meget godt, som den knasende tilstedeværelse i mange forskellige retter.
Køb sesamolie her
Sesamolien
Når det kommer til sesamolien i den gastronomiske sammenhæng, så findes der to forskellige metoder at udvinde den på. Den europæiske metode at lave sesamolie på består i, at man bruger de rå sesamfrø til at producere olien, mens den asiatiske metode benytter ristede sesamfrø, som giver en ravgul olie med en kraftig smag. Sesamolien skal opbevares køligt og ikke stå i direkte sollys, og hvis disse forudsætninger bliver overholde, så kan olien holde sig i helt op til 2 år. Hvis man vælger at have den stående i køleskabet kan konsistensen ændre sig, så olien bliver en smule grumset, men det gør dog ikke noget ved oliens virkning. Er man i tvivl om sesamolien er blevet for gammel, kan man dufte eller smage sig frem til svaret. Sesamolien bruges oftest i retter fra det asiatiske køkken, hvor den indgår i marinader, wokretter og salater, hvor den let nøddeagtige smag passer perfekt i kombination med de stærke krydderier, som der anvendes i denne type mad.
Den æteriske sesamolie, som bruges til behandling af huden og kosmetiske produkter, bliver udvundet ved koldpresning af sesamfrøene, hvilket betyder, at de presses langsomt, så temperaturen ikke overstiger 60 grader. Dette er en hyppigt anvendt metode, når det kommer til æteriske olier, da det forhindrer forskellige kemiske processer i olien i at gå i gang, og derfor giver denne presningsmetode en mere ren olie. Den æteriske olie skal for det meste bare holdes uden for sollys ved en normal stuetemperatur, som f.eks. kan være i skabet på badeværelset, hvor den typisk også bliver brugt.
Sesam olie til kosmetisk brug
Sesamolie har et naturligt meget højt indhold af E- vitamin, hvilket gør den glimrende til brug i kosmetiske produkter eller som enkeltstående æterisk olie. Den kan bruges som enkeltstående fugtgiver eller til den komplette fugtgivende behandling til hele kroppen. Olien kan nemlig både bruges til den spotvise behandling af de tørre områder på kroppen, og den mere komplette blødgørende behandling af kroppen som helhed, hvilket viser olien fleksibilitet i forhold til det personlige forbrug. Olien har enestående blødgørende og fugtgivende egenskaber, hvilket gør den ideel til at behandle de enkelte områder, som de fleste har problemer med, når det kommer til den tørre hud. Her tænkes, der på især på knæ og albuer, som tit bliver meget tørre og irriteret, hvilket kan afhjælpes ved et par dråber sesamolie og en grundig massegren med olien på det pågældende sted, så man er sikker på, at olien trænger helt ind i huden.
Faktisk er sesamolien så god til at trænge ned i huden, at den typisk bruges i forbindelse med andre basisolier, da den kan hjælpe disse med at komme med ned i huden for en bedre og mere gennemtrængende effekt. Da sesamolien er meget klæbrig, gør det, at det hænger ekstra godt fast på huden, og dette betyder at den absorberes meget nemt, hvilket er en glimrende kombinationen med den meget dybdegående effekt i huden, der gør den i stand til at trænge ind i hudens andet lag. Netop denne egenskab til at trænge dybt ned til hudens andet lag gør sesamolie attraktiv at blande med andre olier, hvis egne egenskaber måske er lidt begrænsede, da de ikke kan komme dybt nok ned i huden og dermed få den påvirket effektivt nok. Sesamolien er derfor blevet meget populær, og hvis man finder den rette olie at kombinere den med, kan man sørge for at huden bliver blød, lækker og fuld af glød, så man ikke skal konstant skal tænke på nye kosmetiske produkter, da det egentlig ikke behøver at være sværere end at købe de æteriske olier, som har alle de egenskaber, so man leder efter, når huden skal behandles. Kan med fordel anvendes sammen med arganolie.
Sesamolien indeholder som tidligere nævnt et højt indhold af E-vitamin, som er en kraftig antioxidant, hvilket forhindrer at huden ældes og rynker, og den bekæmper de processer, der netop får disse ting til at forekomme. E-vitaminen sørger for at beskytte fedtstofferne i kroppen mod at blive harske, hvilket gør, at den kan holde huden fugtig og stærkt i længere tid. Dette går fint i spænd med et andet antioxidant stof sesamol, som olien også kan indeholde, der netop har de samme egenskaber, hvilket gør sesamolien meget brugbar i forbindelse med antiage kure til huden, så man ikke lader huden skildre med sin alder mere end højst nødvendigt. Netop disse egenskaber gør også, at sesamolien leverer en god beskyttelse mod solens UV stråler, hvilket også betyder, at den ikke er fototoksisk. I mange tilfælde med æteriske olier, må man ikke gå udenfor i solen umiddelbart efter at have brugt olien, men når det kommer til sesamolien, så beskytter den i stedet huden.
Forbehold
Når det handler om æteriske olier skal man altid være forsigtig til at starte med, hvis man er usikker på hvor følsom huden egentlig er. I denne forbindelse vil det altid være fornuftigt at læse på emballagen, hvad det er, som man har købt for at være på den sikre side. Nogle æteriske olier bør ikke bruges uden at være optyndende og nogle hudtyper tåler ikke de æteriske olier før, at de er fortyndede med en basisolie. Man ser typisk, at det ikke anbefales gravide eller ammende mødre at anvende de æteriske olier, da det stadig ikke er blevet bevist, hvordan effekterne på børnene i denne periode i livet. Når det kommer til sesamolie, så er det essentielt at lægge mærke til, om man har købt den rigtige type olie, da sesamolien både laves til spisning og som æterisk olie til behandling af huden. Den æteriske olie burde bestemt ikke indtages af samme grund, som man jo heller ikke ville spise sin fugtighedscreme eller drikke sin shampoo. På den anden side er den spiselige sesamolie ikke beregnet til huden, og det er tvivlsom, hvorvidt der ville komme gode resultater, hvis man alligevel prøvede.
Sesamolie til maden eller til huden
Sesam stammer fra Asien, men det er kendt over hele verden, hvor de fine frø kan bruges i mange forskellige forbindelser, men de har typisk en mere supplerende rolle i diverse retter og bagværk, hvor frøene typisk bliver placeret uden på bollerne eller brødet. Sesamolien minder på mange måder om frøene, når man kommer ind på, hvordan den bruges i madlavningen, hvor den giver den nøddeagtige smag, som man godt kan lide at bruge i mange asiatiske retter i kontrast til kødet og de stærke krydderier.
Sesamolie som æterisk olie til at behandling af huden er nok ikke noget, som der er mange, der kender til, medmindre at man er ekspert netop indenfor dette område. Men sesamolien har en unik egenskab, som gør, at den er populær i brug sammen med andre olier, da den kan trænge dybere i huden end de fleste andre olier kan gøre. På denne måde kan de andre olier få et lift ned til hudens andet lag for en mere dybdegående behandling af huden. Dette giver muligheden for at sørge for, at man på mere effektiv vis kan bekæmpe den tørre hud og sørge for, at den ikke blot absorberer olien for så at blive tør igen. Sesamolien er dermed den perfekte kombinationsolie til at blande med andre til f.eks. en massage, hvor man ønsker en dybdegående virkning, og så handler det bare om at finde den rette olie, der kan supplere sesamolien på perfekt vis.
Det er ikke mange tilfælde, hvor man kan udvinde olier til både spisning og hudpleje, som tilfældet er med sesamolie. Denne egenskab er ikke noget, som man falder over tit, da man typisk støder på olierne hver for sig i forskellige sammenhæng. Det er fascinerende, hvordan små og intetsigende frø med et let nøddeagtig smag kan producere to så forskellige produkter, som begge er værdsat på hver deres marked. Og så er sesam lige pludselig meget mere end et tilfældigt tilbehør, som man putter oven på sine burgerboller og i stedet har man to meget fine produkter. Med dette i tankerne kan man egentlig godt forstå hvorfor, at guderne drak sesamvin før i skabte verden, ifølge den assyriske kultur, da der er langt mere ved dette lille frø, end hvad det blotte øje kan se. Og da olier både som hudpleje og som et sundere fedtstof til stadighed vinder frem i verden, så vil fokus også ligge på sesamolien og dens interessante egenskaber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Ulla Poulsen skriver
Bruges samme sesamolie til både hudpleje og madlavning ?
Cosmos Co skriver
@Ulla Poulsen
Ja det kan du godt, dog er en koldpresset sesamolie bedst til kosmetisk brug 🙂
Dorthe skriver
Syns jeg har læst mig frem til en olie der er god mod eksem i hårbund, ører og nakke, er det denne her der er god til det eller skal jeg lede videre? Tak
Cosmos Co skriver
@Dorthe
Du kan slet ikke huske, hvilken olie det var, eller hvad den kunne hedde?
For det lyder ikke umildbart som sesamolien, som selvfølgelig er god.
Jeg vil mere anbefale argan olie, jojobaolie eller kokosolie til de formål
https://olie-guiden.dk/argan-olie-info-om-aegte-marokkansk-arganolie/
https://olie-guiden.dk/jojobaolie-fakta-og-info-om-jojoba-olien/
https://olie-guiden.dk/kokosolie-den-faste-hvide-olie-til-haaret-huden-og-kroppen/