Basilikumolie – den hellige olie
Basilikumolie er en æterisk olie, som man især anvender indenfor Gastronomi, kosmetik og aromaterapi. Olien har en frisk duft som er kendetegnet fra planten, som den kommer fra. Bladene fra basilikumplanten er i mange år blevet brugt flittigt indenfor gastronomien i mange forskellige lande, men den æteriske olie, som planten indeholder kan også benyttes på mange områder indenfor hud pleje og pleje af sindet, hvilket gør basilikumplanten som helhed yderst brugbar, som den også har været gennem tiderne i mange forskellige kulturer. Man kan nemt kalde basilikum for en historisk plante, da der kan findes spor af dens brug i mange af de ældre civilisationer verden over, og for en plante der må beskrives, som en ganske normal type, der dyrkes i mange urtehave, viser dette en interessant udvikling i historien om basilikumplanten og dens udsøgte æteriske olie.
Basilikumplantens historie og brug
Planten basilikum kan bedst beskrives som en krydderurt, og i modsætning til mange andre planter, så findes olien i selve planten. Det formodes at planten stammer fra Sydøstasien, og at den gør sin indtræden i Europa omkring det 16. århundrede. Den kan gro mange forskellige steder, hvorfor man også kan se den vokse i Danmark, selvom at frøene sjældent modner, når den dyrkes herhjemme. I det tropiske og subtropiske klima ses basilikum typisk som en pionerplante, hvilket betyder at den etablerer sig efter den forhenværende vegetation er blevet udryddet af en eventuelt ulykke, og fortæller historien om, at det er en højst resistent plante. Basilikum er kendetegnet ved sin meget krydrede duft, som er gennemtrængende, så man ikke er i tvivl, når den bliver brugt i madlavning.
Basilikum er en meget speciel plante flere steder, og navnet på græsk, basilicon, betyder kongelig. I Indien har planten været kendt i mange hundrede år, hvorfor at basilikumolie anses for at være hellig, og det er en tradition, at man placere bladende fra basilikumplanten på brystet af de afdøde, så de kan beskytte personens sjæl og give en spirituel frihed, så personen kan gå livet efter døden i møde med en stærk krop og sjæl. Også indenfor kristendommen spiller basilikum en væsentlig rolle, da planten menes at have vokset på Jesu grav. Dette er grunden til, at man i den græsk-ortodokse kirke benytter basilikumblade i vievand, og det giver på samme tid en dejlig frisk duft til vandet.
I gastronomiens verden bliver basilikum især brugt i det italienske køkken, hvor den bliver brugt meget i retter med pasta og tomater, hvor den hurtigt kan komme til at spille en central rolle. En af de fødevare som basilikum er bedst kendt for, er det pesto. Basilikum spiller hovedrollen, når der skal laves den klassiske grønne pesto, som er blevet mere og mere populær verden over i løbet af de seneste år. Hvor basilikum er hovedingrediensen, så tilføjes der også pinjekerne, olivenolie og hvidløg i den populære dip, som bruges i pasta, sandwiches, marinering og mange andre retter. Pestoen er blevet en fastinventar i de fleste køkkener, og der findes meget få spisesteder i Danmark, hvor man ikke kan få en eller anden form for pesto til sin mad. Basilikum spiller dermed en langt større rolle i de fleste køkkener, end man lige umiddelbart skulle tro, da det tit sker, at et krydderi eller frugt bliver ekstra populær, når den kan laves til en populær form for tilbehør eller dressing, som kan bruges i rigtig mange sammenhænge.
Basilikumolien
Basilikum olien er som tidligere nævnt en æterisk olie, hvilket betyder at denne ikke bør indtages i koncentreret udgave, og det er faktisk heller ikke indenfor gastronomien, at den bliver hyppigst benyttet, hvor man derimod ser den flittigt brugt hos kosmetikken. Grunden til dette er, at olien har en rensende og bakteriehæmmende effekt på huden, som man tit ser hos de æteriske olier, hvorfor disse oftest bruges til at rense og bekæmpe den fedtede og urene hud. Basilikumolien er ikke nogen undtagelse på dette område, og den sunde olie fra den hellige plante kan sagtens også bruges til at pleje huden og holde kroppen og sindet rent på samme tid.
Mange af de egenskaber som basilikum menes at have er ikke endeligt videnskabeligt bevist, hvilket hverken betyder det ene eller det andet, da de sagtens kan vise sig at være rigtige i mange tilfælde, men at der blot mangler den korrekte dokumentation, for at de kan blive offentligt godkendt. Indenfor kosmetikken er det hud og hår, der nyder bedst af basilikumoliens mange egenskaber. Olien kan bruges i forbindelse med bekæmpelse af bumser, da den virker bakteriehæmmende, hvilket kan hjælpe med at bekæmpe den betændelse, der opstår i huden i forbindelse med bumsernes opståen. Her kan den også hjælpe mod den urene hud, som typisk leder til dannelsen af bumserne. Når man renser sit ansigt med basilikumolie, skal man tage sin huds sarthed under overvejelse, da man i så fald måske skal starte med en lille mængde, hvorefter man kan øge mængden, hvis man føler behovet for det. Har man sart hud kan man blande den op med en basisolie for at nedsætte koncentrationen, så den dermed er mere skånsom mod huden. Det ville her være en god idé, hvis man starter med en lille del af huden, som måske er mest udsat for at kunne vurdere virkningen før, at man går videre i processen. Der er nogle, der påstår at brugen af basilikumolie giver huden en sundere glans, men det er svært at kunne vurdere hvorvidt dette er en generel egenskab, eller om der er nogle heldige, der har fået ekstra meget ud af deres olie.
Aromaterapi og massage
Basilikumoliens dejlige friske duft kan også benyttes indenfor aromaterapi, da duften har en lindrende virkning på flere forskellige problemer, som man oplever i hverdagen, og den er glimrende, når hovedet skal tømmes for tanker, så man kan slappe af mentalt såvel som fysisk. Lider man af søvnløshed, som kan skyldes, at man har et hoved, der er fyldt med for mange tanker og bekymringer, så har ser man tit, at basilikumolie har en god effekt derpå, så man kan slappe ordentligt af, når man går i seng og sørge for, at man kan få den gode søvn igen. Er man trist og har mange bekymringer, så har duften af basilikum det også med, at løfte den tunge sky, der ligger over sindet, så man kan begynde at finde optimismen i hverdagen igen og få mere glæde ud af problemerne i stedet for bekymringer. Basilikumolien er glimrende til massage, da det ikke kun er den gode duft, der har god virkning på din krop. Olien har en varmende effekt, der er god til at få gang i de ømme muskler, så smerten forsvinder, og man er klar til at komme ud og røre sig igen. Netop den varmende egenskab er med til at øge blodcirkulationen i huden, som ikke bare giver den en flottere farve, men det giver også en stærkere og sunder krop, hvor blodet kan flyde frit, så kroppen kan yde sit optimale på konstant basis. Med disse egenskaber egner basilikumolien sig perfekt til den komplette aromaterapi, læs om det her, da det ikke blot besidder den dejlige friske duft, men at den rent faktisk også har lindrende effekt på mentale ubalancer i sindet. Basilikumolien er en meget fleksibel olie, og den kan kombineres sammen med flere forskellige olier som led i behandlingen. Olier som basilikumolien kan blandes sammen med er: Sort peber, salvie, Bergamot, cedertræ, Eukalyptus, citron, Rosmarin, lavendel og mange flere.
Basilikumoliens skarpe duft kan dog langt mere end blot at løsne op i et overbebyrdet sind, da den efter sigende har en slimløsende effekt, som kan komme forbrugeren til gode i årets kolde måneder, hvor problemer med stoppe næse og hoste opleves af de fleste. Basilikumolien kan benyttes til bekæmpelse af forkølelse, slim i halsen og ikke mindst bihulebetændelse. Den kraftige og friske duft renser godt ud i næse og hals, og tillader sig at trække vejret. Denne effekt vil også hjælpe på en bihulebetændelse, da slimhinderne trækker sig tilbage og lader dermed slimet løbe frit væk fra bihulerne, så det ubehagelige pres og betændelse ikke dannes. Disse funktioner kan kombineres med de varme bade fra aromaterapien, så man kan slå to fluer med et smæk, når man nyder sig et lækkert varmt bad, hvor den behagelige duft både giver sindet ro, og renser næse og hals, så man slipper af med symptomerne, som vinteren typisk tager med sig. Varme bade med et par dråber basilikumolie kan dermed sørge for, at man kommer igennem vinteren uden en vinterdepression hængende over hovedet, og uden alt for meget slim stoppet inde i hovedet. På denne måde kan man kombinere de lindrende egenskaber både fysisk og mental og sørge for, at man giver sin krop de bedste omstændigheder for at kunne komme igennem hverdagen fyldt med energi.
Kan med fordel blandes op i f.eks sesamolie.
Forbehold
Når det handler om æteriske olier, skal man altid tage sine forbehold, da her er tale om meget koncentrerede olier, der kan have en irriterende effekt, hvis ikke man benytter den i den rette dosering. Det kan sjældent anbefales at indtage den rene olie, idet den er alt for stærk og slet ikke er egnet til direkte ufortyndet indtagelse. Æteriske olier vil typisk ikke blive anbefalet til ammende eller gravide, da det ikke er så sundt for barnet på et så tidligt stadie i livet. Som tilfældet er med basilikumolie, så anbefales det ikke il børn under 16 år eller til folk med meget følsom hud. Basilikumolien kan nemlig i nogle tilfælde give irritation i huden, hvis ikke at huden kan tåle den stærke olie, og det anbefales i alle tilfælde, at man altid starter med en fortynding af olien for at kunne vurdere resultaterne.
Afsluttende kommentarer
Fra en plante der gennem historien, der har spillet en stor og hellig rolle i mange kulturer til et hyppigt kulinarisk brug krydderi kommer en æterisk olie, som er god til brug både uden på kroppen og inde i kroppen. Planter eller frugter med den samme type unikke duft som basilikum leverer stort set altid en lækker æterisk olie, som især er god indenfor aromaterapien. Både duft og smag gør at basilikum bliver brugt hyppigt i de forskellige kulturer, men planten byder på så meget mere end tilbehør til en italiensk pastaret, hvilket også er blevet belyst i denne artikel. Med de egenskaber som den æteriske basilikumolie tilbyder, så er det ikke så underligt, at planten er blevet beskrevet som hellig eller kongelig i de gamle civilisationer. Så fine ord kan man dog ikke tildele basilikumolien den dag i dag, men leder man efter en æterisk olie, som både kan rense huden men også kan tilbyde flere andre forskellige egenskaber, så er basilikumolien bestemt ikke noget dårligt valg. Det er nemlig de multifunktionelle olier, som man typisk kan få mest ud af, når det kommer til stykket.
Har du spørgsmål eller kommentarer, så stil dem i kommentarfeltet herunder 🙂
Harriet Sandnes skriver
Jeg vil så gerne lære at bruge olier og se hvordan de laves. Kender I workshops hvor jeg kan lære dette?
Cosmos Co skriver
@Harriet Sandnes
Desværre kender jeg ingen, men du kan læse meget online om olierne, og deres egenskaber.
At se hvordan olierne laves, kræver nok du er indstillet på at rejse meget, da mange olier kun produceres i afgrænsede områder af verden. Men det kunne helt sikkert være en spændende og lærerig tur 🙂