Rosmarinolie – kendt krydderi og æterisk olie
Rosmarinolie stammer fra planten af samme navn, rosmarin, og den tilhører læbeblomstfamilien. Man kan betegne rosmarin som en aromatisk urt, som faktisk er en udspring af myntefamilien, men den er i sig selv blevet meget kendt. Anvendelsen af rosmarin kan dateres helt tilbage til oldtiden, hvor de gamle grækere og romere brugte urten i forbindelse med rensning og heling af huden. Rosmarinus officinalis er det latinske navn for rosmarin, og den kan beskrives som en lille stedsegrøn busk med aromatiske blade, der har en meget tæt og forgrenet vækst. Buskens bark starter med at være grøn, hvorpå den får en rødlig nuance, og til sidst ender den med at være grå. Bladene minder meget om nåle, og det er meget linjeformede med en mørkegrøn overside og en hvid underside. Den blomstrer tidligt om foråret, hvor det i Danmark typisk foregår i perioden mellem marts og april. Blomsterne ar en let lilla farve med femtallige blade. Busken foretrækker at vokse på solrige steder med tør og drænet jord, som dog gerne må være kalk rig, og den stammer fra varme steder som Sydeuropa, Nordafrika og mellemøsten. Plantens stilke kan plukkes året rundt, men hvis man har den i sin urtehave, bør man tage den med indendørs, når vinteren kommer, da ikke tåler det kolde vejr.
Rosmarin er bedste kendt som krydderi i forbindelse med madlavning, ligesom f.eks timian også er, men rosmarin tilbyder langt flere egenskaber både på det medicinske og kosmetiske område, som man lige umiddelbart ikke skulle tro om det kendte krydderi. Smagen af rosmarin er meget kraftig et let bitter, og den minder lidt om timian, hvilket er grunden til, at den skal bruges med omhu i maden, da den ellers kan komme til at være for dominerende i retten, men med den rigtig mængde kan den tilføre det rigtige pift til retten. Hvis man ønsker at undgå, at rosmarin kommer til at dominere retten, kan den tørrede udgave af krydderiet vær vejen frem, at den ikke er nær så kraftig i smagen, men den kan stadigvæk bruges til de samme retter. I tørret tilstand holder krydderiet sig også væsentlig længere. De retter hvor rosmarin typisk passer god til er større kødretter såsom lam eller fjerkræ eller retter med tomat, hvor man tilføjer en kvist eller to fra rosmarin busken og lader retten lader retten koge eller stege færdig, og du kan herefter fjerne kvisten igen, da den har afgivet sin smag og ikke er videre interessant herefter.
Køb rosmarinolie her
Rosmarinoliens produktion
Hvor krydderiet rosmarin er velkendt hos de fleste, så er rosmarinolien ikke nær så kendt, da man ikke benytter æteriske olier så ofte, som man benytter krydderierne. Men rosmarinolien er i modsætning til krydderiet ikke til at krydre maden, men den er derimod beregnet til behandling af hud og hår. Når olien skal udvindes, er det fra plantens topskud, at olien kommer fra, og selve produktion af olie sker ved vanddampdestillation, hvor skuddene fra rosmarinplanten giver 1 – 2% olie, som resultat af produktionen. Vanddampdestillation sker ved, at der blæses vanddamp gennem planterne, hvorfra olien skal udvindes, og det er en hyppigt brug metode, når der skal udvindes æteriske olier fra blade, skud og blomster fra planterne. Det er indenfor kosmetikken, at denne olie er blevet kendt for sine egenskaber, og derfor er det også derfor, at olien i sin rene form kan købes i håndkøb.
Kosmetisk brug af rosmarinolie
Som æterisk olie kan rosmarinolien anvendes indenfor kosmetikken til behandling af hud og hår, og den skulle eftersigende have brugbare egenskaber, når det kommer til behandlingen af håret. Olien kan masseres ind i hovedbunde, hvor den kan være med til at afhjælpe en lang række problemer, som nogle gange kan være svære at slippe af med. Først og fremmest så stimulerer olien hårsækkene, hvilket er kendt er kendt for at kunne hjælpe håret med at vokse, og sågar vokse hurtigere end, det plejer. Det kan hjælpe med at sænke processen, når man begynder at blive tyndhåret, og tindingerne synes at blive højere og højere som tiden går. Rosmarinoliens fugtgivende egenskaber kan også hjælpe mod dannelsen af skæl, da den sørger for at få tilført den nødvendige fugt til hovedbunden, så der ikke længere dannes skæl. Olien kan faktisk også være et middel imod lus, da de insekter normalt ikke er specielt begejstrede for de essentielle olier, men det anbefales dog, at man benytter normal lusebalsam, da det er specifik designet til et formål.
Rosmarinolien kan også bruges på huden, og her har den en rensende effekt, der kan sørge for, at du kan rengøre din hud helt ned i porerne, så du kan bekæmpe den urene og fedtede hud. Æteriske olier er generelt velegnet til at rense huden, da de med blot få dråber på fingerspidserne kan gnides ind i huden, hvor den renser godt efter, og sørger for at urenheder ikke udvikler sig til bumser. Netop rosmarinolie er god til den tørre hud, hvor den fugter godt og efterlader huden smidig og fugtigt, og dermed stærk nok til at kunne modstå det skidt, som den bliver udsat for i hverdagen. Rosmarinolien er blevet sat i forbindelse med antibakterielle egenskaber, hvilket kan passe meget godt sammen med egenskaberne hos mange andre æteriske olier, der netop er gode til at bekæmpe bakterierne i huden. Netop disse egenskaber er gode til at bekæmpe og forebygge bumser og akne, hvis man enten er plaget af det, eller man har tendens til at udvikle det. Når man behandler huden med rosmarinolien, sørger man på samme tid for at øge blodcirkulationen i huden, hvilket bringer langt mere farve til ansigtet. Når blodcirkulationen bliver stimuleret kan man i højere grad nyde godt af en flottere glød i huden, hvilket især kan være rart om vinteren, når man render rundt i kulden og er meget bleg. At kunne fugte sin hud og give den gløden tilbage i den kolde tid er noget, som man her i Danmark vil sætte pris på, da man her typisk gennemgår en lang og mørk vinter, hvor huden bliver tør og håret bliver glansløst. At dette kan ordnes med én og samme olie vidner om et produkt, som burde stå i de fleste hjem.
Aromaterapi med rosmarinolie
Rosmarinolien bliver for det meste brug til aromatiske formål, hvilket bl.a. indebærer aromaterapi, hvor oliens dejlige duft har nogle helt specielle egenskaber. Duften fra rosmarinolien skulle gå ind og stimulere hjernen, så hukommelsen skulle blive bedre, og man skulle samtidigt føle en vis form for mental klarhed. Dette er netop til god brug, når det kommer til personer med eksamensangst, der føler, at de ikke kan overskue det hele, og har brug for at få styr på sine tanker. Personer, der føler sig stressede, kan også føle at den mentale klarhed kan få dem til at komme mentalt ovenpå igen. Derudover har rosmarin en dejlig duft, som i sig selv har en afslappende effekt, når man nyder sin aromaterapi og lader duftene løsne sindet op. Den kan blandes med andre olier såsom pebermynte, citrongræs og lavendel og det kan anbefales i forlængelse af aromaterapien, at man tilføjer rosmarinolien til sin shampoo eller cremer, så man kan tage den beroligende duft med sig i hverdagen. Denne dejlige aroma gør også, at rosmarin olien er blevet populær hos produkter udenfor aromaterapien, hvor den er blevet tilføjet til rengørings midler eller luftfriskere for at gøre disse produkter mere eftertragtede. Især rengøringsmidler har det bedre med en god duft, end den neutrale der kan ende med at lugte en smule af vådt gær, som de fleste kan huske fra folkeskoleklassen, hvor man ikke ligefrem glædede sig til, at rengøringen havde været forbi.
Rosmarinolie har eftersigende mange udokumenterede egenskaber, men hvad der er blevet bekræftet er dog, at olien fungerer som et glimrende alternativ til konserveringsmidler, da den er i stand til at forlænge holdbarheden hos fødevarer som f.eks. kogt kalkun kød. Det er nok ikke til brug på længere sigt, men en forlænget holdbarhed kan typisk give lidt mere luft, så man ikke behøver spise alt sin mad indenfor kort tid. Et naturligt konserveringsmiddel med en god smag er bestemt at foretrække i en verden, hvor alt for meget mad bliver smidt ud, og derfor kan man lige så godt sørge for, at det kan holde sig i så lang tid som muligt.
Forbehold
Rosmarinolie er som en æterisk olie meget stærk, og derfor bør man altid tage sine forholdsregler før man benytter den. Det anbefales altid, at man læse emballagen omhyggeligt før brug, så man er sikker på, at man benytter olien på den rigtige måde. Olien bør ikke benyttes af gravide kvinder eller ammende kvinder, da den er for kraftig til, at den burde komme i kontakt med spædbørn eller fostre. Rosmarinolien burde heller ikke anvendes af epileptikere og personer med højt blodtryk, da den øgede blodcirkulation ikke er godt for disse. I alle tilfælde bør rosmarinolie opblandes før brug – både når der er tale om indvortes brug og udvortes brug. Til indvortes brug burde olien opblandes med en spiseolie for at fortynde den nok, så den ikke giver ubehag i halsen eller maven. Til udvortes brug bør den blandes op med en basisolie, da den er så kraftig, at den kan irritere flere forskellige hudtyper. Det er generelt et godt råd, at man starter med at fortynde sin æteriske olie før, at man bruger den første gang for at være på den sikre side.
Afsluttende tanker
Det interessant ved rosmarinplanten er den forskel, som der ligger imellem brugen af krydderiet og brugen af den æteriske olie, da disse adskiller sig utrolig meget, når man ser på, at de oprinder fra den samme plante. Det kraftige krydderi er en fast bestanddel af de fleste køkkener, hvor det kan bruges i mange forskellige retter, hvor den velduftende olie kan bruges både til at rense huden, styrke håret og lægge en dæmper på det urolige sind. Det er mange egenskaber, der er samlet i en meget lille plante, hvorfor at man nok ikke sætter så meget pris på den, som man måske burde. Rosmarinolien er ligesom krydderiet ikke specielt kendt inden for deres respektive markeder, men kenderne er dog godt klar over at både krydderiet og den æteriske olie, kan man uundværlige komponenter i enten køkkenet eller i badet. Med muligheden for at kunne købe de æteriske olier i håndkøb, har man nu chancen for at kunne gøre brug af de egenskaber, som man tidligere kun kunne benytte gennem brugen af forskellige kosmetiske produkter indeholdende rosmarinolien som mange andre æteriske olier.
Om Rosmarinvand – Blomstervand – Hydrosol
Ved produktionen af rosmarinolien, laves der et biprodukt, som hedder rosmarinvand, rosmarin blomstervand eller rosmarin hydrosol floral water. Alle 3 ord betegner det vand, hvori rosmarinbladene koges, så olien via dampdestillation kan fremstilles. Da rosmarinbladene koges, trækkes flere gode stoffer ud af disse, og dermed skabes det helt unikke vand, som har nogle af de bedste egenskaber fra rosmarinplanten.
Rosmarinvand kan anvendes til at gøre håret blødere, til at give glans eller som anti-frizz. Vandet plejer og opfrisker håret, og det kan indgå som en naturlig del af din hårpleje.
Vandet kan også med fordel anvendes på huden, hvor det er opfriskende, men især vandet egenskaber som revitaliserende og regenerende, er meget værdifulde og brugbare for ældre mennesker, personer med ødelagt hud eller hudskader. Fordelen ved rosmarin blomstervand er, at det kan anvendes af alle hudtyper, og det virker for langt de fleste personer.
Rosmarinvand er især godt i en kombination med rosenvand!
Køb rosmarinolie her
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan du stille dem i feltet herunder 🙂
Luca skriver
Hvis man bruger olien i håret, skal den så bare vaskes ud med vand , eller skal man også bruge shampoo
Cosmos Co skriver
@Luca
Du må ikke anvende olien rent i håret, det er vigtigt, at den bliver blandet op.
Læs denne artikel omkring dosering:
http://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-i-94
Du skal ikke vaske olien ud af håret, du skal lade håret optage olien, dvs du skal kun anvende meget små mængder af gangen 🙂
Lad den fortyndede olie sidde i håret i 20-30 minutter, før du begynder at vaske eller skylle det.
Heidi skriver
Hej hvis man bruger rosmarinvand i hovedbund og i håret skal man så skylde det ud. Og hvordan opbevarer man rosmarinvand i køleskabet eller et mørkt sted vh.heidi
Cosmos Co skriver
@Heidi
Du kan skylle det ud med lunkent vand, eller evt vaske håret i en mild shampoo 🙂
Rosmarinvand bør opbevares mørkt, hvis det er muligt, men det er ikke et krav. Det vil f.eks være velegnet at lade den stå på badeværelset, da der ofte er semi mørkt, og ikke er direkte sollys.
marianne skriver
savner oplysninger om hørfrø og natlysolie
tak for en masse god information.
Cosmos Co skriver
@Marianne
Vi skriver dem på listen 🙂
Det var så lidt 🙂
Anna Voss skriver
Hejsa. Jeg bruger olven olie i næsen, på grund af tørhed. Må jeg tilsætte oliven olien en smule rosmarin olie? V.H. anna
Cosmos Co skriver
@Anna Voss
Ja det kan du sagtens. Brug denne guide, så du holder dig indenfor grænserne 🙂
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24
Camilla skriver
Jeg har købt rosmarin æterisk olie, da jeg gerne vil bruge det til mit hår & ansigt.
Må jeg blande det i mandelolie til min ansigtpleje?
Hvad må jeg blande det i, når det er til hovedbunden, udover rosenvand? Og skal det skylles ud efterfølgende?!
Cosmos Co skriver
@Camilla
Ja du kan med fordel blande det i din mandelolie, hvis du bruger den normalt.
Du skal blande i en ratio, som hedder 1:100 umildbart.
Læs gerne mere i denne artikel:
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24
Du må blande det i alle typer af vegetabilske olier, vand mm. Og nej det skal ikke skylles ud, du kan sagtens lade det side.
Det afhænger helt af formålet med brugen, om den skal trænge ind i huden eller håret, eller om det skal skylles ud 🙂
Helena skriver
Hvis man blander æterisk rosmarinolie med fx. tidselolie, kan man så godt anvende olien på ansigtet i løbet af dagen? Eller er det bedst i løbet af aftenen?
Jeg har hørt at man skal passe på med at bruge nogle æteriske olier i dagscremen/olien fordi at det kan skade huden, når den udsættes for sol.
Cosmos Co skriver
@Helena
Hvis du blander rosmarinolie og tidselolie, som begge er æteriske olier, skal du finde en vegetabilsk olie at blande disse op i, alternativt blande dem op i din creme.
Det er bedst at smøre æteriske olier på huden om aftenen, da du helst ikke må udsættes for sol et par timer efter.
Læs mere om dosering mm her.
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24
Karin Clausen skriver
Hvis jeg gerne selv vil fremstille rosmarin olie til at komme i shampo bar, har i så en måde jeg kan lave det på?
Cosmos Co skriver
@Karin Clausen
For at kunne fremstille æterisk olie, skal du have et destilleri, som er egnet til formålet.
Du kan sikkert købe sådan et online, jeg vil i hvert fald ikke anbefale, at du selv forsøger at bygge et, med mindre du ved, hvad du laver.
Michelle skriver
Tænker jeg vil lave min egen rosemarin vand til håret . Kan man bruge den daglig eller kun når jeg basket hård med tre dages mellemrum ?
Cosmos Co skriver
@Michelle
Ja du kan sagtens bruge rosmarinvand dagligt, alternativt vil det nok være bedre hver anden dag, så håret ikke bliver udsat for vandet dagligt.