Appelsinoliens egenskaber
Appelsinen har altid været anset som en af de meget sunde frugter med sin søde smag og spækket med C-vitaminer. Appelsinen stammer fra Burma og den sydlige del af Kina, hvorefter den bredte sig til Indien og senere til Europa. Appelsinen vokser på appelsintræet, der kan blive op til 12 meter højt med hvide blomster, men det har samtidigt også torne, som et naturligt forsvar af sine frugter. Selve frugten er normalt orange med en tyk skal, som dog sagtens kan pilles af uden brug af værktøj. Frugtkødet er også orange med en sød smag, og det indeholder hele 35 % saft. Frugtens farve og konsistens kan godt variere ud fra de omgivelser, som træet vokser i, men appelsinen vil typisk være som beskrevet ovenover. Når det kommer til appelsintræets oprindelse er det meget gammelt, og det vurderes til at datere tilbage til omkring 20 millioner år siden. Appelsinen er en populær frugt, som man ser i mange hjem, og den nydes typisk for sig selv, men den er bestemt også brugbar i mange forskellige retter. Her tænkes der især på salater eller desserter, hvor appelsinens sødme kommer til sin ret, og det er ikke kun frugtkødet, der bruges i denne forbindelse, da revet appelsinskræl og så typisk kan findes i forskellige desserter.
Køb appelsinolie – orange olie her
Olie fra appelsiner
Appelsinolien er ligesom selve frugten meget sund, og den kan bruges i forbindelse med et hav af forskellige ting. Olie udvindes af appelsinens skræl, og metoden der bliver anvendt til dette er koldpresning, hvilket man ser i de fleste tilfælde omkring æteriske olier. Når det appelsinolie er en æterisk olie betyder det, at den er meget koncentreret, hvilket betyder at den ikke må anvendes ufortyndet, og den må bestemt ikke indtages i sin rene form, da dette kan være ekstremt farligt. Når det så er sagt, så udvindes olien faktisk af de appelsinskræller, hvor resten af frugten bliver anvendt til appelsinjuice. På denne måde kan man bruge hele frugten, hvilket må siges at være meget effektivt.
Appelsinolien bruges flittig indenfor produktionen af især de søde sager, hvor bolsjer, vingummi og sodavand kan nævnes som nogle af de steder, hvor olien hyppigst bliver anvendt. På slikmarkedet er appelsinsmag meget populært, hvorfor det også er, at der bruges rigtig meget appelsinolie i hjemmet, når der skal laves bolsjer eller anden form for hjemmelavet slik. På sodavandsmarkedet har appelsinsmagen også sat sit store mærke i Danmark, hvor populære reklamer for en appelsinsodavand har rullet over skærmen i mange år, og den er efterhånden blevet en klassiker. Appelsinolien kan også bruges indenfor anden madlavning, men her skal man lige være sikker på, at der står på emballagen, at olien er egnet til det. I de fleste tilfælde bør den i hvert fald blandes op med en anden olie, så den ikke er så koncentreret. Hvis man ikke formår at dosere olien rigtigt og blande den nok op, kan man få nedsat appetit og maveonde som konsekvens deraf. Derfor er det vigtigt, at man altid sørger for, at man blander den æteriske olie godt op inden servering.
Appelsinolie mod myrer
I de seneste par år er appelsinolie blevet begyndt at blive flittigt brugt, som det økologiske og naturvenlige alternativ i kampen mod myrerne. Man behøver dog ikke at bruge olien i sin helt koncentrerede form, da dette nok vil være lidt spild af ressourcer, da man sagtens vil kunne blande den op og få samme effekt. Appelsinolien er bestemt ikke giftig for naturen, og derfor kan man roligt bruge den med god samvittighed. Man skal dog passe på, at man ikke anvender en for sød version, da det kan ende med at have den modsatte effekt, da myrerne elsker de søde sager.
Medicinske egenskaber
Appelsinolien har gennem tiderne fået tildelt mange egenskaber indenfor lægevidenskaben og få af den er blevet endegyldigt bevist. Der skal derfor tages forbehold for, at det ikke er videnskabelige beviste effekter, som der gennemgås i denne artikel. Appelsinens høje indhold af C-vitaminer har altid gjort, at det var en meget sund frugt, og mange af de vitaminer som den indeholder kan også findes i appelsinolien, hvorfor den også forbindes med mange forskellige helbredende effekter. Her er der især tale om de klassiske vintersygdomme som forkølelse og influenza, hvor man ofte har hørt at indtagelsen af store mængder C-vitamin skulle hjælpe kroppen og på samme tid styrke immunforsvaret. Den kan eftersigende også hjælpe med mave og fordøjelsesproblemer, da den skulle kunne afhjælpe både sure opstød, halsbrand og forstoppelse.
Aromaterapien med appelsinolie
Det er dog ikke kun de fysiske lidelser som appelsinolie kan hjælpe med at bekæmpe, da den også kan bruges i forbindelse med at bekæmpe psykiske lidelser som angst, søvnløshed, stress og endda depression. Det ville nok være for meget at forlange, hvis appelsinolien kunne kurere det ovenstående, men selvom det ikke er bevist, kan det ikke afvises at den sunde frugt kunne have en positiv effekt, hvor lille den så måtte være. Aromaterapien gør derfor brug af appelsinolien til at bekæmpe de mentale lidelser og bringe ro i sindet, og appelsinens dejlige og velkendte duft kan her være til en stor hjælp. Faktisk har en østrigsk undersøgelse fra 15 år siden vist, at duften af appelsin i et venteværelse kunne hjælpe på den angst kvinder måtte have for at komme til tandlægen. Udover at angsten blev mindre, så blev humøret også højere, hvilket må siges at være en stor gevinst, da mange frygter mødet med tandlægen. Det ville også gøre venteværelset hos både læger og tandlæger mere humant, da man tit er ude for, at de sterile omgivelser ikke just hjælper på humøret.
Appelsinolien til pleje af huden
Når det kommer til at bekæmpe en uren hed og bumser, så skulle appelsinolien også kunne hjælpe kroppen med at slippe af med de uønskede elementer og få en ren hud, og derudover skulle olien også hjælpe mod inflammation. Det skal dog nævnes, at det ikke er tilrådeligt at putte ufortyndet appelsinolie i ansigtet, da den æteriske olie er for koncentreret til, at det er sundt for huden. Oliens antiseptiske egenskaber er grunden til, at den er ideel til brug mod især bumser, da den formår at nedkæmpe de bakterier der forårsager bumserne, så den både kan bekæmpe og forebygge på samme tid. Man kan dermed sige farvel til den urene og fedtede hud, når man benytter sig af appelsinolien, men den har også dybere virkninger, da den hjælper med at forbedre blodcirkulationen, hvilket ikke kun er sundt for kroppen, men det giver den også en flottere kulør. Dette må især siges at være en fordel, når man lever i kolde lande, hvor man er vant til at være bleg og småfrossen. Brug man appelsinolien til at rense sin hud, skal man være opmærksom på, at olien er fototoksisk, hvilket betyder at den kan skade huden, hvis den påføres, og man umiddelbart efter går ud i solen. Derfor er det en god ide, at smøre olien på kroppen, og så opholde sig noget tid indendørs, inden man træder ud i sollyset. Faktisk på anbefales det, at man ikke bevæger sig ud i direkte sollys i de 24 timer efter, at man har behandlet huden med æteriske olier – deriblandt appelsinolie. Dette gør appelsinolien velegnet til brug om vinteren, da vi i Danmark ikke har så mange solskinstimer i løbet af denne periode, og her kan man så bruge olien til at rensen huden godt igennem, så den er lækker og ren, når sommeren kommer, og man gerne vil bevæge sig ud i solens skær.
Skørbug
Appelsinen var i sin tid en vigtig del af enhver last, når man skulle ud og sejle lange ture. Den gang tog det meget langt tid at komme frem til sin destination, og appelsinerne sørgede for at sømændene fik den rette mængde vitaminer, så de ikke endte med at udvikle skørbug, hvor maven svulmer op, og tænderne begynder at falde ud. Selvom dette kan være en sørøverhistorie, så vidner det om vigtigheden af de vitaminer, som der findes i appelsinen. Dengang levede man kun af langtidsholdbare vare på skibene, og når man kun lever af tørt kød og grød i lange perioder, så siger kroppen stop på et eller andet tidspunkt. Skørbug er ikke noget man ser i dag, da der er for mange vitaminer i kosten generelt til, at folk når at udvikle denne sygdom. Sygdommen tog dengang 4-7 måneder at udvikle sig ud fra den ensidige kost og generelle mangel på C-vitamin. Skørbug var dengang en dødelig sygdom, der langsomt fik kroppen til at gå i forfald. I dag findes sygdommen stort set ikke, da virksomheder eller rejsende altid sørger for, at der er en nærende kost tilstede, så medarbejderne kan få den energi, som de har brug for.
Appelsinolie til rengøring
Når det kommer til rengøring, er der også appelsinolie at finde i rigtig mange af produkterne. I nogle af dem er det kun på grund af duften af appelsin er dejlig forfriskende, og den passer rigtig godt til et rum, der lige er blevet gjort helt rent. At appelsinolien også har egenskaber, der fungerer godt som opløsningsmiddel er endnu et incitament for producenterne af rengøringsmidler til at tilføje olien i deres produkter. Der er dermed brug for færre kemikalier, da mange af de samme egenskaber følger med appelsinolie, og ligesom tilfældet var i kampen mod myrerne, så er den også her meget naturlig og økologisk i forhold til sine mere kemiske substitutter indenfor dette område. Netop brugen af appelsinolie, som det naturlige oplysningsmiddel og rengøringsmiddel, gør olien til et værdifuldt produkt indenfor rengøringsindustrien, da den tilføjer gode egenskaber sammen med sin søde og rene duft. Typisk ser man at duften tilsættes med kun dette ene formål uden, at ingrediensen tilføjer andet end duft til produktet. Dette er ikke tilfældet med appelsinolien, da denne indeholder både duften og de rengøringsmæssige egenskaber, der netop gør det til det perfekte produkt i denne branche.
Appelsinen og appelsinolien har haft stor indflydelse på vores hverdag i mange år, og de er stadig fremtrædende i så mange typer produkter på tværs af forskellige industrier. Det er imponerende at observere, hvordan en enkelt frugt kan indeholde så mange egenskaber på én gang og på samme tid være rigtig lækker i sin egen smag, når den er helt rå. Appelsinens smag og duft har altid været meget populær, hvilket er grunden til, at man ser den som smagstilføjelse til slik og mad i mange afskygninger, og duften der er populær, når man gør rent. Dertil skal det faktum, at appelsinen er meget sund, ikke forglemmes, da det høje indhold af C-vitamin er meget sundt for mennesket, og det kan være decideret farligt, hvis man overhovedet ikke får noget. I sidste ende må man bare være taknemmelig for, at der findes en frugt, som kan påvirke hele verden så meget, som appelsinen har været i stand til, og den vil fortsat blive dyrket i stor stil i rigtig mange år fremover, da det virker sandsynligt, at mennesket nogensinde vil blive træt af den.
Appelsin blomster vand / Floral water
Ved destillationen af appelsinolien, laves der et biprodukt, nemlig appelsinvand eller appelsin blomstervand, som det kaldes på dansk. På engelsk hedder dette unikke vand orange floral water eller orange hydrosol. På samme måde, som rosenvand laves ved produktionen af rosenolie, hvilket du også kan læse mere om her.
Appelsinvand eller appelsin blomstervand har mange af de samme gode egenskaber, som rosenvand også har. Det er effektivt til pleje af huden, ansigtet og håret, hvor det har en genopbyggende og plejende effekt, især ved hårpleje.
Orange blomstervand kan også med fordel anvendes på huden eller i ansigtet, hvor det genopbygger og plejer, hvilket får huden tilbage i en naturlig balance. Vandet bør kombineres med andre naturlige hudpleje produkter, hvis du gerne vil opnå den bedste effekt. F.eks med arganolie eller med figenkaktus olie.
Køb appelsin blomstervand her
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles i kommentarfeltet herunder 🙂
Kilder:
– Fakta om æterisk appelsinolie
– Hvad er appelsinolie?
Skriv et svar