Hampefrøolie – god olie trods omdømmet
Hampplanten er en af de mest omdiskuterede planter verden over på grund af brugen af den til euforiserende stoffer, som er ulovlige i de fleste lande verden over. Hampplanten er en del af cannabisfamilien, som egentlig ikke er en familie, da det er den samme plante, der udvikler sig forskelligt som resultat af de forskellige omgivelser. Hampplanten er en såkaldt årsplante, hvilket betyder, at den kun lever i et år, hvilket sætter pres på reproduktion, hvis man gror den med kommercielle hensigter. Planten er sart, og den har brug for omkring 12 timers sollys for at kunne holde sig i live, dette er grunden til, at planten typisk bliver groet under kunstig lys, så man bedre kan kontrollere plantens helbred. Blomstringen sker om natten i en periode på op til 9 uger, og den har dermed også brug for en specifik mængde mørke, og det er derfor, at planten kræver særligt meget opsyn, hvis man ikke vil have, at den dør for hurtigt. Planten findes både i en han og en hun udgave, hvor hunplanten producerer hunredevis af frø, der kan bruges til reproduktionen, mens hanplanten i stedet producerer pollen til samme formål. Bladene på planten er meget karakteristiske, da de er grønne med en meget spids form, som er takkede hele vejen langs kanten. I toppen af planten sidder blomsterne, der udskiller de frø, der bruges til at producere den æteriske olie, som planten indeholder.
Hampefrøolien
Hampefrøolie udvindes fra underarten af hampplanten, cannabis sativa, hvor det er plantens frø, der udsættes for koldpresning for at udvinde olien. Koldpresningen er en langsommere form for presning, da den dermed ikke får olien til at blive så varm, som tilfældet er ved den normale metode, der bliver kaldt for direkte presning. På denne måde undgår man, at olien gennemgår nogle kemiske processer som konsekvens af varmen. Olien har en nøddeagtig duft og mørk kulør, men hvis man vælger at raffinere olien, fjerne man dens egenskaber, og det bliver en mere klar olie uden duft. Raffineringen sker, når man ønsker at fjerne visse stoffer i olien, som man ikke ønsker have med. Hampefrøolien anvendes primært til kosttilskud og men også til hudpleje, og sjovt nok anvendes den ikke til aromaterapi.
Hampefrøolien kan anvendes til kosmetiske formål i sin rene form som æterisk olie, da den er let og meget tør, hvilket gør, at den let optages i huden. Disse egenskaber gør den ideel til brug til meget tør og sart hud, da den trænger nemt ind, og den efterlader ikke huden så fedtet. At den er velegnet til alle hudtyper gør, at den kan bruges af selv de personer, der på grund af deres sarte hud, ikke kan benytte andre af de mere koncentrerede olier. Det er dog ikke indenfor hudplejen, at hampefrøolien bliver benyttet mest på trods af sine effektive virkninger på den tørre hud, men den bruges dog til flere forskellige hår- og hudplejeprodukter, hvor den anvendes som en del indenfor fedtfasen.
Indholdet af THC
Hampefrøolien har ikke den samme euforiserende virkning, som når planten benyttes i forbindelse med stoffer. Dette skyldes at cannabis sativa planten, som olien udvindes fra, ikke har det store indhold af THC, tetrahydrocannabinol, som er det psykoaktive stof i cannabisplanterne, som giver den euforiske effekt. Grunden til dette er, at der ikke findes så meget THC i hampplantens frø, da den i stedet sidder andre steder på planten. Man sørger også for at rense olien for THC i forbindelse med produktionen for at få det bedste produkt med mindste muligt spor af THC. Hampefrøolien kan derfor ikke sammenlignes med andre måder at bruge planten på, og det er kun til kosttilskud, at den udvindes, da den virker generende, hvis den påføres huden. Man skal derfor ikke forvente nogle spektakulær effekt eller overraskelse, hvis man benytter sig af hampefrøolien, da den overhovedet ikke har det samme indhold af THC, som f.eks. hasholie. Dette gør også, at man ganske roligt kan købe og benytte sig af olien, da den ikke indeholder stoffer, der på nogen måde gør den ulovlig.
Hampefrøolie som kosttilskud
Hampeførolie anvendes i kosttilskud på grund af dens høje indhold af omega 3 og omega 6 fedtsyrer, hvor de naturlige forhold er 3:1, som man ser det hos mennesket. Dette betyder, at olien har en høj ernæringsmæssig værdi, og den derfor er meget sund, hvilket man ikke umiddelbart skulle tro for en olie, der er udvundet af en cannabisplante. Omega 3 fedtsyren er den meget sunde fedtsyre, som man især ser hos fisk, og den er utroligt som for mennesket, hvilket er hvorfor, at fødevarestyrrelsen opfordrer folk til at spise fisk ofte. Omega 6 fedtsyrer er de flerumættede fedtsyrer, som findes i planter og olier. På trods af at omega 3 er så sund, så menes det, at den sunde kost i vesten sammensættes til 4:1 forholdet mellem indtagelsen af omega 6 og omega 3. Indholdet af essentielle fedtsyrer i hampefrøolien er så højt, at en spiseskefuld om dagen i princippet vil kunne dække hele behovet, som man har for essentielle olier. Dette understreger hvor sund hampefrøolien reelt er, hvilket også er grunden til, at det er overraskende, at den ikke blive anbefalet mere som kosttilskud end den rent faktisk gør, da der nok findes en del mennesker, som ikke får deres behov for essentielle olier opfyldt på en daglig basis, hvis det overhovedet bliver opfyldt.
Hampeolien er meget velegnet som madolie, men dog ikke når det ikke til stegning, da dens rygepunkt ligger på 165 grader, hvilket er lavt for sådanne olier, og derfor har den det nemt ved at blive harske, hvis man bruger den til stegning. Til sammenligning ligger olivenoliens rygepunkt på hele 195 rader, og det er i omegnen af denne temperatur, at rygepunktet for stegeolier helst skal ligge. Men selv om, at den ikke kan anvendes til stegning kan den stadig bruges i mange andre forbindelser, da den som sagt er utrolig sund for en af de essentielle olier.
Industriens brug af hampe olie
Indenfor industrien ses det også nogle gange, at hampeolie bruges som ingrediens smøremiddel, blæk, plastik og maling. Faktisk er olien også kommet i søgelyset indenfor biodiesel, da det er blevet vurderet, at den muligvis har potentialet til at blive taget i betragtning til netop dette formål. Der går dog nok nogle år, før man hører mere til denne sag, hvis man nogensinde hører mere til det, eftersom at det virker som om, at det i stedet bliver elbiler, der kommer til at udfordre de benzindrevne motorer på transportmarkedet. Men søgningen efter nye former for fossile brændstoffer vil i hvert fald falde over hampefrøolien før eller siden og tage en beslutning om hvorvidt, at det er noget, som man kan gå videre med.
Hampefrøolie har også en egenskab som tørreolie, hvilket kan være specielt brugbart, når forskellige former for træ skal overfladebehandles. Denne funktion giver bedre mulighed for at behandlingen kan tørre, så den kan beskytte træet i mange år fremover. Hampefrøolien kan bruges i sig selv eller blandet med andre produktet til at lave en god imprægnering til træoverflader. Den bruges også som det element i oliemaling, der får det til at størkne, så man ikke skal vente for evigt på, at den meget våde og fedtede maling skal tørre. Netop egenskaberne til at størkne er meget brugbart indenfor industrien, da det ikke er profitabelt med maling eller imprægnering, der ikke størkner hurtigt, og derfor vil tilføjelsen af hampefrøolie være hensigtsmæssigt i denne forbindelse.
Debat om hampplanten
Der har været meget debat om brugen af hamplanten som det euforiserende stof, bedre kendt som hash, som især er opstået efter, at det er blevet legaliseret i staten Colorado i det vestlige USA. Modsat er man i Holland begyndt at begrænse omfanget af salg af hash til turister, da man arbejder på lovgivninger, der sørger for, at man skal være hollandsk statsborger for at kunne købe stoffet på coffee shops og des lige. På trods af, at planten i nogle områder er blevet accepteret for sine medicinske egenskaber, så bliver dette overskygget af den betydeligt større mængde af personer, der i stedet benytter planten for sine euforiserende effekter. Der er dog mange, der mener at brugen af planten som euforiserende stof burde lovliggøres og sidestilles med alkohol, men der er langt vej til dette på grund af de psykoaktive effekter, som indholdet af THC kan give til de folk, der enten ryger eller spiser cannabis. I Denmark er tilgængeligheden af planten faldet betydeligt siden lukninger af den berygtede gade på Christiania, men stedet er dog stadig der, hvor turisterne flokkes til på trods af den megen medieopmærksomhed. Debatten vil efter al sandsynlighed fortsætte mange år endnu, og der vil nok aldrig opnås bred enighed om andet, end tilfældet er på nuværende tidspunkt.
Forbehold
Man skal huske at læse emballagen før, at man benytter hampefrøolien, så man er sikker på, at den kan anvendes til det formål, som man har tiltænkt den. Den er ikke beregnet til aromaterapi, hvilket også være ironisk, hvis dette forekom med tankerne på hampplantens historie, når det kommer til at inhalere dampe. Man bør altid være varsom, når man benytter den essentielle olier, så man er helt sikker på, at man kan bruge den pågældende olie, hvilket også er hvorfor at man typisk fraråder brugen af de essentielle olier til gravide og ammende, da man ikke er helt sikker på virkningen på spædbørn.
Afsluttende bemærkning
I sidste ende er det lidt synd, at en meget sund og brugbar olie skal stå i skyggen af den tunge sky af euforiserende stoffer, som der forbindes med brugen af hampplanten. Dette vil nok dog altid være tilfældet på trods af stigningen af forbrugerkøbet af hampefrøolie i form af den æteriske olie, da mængden af folk der benytter hampplanten til mindre sunde beskæftigelser altid vil være betydeligt større, end dem der blot vil have en sundere krop og mere fugtig hud. Hampplanten har mange flere egenskaber at byde på, og det kan hampefrøolien være det perfekte eksempel på, og på samme tid bevise, at det rent faktisk er en plante med lige så mange sunde egenskaber som skadelige. Man skal ikke skue hunden på hårene eller planten på bladene, hvilket er hvorfor at et navn betyder så utroligt lidt for en olie før, at man har fundet ud af, hvad den egentlig kan gøre for dig.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Nina Vibe skriver
Jeg synes, at hvedekimolie mangler i denne oversigt. For ellers er det fremragende ….
Cosmos Co skriver
@Nina
Den havde vi ikke lige hørt om. Så den er kommet på TO DO listen, så der kommer en artikel i løbet af starten af næste år 🙂
Kirstine skriver
Super god side. Dog mangler i kokos olien?
Mvh 🙂
Cosmos Co skriver
@Kirstine
Ja den mangler, men vi er igang med at skrive artiklen om kokosolie 🙂
Så den kommer snart online 🙂
poul skriver
jeg vil gerne følge jeres arbejde
Cosmos Co skriver
@Poul
Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår din kommentar? 🙂
Katarina skriver
Må man bruge den i bagning? Fx. Stenalderbrød?
Cosmos Co skriver
@Katarina
Hvis den er produceret og opbevaret i korrekte emballager, kan det ikke skade at bruge den i brød. Om det giver nogen smag eller virkning, det må jeg melde pas på.
Somporn Kongtai skriver
Jeg har taget hampeolie i 3 måneder nu og købte det ellers i sjov pga navnet, men har altid været overbevist om at det var godt for een.
Men jeg må sige at jeg har ikke længere har tør hud og har ikke været syg endnu…7..9…13, hahah
Har ellers taget hørfrøolie tidligere- men ville lige teste hampeolien – som jeg må indrømme har en meget utroligt virkning. Efter jeg har læst dette gør det mig endnu mere overbevist om at jeg skal fortsætte:). Tak for god info.
Cosmos Co skriver
@Somporn Kongtai
Hampefrø olie er en rigtig god olie til f.eks hudpleje, hårpleje mm. Og så har den rigtig gode egenskaber mod diverse sygdomme og tilstande.
Så du har helt ret i, at det er en god olie med utrolige egenskaber 🙂
Louise skriver
Hej 🙂
Jeg overvejer meget at begynde at tage Hampefrøolie som kosttilskud for at få dækket lidt af mit behov for omega-3 fedtsyrer. Men er der noget jeg skal tage forbehold for? Og skal man evt kombinere det med fiskeolie?
Nu står der 1 spsk reelt dækker ens fulde behov. Er det 1 spsk du vi anbefale man tager hver dag?
Rigtig god side!
Venlig hilsen fra Louise.
Cosmos Co skriver
@Louise
Det skader ikke, at skiftevis tage hampfrøolie og spise fiskeolie, da fiskeolie indeholder andre gode sager, som din krop har godt af.
Ja det er en spsk om dagen, som dækker dit behov ved hampfrøolie 🙂
Anette Madsen skriver
Hej
Jeg har nu købt Hemp seed Oil til at tilføre min krop de olier den mangler.. og Jeg har siddet og studeret lidt om hvad den her olie gør for ens krop..Jeg har i flere år søgt en olie med en sammensætning der opfylder ens krops behov når kroppen bliver i underskud af det som kroppen normalt producerer… Jeg har en meget tør hud .. og problemer med eksem lignende ( psorersis) tilstande i min hoved bund … som resulterer i at jeg taber mit hår… Kan jeg bruge den olie som jeg tager indvortes til at smøre min hoved bund ind i … eller skal jeg over i en der er mere koncentreret…. Den jeg har købt er fra Urtekram … Og var egentlig et fejlkøb da det var en hørfrø olie jeg skulle have købt… Men så var det lige den her der stod der… Og da jeg så at den indeholdt omega 6 som jeg har behov for så var det den jeg tog… Og kan se at det vist var et meget godt valg… 🙂 hvor står det mere om canabis sativa til hår og hudpleje … ? Hvis det har så god en virkning, har jeg da lyst til at prøve det af.. enten som cremer, olier, eller kost tilskud.
Mvh
Anette
Cosmos Co skriver
@Anette
Umildbart kan du godt bruge olien udvortes, hvis der altså er tale om en 100% ren olie, ellers er den ikke effektiv nok.
Argan olie er effektivt mod psoriasis og meget tør hud.
Alternativt læs denne artikel omkring tør hud
https://shop.cosmos-co.eu/da/tor-hud-5-gode-rad-mod-tor-hud-som-virker-a-90
Hvis du har problemer med hårtab, så er mineral salt og rosmarinolie to produkter, som virker effektivt, det har flere studier ihvertfald påvist 🙂
Dorte skriver
Hej,
Olie vs kapsler – hvad er bedst?
Vh Dorte
Cosmos Co skriver
@Dorte
Det afhænger i høj grad af, hvad formålet med at tage/bruge produktet er.
Er det til hårpleje eller hudpleje, så er olien bedst. Er det til invortes brug, så er kapsler og olier lige gode.
Carina skriver
Hej jeg har en søn på 13 måneder der døjer meget med eksem rundt om munden – kan man da bruge hampefrø olie ? 🙂
Cosmos Co skriver
@Carina
Ja et vil du sagtens kunne bruge, alternativt kan du anvende argan olie, som virker bedre 🙂
Laila Sandholm skriver
Hej
Lige et spørgsmål som jeg ikke kan finde et svar på.
Påvirker Hamp olien kolesterol.
Knuz Laila
Cosmos Co skriver
@Laila Sandholm
Forsøg har vist, at hampolie muligvis kam sænke ens kolesteroltal. Men der er ikke lavet nok forsøg til, at man endnu kan dokumentere det 100% 🙂
Inge Lise Møller skriver
Hej
Mangler I ikke teetree-olie? Personlig erfaring viser, at brugt i shampoo, forhindrer det varmekløe i hårbunden, når man, som arbejdskrav, er nødt til at bruge hårnet. Samtidigt fjerner det også psoriasis-lignende småpletter i hårkanten.
MVH Lise
Cosmos Co skriver
@Inge Lise Møller
Jo du har da helt ret, den artikel må vi hellere få lavet asap! 🙂
HFO skriver
Har har købt Hampfrøolie fra Urte kram. Har blandet den med noget 90% thc olie jeg har fået af en ven. Nu har jeg læst på bagsiden af hampfrøsolien at den har en holdbarhed på kun 6 uger efter åbning, vil i mene at det er skadeligt at spise den efter de 6 uger. PS damen i helsekost butikken, måtte være mig svar skyldig, men hun sagde med udgangspunk er den ikke giftig hvis den ikke lugter dårligt, og at det var nok fordi virkningen aftog efter de 6 uger at Urtekram havde lavet en udløbs dato på 6 uger??????????
Cosmos Co skriver
@HFO
Alle fødevarer skal have en MINDST HOLDBAR TIL DATO på. Det er en dato, som produktet er mindst holdbar til. Dvs produktet kan sagtens spises derefter, men man skal være opmærksom på, at fødevaren kan begynde at gå i forrådnelse.
Umildbart vil det være sikkert at spise olien i op til en mdr efter denne dato, dog skal du være opmærksom på, hvis den begynder at lugte, skifte farve eller konsistens.
Desuden aftager egenskaberne nok også betydeligt med tiden, hvorfor den højest sandsynlig ikke vil være nær så virksom efter mindst holdbar til datoen.
Gabriella skriver
Hej
Jeg har en tarm sygdom som giver betændelse i tarmen. De ville give mig alt mulig medicin og tænke jeg skal prøve boget sf selv først og læse om hvad antiinflammatorisk og læste at det var hampfrø olie, jeg begyndte at tage i flydende 1 spsk til nat og jeg må sige at det virker, fra at have betændelse i tarm og blødende tarm flere gange om året har jeg 1 gang om året ca nu og kun tager medicin når det er i udbrud. Jeg er nu gået over til kapsler 1 stk til nat sammmen med andre tilskud for soleksem men hampfrø olie er antiinflammatorisk For mig