Korianderolie – medicinsk vidunder?
Koriander er kendt som et krydderi, som især benyttes i maden i Asien og i mellemøsten, men den lille plante med den særprægede duft indeholder langt mere end, hvad man umiddelbart skulle tro. Den har været brugt som medicin i de gamle civilisationer, og disse egenskaber er ved at komme frem i lyset igen i kraft af en ny undersøgelse. Men korianderolien er faktisk hyppigst brug i forbindelse med at rengøre huden, og kosmetikken har nu også fået gavn af de mange egenskaber, der følger denne krydderurt, hvilket er grunden til, at den æteriske olie nu også er blevet et populært værktøj i den evige jagt på skønheden.
Fremstilling og brug af korianderolie
Koriander er en 1årig skærmplante, hvilket vil sige, at planten har en livscyklus på et år, hvorefter den afgiver sine frø, så den kan så nye planter. Der findes forskellige former for planter af denne type, hvilket afgør, hvornår de blomstrer. Korianderplanten er en blød plante, der kan blive op til 50 cm høj med små fjerformede blade og blomster, der samles i små skærme. Korianderplanten blomstrer i juli eller august, hvor de små rødlige blomster springer ud, og planten gør klar til at afgive sine frø.
Korianderolien bliver fremstillet via dampdestillation af plantens frø fra økologiske korianderplanter. Olien der produceres, som et resultat af denne proces er en såkaldt æterisk olie. Dampdestillation er den mest benytte metode, hvorpå den æteriske olie udvindes af plantemateriale som blade og blomster. Det sker ved at vanddamp på omkring 100 grader blæses igennem planterne for at udvinde olien.
Korianderolien kan både bruges indenfor gastronomien og kosmetikken, og det er faktisk ikke ofte, at det sker med denne type olie. Man skal dog altid være påpasselig og læse forbrugsvejledningen igennem før brug, så man er helt sikker på, hvordan olien skal bruges på huden, og om den kan benyttes i maden. Selvom at den er spiselig, så må den ikke indtages ufortyndet, da den ganske enkelt er for stærk.
Koriander i maden
Korianderolien kan benyttes som smagsgiver i mad, hvor man altid skal huske, at den skal kunne indtages fortyndet. Den er også et glimrende valg til krydderiolier, hvor den særprægede koriander smag kan give lidt kant til smagen af olien. Koriander er også i sig selv et populært krydderi, som sælges i både frisk og tørret format, og den indgår i forskellige blandingskrydderier såsom karry og spidskommen. Koriander er populært brug i retter fra det mellemøstlige køkken og i det mexicanske. I det asiatiske køkken har korianderen længe været meget populær, da den bliver brugt i mange forskellige former for karry (dette dækker “curry” retterne, hvilket ikke er det samme som krydderiet karry), gryderetter og i supper.
Korianderolie til kosmetikken og huden
Indenfor kosmetikken bliver korianderolien også flittigt brug, da den besidder egenskaber, der er gode for huden og for selve kroppen som helhed. Den er velegnet til brug på tør og irriteret hud, da den kan hjælpe med at fugte huden og gøre den mere smidig. På samme tid giver korianderolien huden en glød, så man ikke behøver gå rundt og se så bleg ud i de lange vintermåneder. Dette skyldes, at olien trækker ned i huden og øger blodcirkulationen, hvilket ikke blot er sundere, men det giver også en mere levende glød i huden, som på samme tid ser langt bedre ud. Blodcirkulationen bliver typisk dårligere i huden, hvis ikke man får den behandlet ordentligt og regelmæssigt, og så hjælper det heller ikke, hvis man lever i et land med en lang og mørk vinder, som tilfældet er her i Danmark. Dette kan gøre, at huden bliver bleg og farveløs at se på, at den mangler den indre glød, som den sunde hud altid vil udstråler.
Korianderolie besidder også antiseptiske egenskaber, som kommer til gode, når huden skal renses, så man slipper for den fedtede hus og bumser, og man kan vende tilbage til en sund og fugtig hud. De antiseptiske virkninger kommer igennem bekæmpelsen af de betændelsestilstande, som kan komme i huden som resultat af, at den er for uren og fedtet. Det er herigennem, at bumser og akne opstår, og de er betændelsen i disse, som korianderolien går ind og bekæmper. Når man er teenager, så er kampen mod bumserne evig, men hvis man sørger for at rense sin hud regelmæssigt med æteriske olier, så kan man gøre sit for, at bumserne forsvinder hurtigt igen, og at de ikke kommer i så stort et antal mere. Læs mere om arganolie til huden. Læs mere om figenkaktus olie til huden.
Koriander som massageolie
Hvis korianderolien benyttes i forbindelse med massage, så er egenskaberne ikke til at tage fejl af, da den kan lindre ømme muskler. Dette kan være særligt godt, hvis man dyrker sport og har brug, at kroppen slapper af og restituerer, så man kan slippe af med det ømme muskler og blive klart til kamp igen hurtigst muligt. Det er svært at slippe med ømme muskler, især hvis de kommer af, at man lige er påbegyndt eller har genoptaget et bestemt sportsgren efter en længere pause. Massagen kan dog stadig hjælpe her, men hvis man er presset af et hårdt program er virkningen af korianderolien bedst, da den hjælper muskler med at restituere hurtigere, så man ikke begrænses af ømheden i musklerne. Er man den mere stillesiddende type, kan man også få en øm nakke af at sidde foran computerskærmen i mange timer i træk, og her kan korianderolien også komme til hjælp. Massagen vil altid hjælpe på de stramme og ømme muskler i ryg og nakke, og læg hertil at korianderolien vil kunne afhjælpe ømheden yderligere.
Den krydrede duft af koriander kan også være en god tilføjelse til massagen, men man kan også blande den op med andre massageolier for at pifte den aromatiske oplevelse lidt op. Da korianderolie ikke må påføres huden i koncentreret form skal den uanset hvad blandes op med en basisolie, men her kan man så vælge hvilken duft, som man føler ville passe godt sammen med korianderen, så man selv kan designe oplevelsen, så man får mest ud af den.
Den kan med fordel blandes op med sesamolie.
Medicinske forsøg med korianderolie
Et forsøg på et universitet i Portugal har givet nogle meget interessante resultater i forbindelse med den medicinske brug af korianderolie, hvilket den gennem tiden har været kendt for. Korianderolien blev testet på bakterier, som har vist modstandsdygtighed overfor antibiotika, og som derfor er meget svære at behandle. Det viste sig, at korianderolien var i stand til at trænge ind i bakteriernes celler, hvor den forhindrede dem i at udvikle sig. Dette fik i sidste ende bakterien til at dø ud, da den ikke kunne udvide sig og dermed få mere næring. Denne udvikling er yderst interessant og resultaterne blev også offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift, efter man havde bearbejdet resultaterne. Dette kan betyde, at korianderolien kan benyttes som en del af et alternativ til antibiotika i forbindelsen med den pågældende type bakterie. Den bakterie som der er tale om i undersøgelse er bl.a. en type af salmonella, hvilke betyder, at det er indenfor madforgiftning, at man kan benytte korianderolien. Man kan derfor spise koriander, hvis man er nervøs for at få madforgiftning, hvis resultaterne for undersøgelsen holder vand, og dermed kan man med simple midler bekæmpe en ubehagelig sygdom.
Korianderen har gennem historien været brugt som medicin i flere forskellige kulturer uafhængigt af hinanden, hvilket vidner om, at det ikke helt er kommet uden grund, når man bruger netop koriander i et medicinsk forsøg. I det gamle Grækenland blev korianderen brugt i forbindelse med vægttab og fordøjelsesmæssige problemer. Det er generelt sit problemer med maven og fordøjelsen, hvor korianderen er blevet hyppigst brug indenfor den medicinske verden. Den er også blevet brugt i forbindelse med bekæmpelse af bulimi, hvor den er med til at få styr på fordøjelsessystemet igen efter at have været sat mere eller mindre ud af drift med de mange opkast. Det er interessant, hvordan ældgamle civilisationers medicinske formåen kan viderebygges indenfor den moderne videnskab, som tilfældet er her med korianderolie og madforgiftning. Og faktisk så burde man indtage koriander sammen med en ret, hvis man er i tvivl, om det er blevet lidt for gammel, så man slipper for at ligge i sengen i flere dage, hvis man er uheldig.
Forbehold
Korianderolie er en meget koncentreret og dermed stærk olie, hvorfor den ikke må bruges hverken til indvortes eller udvortes brug før, at den er blevet fortyndet. Man kan typisk opleve hudirritationer, hvis man har brugt en for stærk dosering af olie, og det kan være decideret ubehageligt, hvis man har indtaget en for kraftig dosering. Derfor er det vigtigt, at man læser manualen grundig før, at man begynder på sin korianderolie, så man er sikker på, hvor meget man kan bruge, og hvordan man skal gøre det. Korianderolie opblandes typisk med en basisolie i begge tilfælde til en mild dosering, hvor den ikke er til gene for kroppen. Korianderolien er ikke egnet til hverken ammende eller de gravide, da man ikke har bevis for, at barnet ikke tager skade af olien, og derfor frarådes brugen for en sikkerheds skyld.
Afsluttende tanker
Korianderolien minder på mange måder om andre æteriske olier frem til det punkt, hvor de medicinske egenskaber kommer i spil. Det er fascinerende, hvad der kan findes i sådan en lille plante af gode medicinske egenskaber. At det er et lækkert og højst brugbart krydderi på samme tid, gør det hele endnu bedre, da det på denne måde bliver nemmere at værne sig mod den forfærdelige madforgiftning. Korianderen må dermed siges at have sat sit aftryk på historiebøgerne som både lækker krydderurt og effekt medicin. Med den æteriske korianderolie kan man tilføje hudpleje til listen, hvor det er meget sandsynligt, at denne olie vil bllive brugt flittig med den stødt stigende efterspørgsel efter de æteriske olier. Markedet bugner med dem, og her vil korianderolien også kunne komme til at spille en mærkbar rolle på trods af, at den ikke er lige så eksotisk som f.eks. arganolie, men de forskellige olier har deres specielle duft og særprægede egenskaber, hvilket også er tilfældet for korianderolien. Da den er forholdsvis nem at producere burde prisniveauet også ligge rimeligt stabilt fremover, da man ikke lige pludselig vil komme ud for en global mangel på koriander, og det er der nok mange med smag for asiatisk mad og folk med sarte maver, som er glade for.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Leif Egelund skriver
Kan man ikke spise koriander olie hvor meget må man intag hvis ja
Cosmos Co skriver
@Leif Egelund
Jo du kan godt spise korianderolien. Du skal som udgangspunkt blande den op med vand eller en basisolie i forholdet 1:100, da en æterisk olie er koncentreret, og den kan være skadelig, hvis den ikke er fortyndet 🙂
Mamm skriver
Fin artikel men (Citat); “Den er også blevet brugt i forbindelse med bekæmpelse af anoreksi, hvor den er med til at få styr på fordøjelsessystemet igen efter at have været sat mere eller mindre ud af drift med de mange opkast”
Det er bulimi hvor man kaster op 🙂
Cosmos Co skriver
@Mamm
Sorry det er en fejl, det bliver rettet med det samme! 🙂
Mange tak for, at du gjorde os opmærksom på fejlen.
Linda skriver
God artikel, vil spørge om der er alkohol i den æteriske olie?
Cosmos Co skriver
@Linda
I en ren korianderolie er der ikke tilsat alkohol. Det er den rene æteriske olie udvundet ved dampdestillation fra korianderfrø 🙂