Hindbærkerneolie – Giv fugt til huden og virker imod rynker
Hindbærkerneolie er en af de mest interessante olier på markedet. Det er et fantastisk anti-aging produkt, da der er masser af A- og E-vitamin i olien. Men det mest bemærkelsesværdige ved hindbærkerneolien er, at den er utroligt beskyttende mod UV-stråler fra solen. Her ser vi nærmere på forskellige facts omkring hindbærkerneolien, og ikke mindst de mange ting, som den kan bruges til.
Facts om hindbærkerneolie
Du kender med sikkerhed til hindbær – disse bær ses ofte i de danske supermarkeder og grønthandlere. Hvad mange ikke ved er, at der også produceres en olie fra hindbær. Det sker som udgangspunkt ved koldpresning af bærernes frø. Olien er værdifuld, da det naturligvis kræver en hel del hindbær for at kunne producere olien. De fleste producenter er tilfredse, hvis de får 25% olie ud af frøene, når de koldpresser.
Hindbærkerneolie produceres mange steder rundt omkring i verden, men oprindeligt kommer hindbærerne fra det sydøstlige Europa. I dag ser vi dem særligt i store mængder i Europa og Asien, samt Nord- og Sydamerika. Her vokser der nemlig hindbærbuske, som har hvide blomster, der med tiden udvikler sig til de kendte røde bær. Denne busk kan blive op til to meter høj og går under det botaniske navn Rubus idaeus.
Olien er dog forholdsvis holdbar og kan derfor eksporteres rundt omkring i verden uden problemer. Derfor er produktionslandet ikke altid så vigtigt, hvis ellers der er tale om en kvalitetsolie, der er udvundet ordentligt. Mange olier produceres i Europa, men i Sydamerika møder vi en større og større produktion hvert år.
Udseendesmæssigt er hindbærkerneolien kendt for sin unikke farve, der minder lidt om guld og rød på samme tid. Duften er meget frugtagtig, hvilket ikke kan komme som nogen overraskelse. Den svarer en smule til hindbær, på samme måde som den essentielle citronolie også antyder duften af citron.
Fordele ved olien
Olien er suveræn til hudpleje og til beskyttelse mod solen. Den kan også benyttes til pleje af læber, da den er i stand til at bringe fugt til et hvilket som helst område, du ønsker at behandle.
De anti-inflammatoriske egenskaber er årsagen til de fleste af oliens fordele. Den har et voldsomt højt indhold af mange vigtige anti-oxidanter, hvilket blandet andet inkluderer Vitamin E. Andre vitaminer findes også i store mængder – blandt andet Vitamin A – mens mineralindholdet også er særligt. En anden vigtig faktor i hindbærkerneoliens sammensætning er det bemærkelsesværdige indhold af essentielle fedtsyrer. Her finder vi først og fremmest rigeligt med Omega 3, men olien har faktisk også Omega 6, 7 og 9. Dermed er det altså en af de få olier, der byder på en solid kombination af alle de forskellige essentielle fedtsyrer på én gang. Til sidst har vi visse mindre aktive stoffer, som dog stadig spiller en stor rolle. De fungerer ofte som supplerende anti-oxidanter og arbejder sammen med de større vitaminer.
Kombinationen af dette særlige næringsindhold giver olien dens evner til at kunne pleje huden. Her er der et par forskellige fremgangsmåder, som man kan overveje. Mange vælger at benytte hindbærkerneolie som en naturlig form for solcreme, da den er yderst beskyttende mod farlige UV-stråler. Andre bruger den til at fugte læberne op – samme teknik kan bruges på andre områder, der ofte udsættes for tørhed, som eksempelvis hænder og fødder. Nogle forbrugere beretter desuden om oliens egenskaber til hårpleje, hvor den efter sigende bidrager med ekstra glans og styrker hårspidserne. Til sidst er der dem, som benytter hindbærkerneolie til almindelig hudpleje. Det er måske den største gruppe af dem alle, da olien generelt bare får huden til at se pænere, renere og mere smidig ud. Men meget mere om det om lidt – for nu ser vi nemlig nærmere på hvert enkelt af disse hovedformål.
Hindbærkerneolie som solcreme
Det siges, at hindbærkerneolie er i stand til at beskytte huden mod UV-A og UV-B stråler. Det er særdeles vigtigt, da solens stråler kan være meget skadende, hvis man tilbringer meget tid udendørs. Vi har alle brug for sol til en vis grad. Det har sine fordele, da vi på den måde producerer hormonet Vitamin D og oplever et humørboost. Men for meget sol er aldrig godt, for her bliver huden let skadet. Og vi danskere er særligt sårbare, da vi generelt har en meget lys hud.
Her er det nødvendigt med visse midler, der kan beskytte mod solen. Det vigtigste er almindelig solcreme, som naturligvis fungerer enormt godt til formålet. Hvis du husker at bruge en god solcreme, kan du generelt beskytte dig mod de største farer fra solen. Dermed er problemet løst, men man kan med stor fordel finde andre produkter, der kan tilbyde yderligere beskyttelse, eller fungere som et midlertidigt alternativ.
Efter flere forbrugere oplever gode effekter med hindbærkerneolie til solbeskyttelse, begyndte mange kyndige nemlig at se nærmere på, om det nu også kunne være sandt. Med blik på næringsindholdet i olien, som jo er fuld af anti-oxidanter og vitaminer, giver det teoretisk set god mening. Særligt Vitamin A er kendt for at tilbyde solbeskyttelse. Måske har du oplevet, at huden tager bedre imod solen efter indtagelse af Vitamin A-rige fødevarer, såsom gulerødder og vandmelon. På samme måde kan hindbærkerneolie tilbyde beskyttelse, selvom det ikke er nødvendigt at indtage olien. Den skal blot bruges uden på huden.
Der er lavet enkelte medicinske studier i oliens effekter. Ikke med udgangspunkt i solbeskyttelse alene, men nærmere i olien som helhed. Dog nævnes fordelene tydeligt, og det siges, at olien “kan fungere som et bredspektret UV-beskyttende middel”, der beskytter mod både UV-A og UV-B stråler. Den har vist sig at være på samme niveau som mineralet titandioxid, når det kommer til disse effekter, og visse varianter hindbærkerneolie har SPF på mere end 28, hvilket er rigtigt fornuftigt. Der mangler stadig en del research, men indtil videre ser det lovende ud.
Husk dog, at hindbærkerneolie ikke kan erstatte solcreme helt. Der forskes stadig i effekterne, og hvis du har planer om at tilbringe tid udendørs midt om sommeren, får du med garanti brug for at bruge almindelig solcreme. Se derfor ikke hindbærkerneolie som en fuld erstatning, men nærmere som et supplement i solbeskyttelse. Det er desuden altid smart at have hindbærkerneolie klart i hjemmet – på den måde har man altså også en backup-løsning, hvis man en dag løber tør for solcreme og har brug for noget hurtigt beskyttelse.
Hindbærkerneolie til hudpleje
Ja, du kan benytte hindbærkerneolien som beskyttelse mod solen, og det er naturligvis noget, der interesserer mange. Men noget, der er mindst lige så interessant er, at den fungerer rigtigt fint til generel hudpleje.
Du kan blandt andet reducere tegn på aldring af huden. Rynker bliver mindre tydelige, og fremtidige rynker kan forhindres, eller om ikke andet udsættes. Vitamin A er et godt middel, der hjælper huden med at danne kollagen, og derudover er der det aktive stof ellagic acid i hindbærkerneolien, som er særligt effektivt i kampen mod rynker.
De samme fordele gør sig egentlig også gældende i reducering af ar. Du kan nok ikke fjerne et ar fuldstændigt, men du kan gøre hudens naturlige helingsproces hurtigere ved at give den de rette hjælpemidler. Her er hindbærkerneolie et fortrinligt valg. Særligt hvis det gælder ar fra akne, hvilket er et problem for mange unge mennesker.
Hvis du ønsker at tilføre en smule fugt til visse områder af huden, er der kun få olier, der kan matche hindbærkerneoliens egenskaber. Den er yderst fugtgivende, og derudover bevarer den hudens naturlige fugt (også selvom det måske er begrænset). Ofte er det jo sådan, at kosmetiske produkter helt kan tildække huden, og selvom der er fine midlertidige resultater, er det ikke altid godt langsigtet. Med en olie som denne undgår du dog potentielle bivirkninger som dette. Dermed er olien oplagt til de, der døjer med kronisk tør hud.
Ved ugentlig brug af hindbærkerneolie vil du opdage, hvordan huden bliver renere og pænere. Du vælger selv, om du blot vil bruge olien i ansigtet eller i hele kroppen. Det siger naturligvis sig selv, at du ikke løber tør så hurtigt, hvis du kun benytter den i ansigtet, så her kan der måske være en økonomisk fordel. Oliens egenskaber gør sig dog gældende overalt på kroppen. Du er altså fri til at benytte olien, som du ønsker.
Nu vi er ved afsnittet hudpleje, så er det også værd at nævne, at oliens gavnlige effekter i at beskytte mod solen også kan perspektiveres til dette punkt. Ved at undgå de helt store forbrændinger og skader fra solen, vil huden naturligt holde sig frisk og sund længere. Dermed er visse af hindbærkerneoliens fordele relevante mere end bare et enkelt sted.
Hindbærkerneolie til hårpleje
Selvom hindbærkerneolie ikke er en af de olier, der egner sig særligt til håret, kan den stadig benyttes. Og det giver naturligvis nogle fine fordele. E-vitamin er altid sundt at få tilført, og olien kan sagtens give håret lidt ekstra shine.
Den bedste metode at benytte den til hårpleje er som regel ved at tilsætte et par dråber i din almindelige shampoo eller conditioner. Det resulterer typisk i pænt hår, da olien tilfører lidt vigtig næring.
Hvis det viser sig, at du personligt bliver helt vild med hindbærkerneolien til hudpleje, er det oplagt at bruge den fast. Den største fordel er nemlig, at det hverken er svært eller vanskeligt at benytte den i håret. Når du har tilsat en smule olie i din shampoo, er blandingen nemlig færdig, også kan du nyde godt af effekterne så længe du benytter den samme shampoo. Nemt og simpelt!
Sådan benytter du hindbærkerneolien
Du behøver egentlig ikke de helt store mængder olie for at udnytte fordelene. Det er ofte helt fint med små mængder. Den er nemlig ret stærk, og derfor er der ingen grund til at overdrive. Ved at benytte små mængder vil din flaske også holde længere!
Hindbærkerneolie kan generelt blandes med stort set alt. Selvom det er helt okay at benytte olien direkte på huden, er der mange, der simpelthen bare vælger at blande et par dråber med deres øvrige kosmetiske produkter. Eksempelvis kan du blande et par dråber i din shampoo, i din creme til hudpleje, i din almindelige olieblanding eller i din solcreme. På den måde kan du forbedre effekterne, så at sige. Det gør også anvendelsen lidt lettere. Hindbærkerneolien er dog særlig god, når du blander den med vegetabilske olier. Men igen: Olien kan også sagtens bruges bare for sig selv. Den er ikke lige så kraftig som de essentielle olier.
Det frarådes at indtage olien indvortes. Brug den helst ikke til madlavning, medmindre det tydeligt er angivet på flasken, at den er egnet til det.
Gulerodskerneolie er et alternativ
Et fint alternativ til hindbærkerneolie er gulerodskerneolie. De har ikke de helt samme egenskaber, men de overlapper hinanden på visse punkter. Eksempelvis er de begge fine mod solbeskyttelse, og de tilbyder begge et par vigtige fordele, når det kommer til hudpleje.
Det er en kanon god idé at indrage begge olier i din rutine, men én kan også sagtens være nok. Pointen er, at hvis du ikke kan få fat i hindbærkerneolie, eller hvis du bare har lyst til et alternativ, så er gulerodskerneolie ligeledes en rigtig god olie.
Konklusion
Hindbærkerneolien er en rigtig god olie at have klar. Regelmæssig brug giver mange fordele, og ellers kan man jo også bare nøjes med at bruge den, når man finder det nødvendigt. Dens fordele til beskyttelse mod solen betragtes ofte som det mest nævneværdige, men den kan også benyttes til så meget mere. Generelt giver det bare fantastisk mening at prøve hindbærkerneolien af, så hvis din interesse er blevet vækket, kunne det måske være, at det er din tur til at prøve olien af på egen hud!
Anette Larsen skriver
Den hindbærkerne olie I har – hvor kraftig i duften er den?
Jeg skal bruge olien til saunagus på iskugler
mvh Anette
Cosmos Co skriver
@Anette Larsen
Vi sælger desværre ikke hindbærkerne olie 🙂
Men hvis du søger på Google, kan du helt sikkert finde en del forhandlere, der har olien til salg til en fornuftig pris 🙂