Mystikken om Jojobaoliens egenskaber
Jojobaolien stammer fra jojobaplanten, der vokser overalt i Mexico og i den sydlige del af USA. Jojoplanten er en lille grøn busk, der bærer små frugter, hvis frø indeholder en høj mængde voks, og det er netop denne voks, som vi kender som jojobaolie. Jojobaolien er længe blevet anvendt til hud og hårpleje indenfor kosmetikkens verden, men dens egenskaber er også blevet undersøge med tanke på at anvende den indenfor medicinens verden. Jojobaplanten vokser bedst i meget varme og tørre forhold, som man finder det i ørkenen, men hvis man ønsker at få det optimale ud af planten, skal man dog sørge for at vande den rigeligt. Navnet jojoba kommer fra den stamme af indianere, kaldet O’odham, der først fandt og benyttede frøenes helende egenskaber, og den fik der for navnet O’odhan Hohovi, hvilket senere hen blev til det navn, som man kender planten under i dag, jojoba. Jojobabusken er kendetegnet ved, at den ikke er hermofrodit, hvilket vil sige, at der findes både han- og hunbuske. Han buskenes pollen bestøver hunbuskene, så de kan producere frugterne, men dette gør det til en langt mere besværlig proces, end man ser hos mange andre plantearter.
Jojobaoliens historie
Jojobabusken menes, at være blevet brugt af indianerne i tiden, hvor de stadig kunne leve frit af den vild natur, hvor de udvandt olien og brugte den både i maden og til medicinske formål. Planten voksede naturligt i Sonoraørkenen, Mojaveørkenen og andre ørkner rundt omkring i både USA og Mexico. Jojobabusken blev dog først rigtig opdaget sent i den moderne tid omkring 1940 i USA, da den ikke tidligere var blevet skænket mange tanker, da den voksede i ørknen. Herefter gik der 10 år før, at den begyndte at blive brugt kommercielt, da man fandt ud af, at jojobaolien kunne bruges som substitut for kaskelothvalolien, da kaskelothvalen blev fredet, og man derfor ikke længere kunne bruge den til industrielle formål. Det tog dog nogle år før, at man formåede at skabe produktive reservater af jojobabuske, da det kun er hunplanterne, der leverer frøene, og når man planter med ganske normale før, så får man i ca. 50% af tilfældene mandlige planter, som man ikke kan bruge til noget. Dette resulterede i høje priser for jojobafrøene, da de var meget omkostningsfulde at producere. Det var først i starten af det 21. århundrede, at det lykkedes at plante store jojobaplantager i Arizonas ørken, og dermed endeligt få industrialiseret produktet ordentligt. USA er stadigvæk den største producent på verdensplan, men flere sydamerikanske lande samt Israel og Australien er begyndt at producere planter og frø i store mængder, hvilket er grunden til, at jojobaolien er mere tilgængelig end den tidligere har været. I dag er det meget lettere at anskaffe sig jojobaolie, da handlen over internettet har gjort verden til et meget mindre sted. Masseproduktionen af jojobabusken har også sænket prisen betydeligt fra den oprindelige niveau, da den nu er langt billigere at producere og eksportere på tværs af kloden.
Jojobaolie til håret
Jojoolien er ekstremt blødgørende for huden, og den får hårsækkene til at lukke sig beskyttende om hårrødderne, hvilket er den primære årsag til, at den anvendes i mange forskellige kosmetiske produkter. Olien har en blødgørende og beroligende effekt, der kan afhjælpe problemer med hårbunden, hvis den f.eks. er tør, og man lider af skæl. Når Jojobaolien anvendes til håret, skal den masseres ind i hovedbunden, så man er sikker på, at den bliver optaget rigtigt, så huden kan suge fugtigheden til sig og dermed nyde godt af oliens effekter. Når man masserer olien ind i hovedbunden øger man også blodcirkulationen i dette område, hvilket kan medvirke til en mere aktiv hårvækst. Ønsker man mere glans i det hår, som man har, så kan man benytte jojobaolien som en balsam, hvilket på samme tid for håret til at føles mere fyldigt uden, at det bliver tykkere. Ønsker man ikke at benytte alt for meget æterisk olie på en gang i håret, så kan man tilføje et par dråber i sin normale shampoo eller hårbalsam for at give sit hår en ekstra fylde og dermed blive mere glansfuldt.
Jojobaoliens effekt på huden
I modsætning til mange andre æteriske olier, kan man godt påføre jojobaolien direkte på huden uden at blande den op, men det virker bedst, hvis man først skylder hænderne i varmt vand. Herefter kan olien masseres grundigt ind i huden, så man sørger for, at huden absorberer olien og optager alt fugtigheden. Indianerne brugte jojobaolien til at bekæmpe de mindre former for inflammation i huden, hvilket beviser dens antibakterielle egenskaber. Disse egenskaber skyldes, at jojobaolien har et stort indhold af jod, som i forvejen benyttes på hospitaler til at rense inficerede sår, men det naturlige indhold i jojobaolien er dog ikke nær så koncentreret, men det betyder dog, at den stadigvæk har den antiinflammatoriske effekt på infektionerne. Dette beviser, at indianerne ikke var helt galt på den, da de benyttede jojobaolien til at rense deres sår. Deres udgave af olien var dog ikke så fint presset, som den der benyttes i dag, hvorfor den rensende effekter med stor sandsynlighed er blevet bedre med tiden.
Jojobaolien er ikke længere effektivt nok til at blive benyttet i moderne medicin, men den er til gengæld stadigvæk godt til at bekæmpe bumser og den urene hud, da den kan rense huden og fungere som antibakterielt middel, der fjerner infektionen i bumserne. Dette gør olien relevant til den generelle bekæmpelse af akne, hvor det er vigtigt, at holde huden ren og bekæmpe og forebygge de infektioner, der opstår i forbindelse med aknen. Rødmen og små hævelser fra mindre skader på huden kan også bekæmpes, grundet det samme antibakterielle egenskaber. En af grundene til at jojobaolien er så sund for huden er på grund af, at den minder meget om den olie, som huden selv producerer til at beskytte huden. Her kan jojobaolien gå ind og hjælpe til, hvis man har en hud, der ikke producerer nok af denne olie. Dette er blandt andet grunden til, at det netop var jojobaolie, der blev valgt som afløser til kaskelothvalolien, og grunden til at den er så populær til brug i kosmetiske produkter.
Jojobaoliens rensende effekter på huden gør den velegnet som en substitut til makeupfjerner. Man skal blot rense ansigtet og de indsmurte områder, hvorpå man tørrer af med en klud. Det er en lidt sundere metode at gøre det på, da man ikke benytter så mange kemikaliefyldte produkter men i stedet benytter en æteriske olie, der er tappet lige fra naturen. På denne måde kan man slåp to fluer med et smæk, da man både kan have en olie, der kan pleje håret og huden på den ene side, og på den anden side kan den selv samme olie sørge for at fjerne makeuppen.
Det skal dog nævnes, at argan olien kan anvendes til det samme, men den er langt mere effektiv.
Jojobaoliens udokumenterede egenskaber
Denne artikel vil belyse de områder, hvor jojobaolien menes at have egenskaber, der kunne være til nytte. Af egenskaber som ikke blevet ordentligt dokumenteret findes, der er masse hudproblemer, som den menes at kunne hjælpe med at bekæmpe som f.eks. psoriasis, solskoldninger, akne og sprækket hud. Det er ikke mærkeligt, at denne olie netop skulle kunne hjælpe med at kurere hudlidelser, da den er i stand til at tilføre huden den fugtighed, som den har brug for, for at holde sig sund og rask. En fugtig og sund hud vil være bedre stillet overfor akne og sprækket hud, da den ikke vil være så modtage lig overfor skidtet, der skaber akne, og den bløde og fugtige hud ville ikke sprække. Fugtigheden vil nok også kunne hjælpe med at mildne nogle af symptomerne på både psoriasis og solskoldning, selvom at det er tvivlsomt, hvor vidt den vil kunne spille en større rolle i forbindelse med en decideret kurering. Kigger man på udokumenterede egenskaber indenfor håret, så vil evnen til at kunne lukke hårsækkene være en stor hjælp, når det kommer til hårtab og skaldethed. Jojobaolien vil efter al sandsynlighed ikke kunne få håret til at gro igen, men det kan da ikke udelukkes, at det kunne forebygge både hårtab og skaldethed. Det er selvfølgelig rent spekulativt, men i teorien giver det meget god mening. Problemet med at få dokumenteret egenskaberne har eftersigende bestået i meget modstridende resultater, og det bliver nødt til at skulle så soleklart, hvis det skal kunne accepteres.
Hvis man ser bort fra jojobaoliens egenskaber på menneskets hud og hår, så har den faktisk også en ekstra fordel, som man kan drage nytte af i haven, hvor olien kan bruges som pesticid mod svampe og meldug, som den mere økologiske måde at angribe de uønskede tilstedeværelser. Det ville dog være spild at bruge den koncentrerede olie, så ved at blande noget jojbaolie op i vand, ville man være i stand til at kunne sprøjte og bekæmpe svampe og meldug i sin have med et pesticid, som rent faktisk kommer fra naturen, og derfor ikke har den skadelige effekt som kemikalieholdige produkter kan have.
Forbehold
Jojobaolien er kun egne til behandling af huden og håret, og den må derfor under ingen omstændigheder indtages via munden. Olien kan være decideret sundhedsskadelig, hvis man indtager den via munden, da den kan forårsage problemer med hjertet og med fordøjelsen.
Afsluttende tanker
Jojobaplanten var en relativ sjælden og ukendt plante, som begrænsede sig til de mellemamerikanske ørkner i USA og Mexico, og det var faktisk på grund af, at man var ved at udrydde kaskelothvalen, at blikket blev vendt mod jojobabusken. Det er en meget interessant historie om, hvordan mennesket var ved at udrydde en naturlig ressource, men i stedet fandt man så en anden, som man var i stand til at kunne masseproducere – efter et par forsøg. Jojobaoliens egenskaber der kan reparere både hud og hår er hurtigt blevet populære verden over, og den æteriske olie er nu, med den stigende internethandel, blevet mulig at købe i håndkøb, så man ikke behøves at nøjes med forskellige kosmetiske produkter, der blot indeholder jojobaolien. Den rene æteriske olie kan gøre meget gavn på mange forskellige badeværelser rundt om i verden, og de fugtgivende egenskaber kan sørge for, at man både har glasfuldt hår og dejlig blød hud. Det til stadighed sjovt at tænke på, at man ikke længere behøver alle de forskellige andre ingredienser, som man finder i de kosmetiske produkter, og man kan gå direkte til kilden og anskaffe sig jojobaolien, hvis egenskaber fik verden til at masseproducere den relativt ukendte ørkenbusk.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder i kommentarfeltet 🙂
StineP skriver
Hej. Nu skriver du at man skal tage sine forbehold hvis man er gravid, fordi man ikke ved om det kan skade barnet.. er det stadig sådan? Jeg har nemlig lige købt en baby olie på apoteket, til at smøre den gravide mave med. Det er 100% jojobaolie i den.. men nu bliver jeg lidt i tvivl om jeg vil bruge den..
Håber at du kan hjælpe.
Cosmos Co skriver
@Stinep
Den sætning hører slet ikke hjemme i artiklen her. Det er kun ved æteriske olier, og jojobaolien er en vegetabilsk olie, se evt listen herunder.
http://shop.cosmos-co.eu/da/om-vegetabilske-olier-hvad-er-en-vegetabilsk-olie-i-99
Så der er intet at frygte ved at benytte den, hvis du er gravid 🙂
StineP skriver
Tusind tusind tak for et hurtigt svar!! Jeg vil bare gå i gang med at smøre kroppen (-; god aften!
Cosmos Co skriver
@Stinep
Det lyder som en god ide 😉
Hvis du er gravid, bør du overveje, om du ikke skal bruge argan olie eller kokosolie, som er endnu bedre til at forebygge strækmærker 🙂
Christina skriver
Jeg efterlyser noget om kamille/blå kamille olie og hybenkerneolie.
Ellers er der rigtig mange nyttige oplysninger herinde. Tak for det.
Mvh Christina
Cosmos Co skriver
@Christina
Hybenkerneolie artiklen er lige på trapperne 🙂
Den anden skriver jeg på listen over “to do” 🙂
Christina skriver
Perfekt 👍. Tak😊
Louise skriver
Hej!
Dette er jo en fantastisk side 🙂
Jeg sidder og læser om jojobaolie og der står en sætning jeg lige skal have hjælp til at forstå korrekt:
“Det skal dog nævnes, at argan olien kan anvendes til det samme, men den er langt mere effektiv.”
Hvilken er langt mere effektiv? Argan eller jojoba?
Jeg har meget tør hud – men jeg kæmper også med en hudsygdom som skaber mange urenheder. Jeg har tænkt mig at blande hybenkerneolie op med enten argan eller jojoba – men jeg synes ikke der står noget om at jojobaolien er ligeså fugtgivende?
På forhånd tak 🙂
– Louise
Cosmos Co skriver
@Louise
Argan olien er mere effektiv, ligesom den kan anvendes til mange flere formål 🙂
især tør hud er argan olien god til, men jojobaolien er heller ikke et dårligt valg!
Jojobaolien tilfører fugt til huden, men den er lige et niveau mindre fugtgivende end argan olien, hvorfor vi altid anbefaler den 🙂
Læs evt denne artikel omkring tør hud, der er flere anbefalinger, herunder de to olier, som du selv nævner 🙂
https://shop.cosmos-co.eu/da/tor-hud-5-gode-rad-mod-tor-hud-som-virker-a-90
alpha skriver
har I noget info om sheasmør?
Cosmos Co skriver
@Alpha
Den er skrevet på listen over nye artikler 🙂
Katrine skriver
Fantastisk side:) Vil du anbefale jojoba til barnebumser, og ville du blande det med noget? Kan den evt. bruges til rødme/let eksem hos en voksen og ville du så blande den op med noget? Pft.
Cosmos Co skriver
@Katrine
Nej jeg ville bruge argan olie, som er langt mere effektiv til at rense huden 🙂
Ja begge olier kan ligeledes anvendes mod rødme og eksem, både hos børn og voksne.
Olierne skal bruges rene, de skal ikke blandes op 🙂
Karen skriver
En fin hjemmeside Cosmos &co!
jeg har læst om og prøvet at lave bee-wrap , der skal/kan man komme jojobaolie i, er det så en dårlig ide, du skriver at det ikke bør indtages?
Olien er blandet med bivoks og harpiks og er kun en lille del af blandingen. Jojoba skulle efter sigende give det bedste resultat, men hvis det er decideret giftigt vil jeg bruge noget andet olie.
Venlig hilsen Karen
Cosmos Co skriver
@Karen
Jojobaolie er ikke godt at spise, hvem har dog anbefalet dette?
Jeg vil anbefale dig, at du bruger en anden olie, som er velegnet til at indtage.
Jojobaolie er en kosmetisk olie, som kun bør anvendes udvortes 🙂
Anni Buus skriver
Hej, jeg har ladet mig fortælle at jojoba blandet med oregano-olie skulle være særligt god mod bylder og bumser i ansigtet (forårsaget af stafylokokker)
Hvad er jeres erfaring med det? Og så fremt …. i hvilket blandingsforhold?
Pft
Cosmos Co skriver
@Anni Buus
Vores erfaring er yderst begrænset desværre, men det lyder ikke urealistisk, at især oreganoolien er virksom i forhold til det problem.
Blandingsforholdet er 1:100 eller max 2:100, du kan læse meget mere om det her.
https://shop.cosmos-co.eu/da/dosering-af-aeteriske-olier-essentielle-olier-a-24