Hvad er Kokosolie?
Kokosolie er en af de mest brugbare olier, du overhovedet kan få fingrene i. Mange forventer, at den først og fremmest er god til madlavning, og det er også helt korrekt. Men hvad mange ikke ved er, at olien også kan bruges til et hav af andre interessante formål. Hud- og hårpleje er de mest nævneværdige, men mulighederne er næsten utallige. Her ser vi på de bedste fordele og facts ved kokosolie.
Hvad kan kokosolie bruges til?
I mere end 4.000 år har kokosolien været kendt, og igennem årene er den blevet brugt til meget forskelligt. Dens interessante indhold af vitaminer, mineraler, antioxidanter og fedtsyrer er de primære årsager til oliens gode virkninger.
Kokosolie fungerer rigtigt godt til kosmetisk pleje. Det betyder, at du kan drage nytte af den til hudpleje. Mange vælger at bruge kokosolie for at give huden en ekstra glød. Udover fordelene når det kommer til udseendet, så går oliens næringsstoffer også direkte ind og skaber en form for indre sundhed, som også føles fantastisk. Men mere om det senere – lidt længere nede finder du nemlig et større afsnit om kokosolie til hudpleje.
Det samme kan siges om hårpleje. Vi kommer igen nærmere ind på fordelene senere, men vi kan allerede nu røbe, at kokosolie fungerer rigtigt godt som hårmaske eller til at gøre håret skinnende.
Derudover vælger mange at benytte kokosolie mod visse problemer. Det kan være noget så simpelt som tørre hænder, hvor man med kokosolie kan fugtiggøre huden. Det kan også være mod svamp, og det kan være mod slidte neglebånd. Mulighederne er mange.
Oliens duft har i sig selv også nogle fordele. Den kan ikke sammenlignes med essentielle olier, men hvis du personligt er vild med duften af kokos, så kan du sagtens få et humørboost fra tid til anden ved at dufte til olien. Ved at lade den sidde på huden i længere tid af gangen kan du også give huden en midlertidig duft af kokos, som andre kan nyde godt af.
Som du sikkert vidste i forvejen, kan kokosolie også sagtens bruges til madlavning. Det ses faktisk ret ofte. Olien har en ganske særlig tekstur i indholdet. Den falder ikke fra hinanden ved høje temperaturer, som så mange andre olier gør. Det skyldes primært de mange mættede fedtsyrer i olien, som dog ikke er usunde – de modvirker nemlig dannelsen af transfedtsyrer. Det er dog vigtigt, at du finder den rette kokosolie, hvis du ønsker at benytte den til madlavning – nogle olier målrettes nemlig særligt til dette formål, mens andre ikke gør.
Interessante facts om kokosolie
Udover kokosoliens mange formål, finder vi også visse interessante facts om den. Disse kan sagtens være relevante at sætte sig ind i inden olien rent faktisk tages i brug, så lad os endelig se lidt på de mest interessante ting, der er at vide om kokosolie.
Olien udvindes fra enten kernen eller kødet af modne kokosnødder. Disse kommer typisk fra Asien, hvilket også var det kontinent, hvor man først opdagede kokosoliens positive egenskaber. Selve processen med at udvinde olien kan variere en smule fra producent til producent. Det er netop også derfor, at vi finder typer af kokosolie, som særligt egner sig til madlavning, mens andre egner sig mere til andre formål, såsom til udvortes brug.
Olien kan holde forholdsvis længe. Det er fordi den oxiderer langsomt, og samtidig fordi den har et højt smeltepunkt. Kokosolie er i sin almindelige form ikke nær så flydende som f.eks. olivenolie eller avocadoolie. Den er først flydende, når den kommer over 24-25 grader. Den har ingen dobbeltbindinger, hvilket er en positiv ting, da det er lig med en mere stabil olie. Olier med mange dobbeltbindinger giver frie radikaler, hvilket ikke er godt – det kan til tider fremskynde aldringsprocessen og give visse helbredsmæssige problemer. Måske er det netop på grund af kokosoliens manglende dobbeltbindinger, at den fungerer så godt til anti-ældnings formål.
Kokosolie er rig på mættet fedt. Det lyder måske ikke så godt, da vi jo ofte har fået at vide, hvordan netop disse fedtsyrer ikke er specielt sunde. Det er dog ikke helt sandt, for mættet fedt har en lang række fordele. Blandt andet til at beskytte mod mikroorganismer, men også til at holde cellemembraner stabile og ikke mindst som energi i kroppen. Sagen er bare, at man som med alt andet skal praktisere mådehold. For meget vil altid blive et problem, men holder man sig inde for almindelige mængder er der rigeligt med fordele at finde, samt meget få ulemper. Kokosolien er et perfekt eksempel!
Kokosolie til hudpleje
Hudpleje er den første store kategori, hvori kokosolie er relevant til regelmæssig brug. Faktisk er det måske endda den vigtigste kategori, for fordelene er nemlig så mange, at de ikke kun begrænser sig til et enkelt område.
Generelt kan du bruge kokosolie til at fugtiggøre huden. Dette er særligt nyttigt, hvis du lider af tør hud, men selv hvis du har almindelig hud, vil det til tider være smart – det giver nemlig en ekstra glød. Du kan både udnytte fordelene ved at lade olien sidde i længere tid og for alvor lade huden absorbere den. Du kan også blot nøjes med at påføre en smule olie i ansigtet 20-30 minutter inden et bad. Der er fordele ved begge metoder, og derfor er de begge oplagte at prøve.
Du kan også vælge at lave en fuld ansigts- eller bodyscrub med olien. Det gøres ofte ved at kombinere olien med andre ingredienser, hvilket vi kommer ind på senere i artiklen. Fordelene ved at lave en scrub er, at huden bliver helt frisk og renset bagefter. Samtidig er det ikke synderligt svært, og det er ikke en proces, du behøver at gentage hver dag. Selv et par gange om måneden, hvilket jo ikke er specielt meget, bringer utallige fordele med sig.
Hvis du ønsker en naturlig makeup fjerner, kan kokosolien også være effektiv. Det afhænger naturligvis meget af mængden, samt typen af makeup, der skal fjernes. Det bedste er altid at prøve sig frem på egen hånd. Olien er dog sikker at bruge til formålet, og den kan både fjerne sminke fra kindbenene, og samtidig omkring øjnene.
Som mand er der også fordele at hente ved at bruge kokosolie. Det er en fornuftig og naturlig aftershave, som sagtens kan bruges efter en barbering. Dog i fornuftige mængder, så duften af kokos ikke bliver for stærk resten af dagen.
Såfremt du er vild med massage, er der igen godt nyt: Kokosolie er et fortryllende valg til en massage på hele kroppen. Duften egner sig meget godt, og næringsindholdet i olien kan gavne ethvert område på kroppen. Dermed er det en rigtig god massageolie – dog er den allerbedst, når du samtidig blander den med andre olier. Husk dog at opvarme den først, da den som bekendt har et højt smeltepunkt.
Kokosolie til tænderne
En overraskende fordel ved kokosolie er, at den faktisk er rigtig god til mundhygiejne og tandpleje. Bevares, den kan ikke rette op på huller i tænderne og lignende, men rigtigt mange forbrugere har udtalt sig om en bedre mundhygiejne samt renere tænder efter at have benyttet olien til dette formål.
Du kan både smøre olien på selve tænderne, men du kan også lave en hurtig mundskyldning. Det afhænger lidt af, hvad man foretrækker, og ikke mindst hvad det specifikke formål med mundplejen er. Det er oplagt at blande kokosolien med et par enkelte dråber af pebermynteolie. Disse fungerer nemlig rigtigt godt sammen, når det gælder den orale hygiejne. Regelmæssig pleje med disse olier bør også resultere i en bedre ånde.
Kokosolie til hårpleje
Som hårkur fungerer kokosolie også ganske glimrende. På samme måde som næringsstofferne er i stand til at styrke huden, så er de også i stand til at styrke håret. De tilfører rigtig god næring, som håret (eller hårbunden) kan absorbere og derefter bør der være fine visuelle effekter. Dog er det altid vigtigt at bruge olien med måde. For meget olie kan gøre håret fedtet, så det handler om at finde den perfekte mængde, som kan styrke håret, men som samtidig ikke fedter det for meget til. Man kommer som regel selv frem til den optimale mængde – det varierer nemlig fra hårtype til hårtype, men efter 2-3 ganges brug lykkes det ofte at finde den rette mængde olie.
Nogle vælger at bruge olien i hovedbunden for at komme helt ind at styrke de hår, der er på vej op. Det har nok de bedste fordele, men det tager også lidt ekstra tid. Nogle vælger at kombinere denne proces med en mindre massage i hovedbunden, hvilket kan give rigtigt fine fordele.
Andre vælger simpelthen bare at påføre en smule kokosolie i hårspidserne for at give lidt ekstra glans. Det giver håret et midlertidigt bedre udseende, og det kan være super oplagt i visse tilfælde. Kokosolie i hårspidserne er naturligvis særligt relevant, hvis du har langt hår og ønsker at pleje det så godt som overhovedet muligt.
Flere forbrugere har udtalt sig positivt om kokosoliens effekter mod skæl. Det kan altså være forsøget værd, hvis du ønsker en naturlig løsning i stedet for en almindelig anti-skæl shampoo. Bland gerne med et par dråber af tea tree olie for de bedste effekter.
Kokosolie til hårvækst
Hvis du ønsker, at dit hår skal vokse en smule hurtigere end ellers, så kan kokosolie igen være vejen frem. Mange videoblogs på nettet beretter om, at deres hår vokser en del hurtigere og stærkere end ellers, når de regelmæssigt påføre kokosolie på hovedbunden. Det sker dog ofte i samarbejde med æteriske olier, men ikke desto mindre bør kokosolien også have gode effekter i sig selv. Og ellers er der jo intet der står i vejen for at lave en personlig olieblanding derhjemme.
Det er svært at sige, hvor meget hurtigere håret egentlig gror, for der er endnu ikke lavet nogle officielle medicinske undersøgelser eller tests. Men det er forsøget værd, for kokosolien kan i hvert fald ikke skade håret, så længe den bruges i naturlige mængder. Dermed kan det være en meget smart tilføjelse til hårplejerutinen, hvis ellers målet er at få længere hår.
Næringsindhold i kokosolie
På grund af det unikke næringsindhold, der særligt inkluderer masser af antioxidanter, bliver kokosolien ofte klassificeret som et såkaldt “superfood”. Og det er der måske også grund til, for næringsindholdet kan nemlig føre til rigtig mange fordele. Vi har været inde på dets mange gode effekter uden på huden og håret, men indtagelse af olien kan også være ret så relevant.
Det høje indhold af mættet fedt er grund til bekymring for mange, men det bringer som sagt også fordele med sig. Det handler i virkeligheden om ikke at indtage mere, end man egentlig skal. I så fald er der ikke ret mange negative sider til det. Det handler om at have en varieret kost, og her spiller mættede fedtsyrer faktisk en vigtig rolle. Desuden tyder meget på, at befolkninger som spiser meget kokosolie og mange kokosnødder, generelt er ganske sunde og har en lav risiko for hjertesygdomme.
Antioxidanterne og visse af de mere specielle fedtsyrer i kokosolie kan stoppe farlige mikroorganismer i at sprede sig rundt omkring i kroppen. Det gælder særligt laurinsyre, som olien har et særligt højt indhold af.
Der er enkelte vitaminer at finde i olien, mens der er masser af mineraler. Overordnet har den en yderst interessant og unik profil, når det kommer til næringsindholdet. Der er umiddelbart ingen andre fødevarer, der kan erstatte kokosoliens unikke egenskaber. Det er den simpelthen for særlig til, og det er ofte en stor fordel.
Kokosolie til madlavning
Netop på grund af det næringsindhold, som vi lige har været inde på, er der mange der benytter kokosolien til deres madlavning.
Det ses især til stegning og bagning, hvor den fungerer rigtigt godt, og hvor den modvirker dannelse af de mest usunde fedtsyrer – nemlig transfedt.
Olien kan dog også bruges til meget mere. Eksempelvis kan du bruge kokosolie på brød i stedet for almindeligt smør. Det kræver naturligvis, at du er vild med smagen, men det er der faktisk også mange, der er. Andre vælger at komme en mindre mængde kokosolie i deres smoothies og juices. Fedtsyrerne i olien gør det nemlig lettere for kroppen at absorbere visse vitaminer. Særligt Vitamin A har brug for nogle fedtsyrer at arbejde sammen med, og her er kokosolien ideel.
Ellers kan olien tilsættes i kager og andre bagværker. Det kan også være, at du vil bruge den som et kosttilskud. Uanset hvad, så er der mange ting olien kan bruges til. Sørg dog helst for at få en kokosolie, der er specifikt tilpasset til netop madlavning og spisning.
Perfekt at blande med æteriske olier
Æteriske olier, også kendt som essentielle olier, er utroligt stærke i sig selv, og de skal altid opblandes med en anden olie inden brug. Her er kokosolie et rigtigt fint valg. Hvis du benytter essentielle olier til hudpleje, så kan du sagtens blande med kokosolie. Du kan endda også tilsætte andre vegetabilske olier til blandingen, såsom jojobaolie. Mulighederne er rigtigt mange. Ofte kan man eksperimentere lidt selv og finde frem til den olieblanding, der fungerer bedst. Et blandingsforhold hvor de æteriske olier udgør 1-2% er som regel optimalt. Med andre ord vil kokosolie i dette tilfælde udgøre klart størstedelen af blandingen.
Et par fine tilsætninger til kokosolie vil være et par dråber pebermynteolie, hvilket også tidligere blev nævnt. De komplimenterer hinanden godt – selv på grund af deres mange forskelligheder. Særligt til mundskyldninger er de gode sammen, men til almindelig hudpleje fungerer de også fint. Her er tea tree olie også værd at nævne.
Til hårpleje kunne en blanding af rosmarinolie, lavendelolie, kamilleolie og kokosolie måske være sjov at prøve. Det kan også være, at du selv har nogle interessante blandinger i tankerne. I så fald er det bare med at prøve. Kokosolie er nemlig en rigtig fin basisolie, hvis du har planer om at benytte æteriske olier til enten hud, hår eller andre formål!
Konklusion
Med de mange forskellige formål er kokosolien uden tvivl en af de mest alsidige olier, som du kan bruge. Derfor giver det god mening at have et glas eller en flaske med olien klart i hjemmet. Det gælder uanset om dit primære formål er hudpleje, hårpleje, madlavning eller noget helt fjerde. Det kan nemlig sagtens være, at du får øjnene op for endnu flere benyttelsesmetoder, når først du prøver olien af til en enkelt ting.
I alle tilfælde kan den stærkt anbefales. Vi håber, at du har haft god nytte af denne guide til kokosolie, og at du er klar til at benytte den på egen hånd!
Susanne Boel skriver
Hej,
Kan man bruge den koldpressedemadlavningsolie på huden?
Cosmos Co skriver
@Susanne Boel
Ja det kan du sagtens, kokosolien kan oftest både anvendes til kosmetisk brug samt spises 🙂
Marie-Louise skriver
Hej,
Er den koldpressede kokosolie velegnet til at bruge i håndsæbe?
Jeg har læst mig til lidt modsigende argumenter hvor der et sted står at det på mange hudtyper kan virke udtørrende.
Hvilke ulemper er der ved kokosolie ved meget sart hud som eks. eksem, meget tør hud og psoriasis?
Cosmos Co skriver
@Marie-Louise
Ja kokosolie kan sagtens anvendes i håndsæbe.
Det er ligeledes korrekt, at kokosolien på nogle hudtyper kan virke en smule udtørrende. Dette kan du dog løse ved at tilsætte andre olier til din sæbe, så som argan olie, jojobaolie eller Shea butter.
Kokosolie er generelt fremragende til pleje af huden på kroppen, men når det kommer til pleje i ansigtet, skal den bruges med omtanke, da den har tendens til at tilstoppe porerne.
Derfor anbefales f.eks argan olie, jojobaolie eller mandelolie, hvis du skal pleje huden, herunder de problemstillinger, som du nævner.
Læs meget mere her:
https://shop.cosmos-co.eu/da/comedogenic-eller-non-comedogenic-olier-komplet-liste-a-55
https://shop.cosmos-co.eu/da/basis-oliers-absorption-niveau-oliens-evne-til-at-traenge-ind-i-huden-a-49