Rundt om abrikoskerneolie
Mange kender abrikosen som den søde frugt, men den hårde sten i midten, som man bruges på meget varierende facon, når det kommer til madlavning. Abrikosen kan nydes rå, hvor den søde og friske smag, samt det let behårede ydre minder om en ferskens. Abrikosen kan dog også nydes tørret, hvor den bliver konserveret og fungere som det sunde alternativ, når man skal have sig en snack.
Abrikosen er en såkaldt stenfrugt, hvilket betyder at det er en frugt med en hård kerne, også kendt som stenen, hvilket udgør frugtens eneste frø og rundt om kernen findes et lag af sød frugtkød. Abrikosen kommer fra abrikostræet, og den stammer fra Centralasien, hvor den har været kendt i mere end 4000 år. Abrikosen stammer fra abrikostræet, som er et subtropisk træ eller plante, der vokser bedst under varme temperaturer. Det er dog muligt, at dyrke abrikostræer i Danmark under de rette forhold. Stenen i abrikosen har et højt indhold af olie, hvilket gør, at man kan bruge den som substitut for mandler til at lave marcipan, og frugtkødet er velegnet til at lave marmelade, som kan fås i de fleste danske supermarkeder.
Om selve abrikoskerneolien
Abrikoskerneolie ,også kendt som abrikosolie, har fået sit navn eftersom, at det er fra kernerne i abrikosen at olien udvindes. Kernerne indeholder mellem 40 % og 50 % olie, og olien udvindes ved enten direkte presning eller koldpresning. Direkte presning kan forbindes med varmepresning, hvor temperaturen kommer over 60 grader, hvilket i samme ombæring skader et større udbytte af olie end tilfældet er ved koldpresning, omend olien er ikke lige så ren. Ved varmepresning dannes der en højere af mættede fedtsyrer, hvilket betyder at olien er federe og at den ikke tørrer så hurtigt. Ved koldpresning kommer temperaturen ikke over de 60 grader, hvilket betyder at de kemiske processer, der sker ved varmepresning, og ved brug af denne metode får man en langt renere olie end tilfældet er ved varmepresning. Ved koldpresning er det i højere grad umættede fedtsyrer, der dannes i stedet for de mættede, og dette betyder at olien stivner hurtigere.
Abrikoskerneolie minder meget om både ferskenolie og mandelolie, der også er udvundet fra kerner, som tilfældet er med abrikosolie. Abrikoskerneolie har en meget genkendelig let og klar gylden farve og en lækker nøddeagtig duft, hvorfor det ikke undrer én, at abrikoskerner kan benyttes til produktionen af marcipan. Olien har mange forskellige egenskaber, da den kan bruges i forbindelse med madlavning, massage og sågar i medicin. Siden oldtiden og især hos de gamle romere, var abrikosen især efterspurgt for sine medicinske egenskaber, hvor essensen af disse egenskaber kunne samles i abrikoskerneolien. I de moderne tider er det dog mest indenfor hudpleje, at abrikoskerneolie er hyppigst brugt, men den er specielt velegnet til dette område, og man kan hurtigt drage paralleller mellem det høje indhold af vitaminer med de mange positive effekter, som olien kan have på kroppen.
Abrikoskerneolie til huden
Indenfor kosmetikken søger man altid efter nye naturlige ingredienser, der kan forlænge vores ungdom og på samme tid sørge for at vores hud er flot og lækker, selv efter at alderen er begyndt at sætte ind.
Abrikoskerneolie anvendes især indenfor kosmetikken i hudplejeprodukter, da den er meget rig på både vitamin A og E, og den på samme tid optages nemt i huden uden, at den efterlader den fedtet. Mange hudplejeprodukter kan nemt ende med at efterlade huden fedtet, hvilket heller ikke er en ønsket effekt. Derfor handler det om at finde et produkt, der kan optages hurtigt i huden og efterlade den blød og spændstig uden at den bliver alt for fedtet, hvilket er fordelen ved brug af abrikoskerneolie. Dermed kan den hjælpe med at sørge for, at huden netop bliver får den ønskede konsistens, og på denne måde kan huden forblive sund og stærk. Abrikoskerneolien har en genopbyggende effekt på huden, hvilket gør den særdeles brugbar, når det kommer til behandling af irriteret hud, eksem osv., hvilket også er grunden til, at den benyttes i flere forskellige former for ansigtsmasker. Olien er især brugbar for dem, der har problemer med tør hud efter, at de er kommet ud af badet. Her kan abrikoskerneolien komme til hjælp, da den kan hjælpe med at blødgøre huden hvis den påføres og masseres ind umiddelbart efter badet. Bid mærke i at det skal stå på emballagen, den kan smøres direkte på huden. I forbindelse med et karbad kan et par dråber af olien tilsættes, så kan ikke blot for den dejlige bløde hud, men på samme tid kan man nyde godt af den lækre duft.
Der findes rigtig mange forskellige former for cremer og lotions på markedet, og derfor er olier en lille smule undervurderede indenfor hudpleje. Olierne er naturligt fulde af vitaminer, som er gode for kroppen uanset hvilken form de kommer i, og i denne forbindelse er det huden der let optager olien og efterlader den fugtig og spændstig.
Udokumenterede egenskaber
Der bevidnes om flere yderligere egenskaber, som ikke er blevet videnskabeligt bevist, men hvor folk har fået ekstra fordele ud af deres brug af abrikoskerneolie til at pleje deres hud. Disse eksempler siger, at abrikoskerneolie kan forebygge rynker og reducere deres tilblivelse, bekæmpe og forebygge imod bumser og anden uren hud, hjælpe med at hele skadet hud og behandle hudlidelser såsom den kløe og irritation, som der kommer som et resultat af f.eks. eksem. Der er som sagt ikke dokumenterede effekter, men eftersom alle mennesker er forskellige, og en blød og fugtig hud kan klare mange problemer, så kan disse effekter ikke dokumenteres, men i stedet kan det dog heller ikke afvises, at olien kan afhjælpe de pågældende problemer.
Abrikosolie til håret
Den vitaminrige olie virker ikke kun på huden, men den har en virkning på hele kroppen, hvis den bruges på den rigtige måde. Abrikosoliens egenskaber kan gøre nytte i håret, hvor olien sagtens kan benyttes i forbindelse med en hårkur med det formål at reparere håret. Her snakkes der om tørt og spaltet hår, der er beskadiget, og som kan få glansen tilbage ved brug af abrikoskerneolie, som et middel i denne forbindelse. Hårets glans kan nemt forsvinde som konsekvens af den tørre og kolde luft, som vi har i Danmark. Det tørre hår kan nemt komme til at spalte og blive beskadiget, og derfor har man brug for at behandle sit hår med de rigtige produkter for at genvinde den glans, som håret nemt mister her i det kolde nord. Glansen kan gøre den helt store forskel, når det kommer til hvorvidt, at man er tilfreds med sit hår eller ej. Derfor kan det gøre alverden til forskel, at man sørger for at holde it hår glansfuldt, da det kan øge selvtilliden en hel del. Derfor er det værd at overveje, om abrikoskerneolie kan være det middel, som man har brug for til at sørge for at glansen vender tilbage til håret, og at den ikke forsvinder igen.
Medicinsk anvendelse
Mange forskellige olier er gennem tidens løb blevet brugt til medicinske formål, især på grund af deres høje indhold af vitaminer, og abrikoskerneolien er ingen undtagelse. Indenfor det medicinske felt er abrikoskerneolie blevet brugt på mange områder. Olien er især kendt for sine antiasmatiske egenskaber, hvor den virker godt mod luftvejssygdomme som f.eks. bronkitis. Den er også blevet brugt i forbindelse med behandling af maveproblemer som forstoppelse og i nogle tilfælde mavesår. Også imod ørepine abrikoskerneolie blevet brugt, da dette skete ved at dryppe ørene med olien – en metode der for det meste blev brugt i England. Med udviklingen på det medicinske område, er der ikke længere brug for medikamenter fra den gamle skole som i højere grad bestod af naturprodukter. Det er hensigtsmæssigt at forsøge sig med brug a abrikoskerneolien som lægemiddel medmindre at egen læge selv forslår det. Lægevidenskaben har rykket rig langt, og der er dermed ikke længere brug for de vitaminrige olier, da man har fundet mere effektive medikamenter. Det er dog ikke et slag imod abrikoskerneolien, men det understreger blot, at det er en meget sund olie, eftersom den er blevet brugt i forbindelse med kurrering af mange forskellige former for helbredsmæssige problemer.
Massage og aromaterapi
Grundet abrikoskerneoliens fugtgivende egenskaber og dens lette optage i huden, bliver den ofte brugt i massageolie, hvilket også passer sammen med de tidligere nævnte egenskaber omkring reparation og opbygning af den sunde hud. Olien er meget mild, hvilket er meget positiv i forbindelse med massage, da den ikke giver huden irritation, så langt de fleste mennesker kan tåle brugen af denne olie. Dette medfører også, at olien er velegnet til brug til både børn og spædbørn, da deres sarte hus ikke bliver påvirket af den milde olie. Olier som denne er generelt velegnet til massage af alle typer mennesker, da den ikke vil få huden til at reagere, og patienten kan være ganske rolig processen igennem, da den optages hurtigt i huden, og man kommer fra massagen med dejlig blød hud og gennemarbejdede muskler. Indenfor aromaterapien er abrikoskerneolien en glimrende basisolie, hvilket betyder at den kan blandes med flere forskellige andre typer af olier. Netop den lette nøddeagtige duft er glimrende til at kombinere med andre olier, så man får en differentieret oplevelse ud af sin aromaterapi.
Risikoen ved abrikoskerneolie
Som ved mange andre typer olier findes der i abrikoskerneolien stoffer, der kan give en helbredsrisiko ved indtagelse. Har man tænkt sig at brug abrikoskerneolie i sin madlavning, så skal man først sikre sig, at der står på emballagen, at olien er velegnet til dette formål. Grunden til dette er, at abrikoskernen indeholder stoffet amyglin, som kan være giftigt for et menneske at indtage, da kroppen af omdanne det til cyanid, som er den gift som blev bl.a. blev brugt under anden verdenskrig. Det skal dog nævnes, at på grund af koldpresningen af abrikoser, er der typisk ikke amyglin at spore i selve olien, men man skal stadigvæk tage sine forholdsregler før man benytter olien i madlavningen og være sikker på, at den egner sig dertil. Dette er dog ikke anderledes end så mange andre produkter på markedet, som man ikke bør spise på trods af, at de oprindeligt stammer fra frugter.
Abrikoskerneolien er blevet brugt til mangt og meget gennem tiderne, men tiden har også vist, at det er indenfor det dermatologiske felt, at den giver det bedste resultater. I takt med at vi som mennesker opnår længere levetid, så forsøger vi også i højere grad at se yngre ud som aldrig før, hvilket kræver at vi plejer vores hud godt. Det er her, at abrikoskerneolien kommer ind i billedet med egenskaber, der sørger for at reparere hudens skader og genoprette fugten, som man kender det fra den sunde hud. At håret også kan have godt af at blive behandlet med abrikoskerneolie kommer ikke som nogen overraskelse, da vitaminerne deri kan sørge for, at man kan få sig et mere glansfuldt hår. Sunde produkter som abrikoskerneolie vil altid blive brugt i mange forbindelser indtil, at man finder det helt rigtige område, hvor det virker bedst. Abrikoskerneolie har, grundet indholdet af både A- og B vitaminer, mange forskellige egenskaber men i sidste ende er det som middel til hud eller hår, at den giver de bedste resultater. Olien er koncentreret og skal bruges nænsomt i små mængder, men den kan på samme tid levere flotte resultater, så man ikke har behov for at skulle hav problemer med hverken tør hud eller glansløst hår. I sidste ende har produktet nok fundet sin rette plads blandt hudplejeprodukterne, og på denne måde vil abrikoskerneolie hjælpe folk med tør hud og kedeligt hår til en hverdag, hvor de problemer ikke længere vil være relevante.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Sascha skriver
Hejsa, jeg har lige købt en bodylotion af abrikoskerneolie. Er man 100% sikker på at det olie ikke går ind i kroppen, og bliver omdannet til cyanid? Hilsen Sascha
Cosmos Co skriver
@Sascha
Den 100% rene abrikoskerneolie eller abrikosolie, som den også kaldes, er ikke farlig eller skadelig for kroppen på nogen måde.
Nu skriver du, at du har købt en bodylotion, og der er sikkert mange andre ingredienser i, hvorfor det er svært at svare på, om der sker nogle kemiske reaktioner. Men vi må formode, at produktet er blevet testet inden det blev sendt på markedet, og at det overholder loven. Så umildbart skulle du ikke have noget at frygte 🙂
Sille skriver
Jeg fik eksem knopper i ansigtet af abrikoskerneolie, og brugte den fra Juhldal, specielt omkring øjnene efter fjernelse af makeup og mascara.
Super ærgerligt da min hud udover det ellers fik det bedre…:/
Hvad den bedste og mest skånsomme olie til ansigtet? Specielt til tør uren hud.
Vh Sille
Cosmos Co skriver
@Sille
Der er 3 olier, som især kan anvendes til dette.
Der er argan olie, som både kan anvendes til at fugte huden og fjerne makeup, se links herunder.
http://shop.cosmos-co.eu/da/argan-olie-som-makeupfjerner-i-22
Så er der kokosolie, som ligeledes er godt til pleje af huden. Slutteligt er der mandelolie, som også er en mild og god olie til det formål 🙂
Anne skriver
Jeg er gravid i uge 10, jeg fik en flaske abrikoskerneolie af mine kæreste i julegave. Han havde fået det anbefalet af en på aboteket mod strækmærker. Men da jeg kan se der er et højt indhold af a-vitamin og at det ikke anbefales at man får for meget af det når man er gravid, ville jeg lige høre om I ved om det er sikkert for mig som gravid at bruge denne olie 🙂
Cosmos Co skriver
@Anne
Umildbart, og det skal lige tages med forbehold, så bruger du så lidt abrikosolie af gangen, at indholdet af a-vitamin ikke skulle påvirke din graviditet negativt.
Men det kommer selvfølgelig an på, hvor meget olie du anvender, hvor ofte du anvender det samt om du er følsom overfor olien.
Alternativt kan du overveje argan olie, som ikke indeholder a-vitamin, og som har samme gode egenskaber imod strækmærker.
http://shop.cosmos-co.eu/da/argan-olie-mod-straekmaerker-i-16
Susanne skriver
Hej
Vil bare vide on abrikosolie er antændelig i forbindelse med ilt?
Min far har sår omkring næsen og får ilt. Jeg har brugt bachs rescue remedy cream og der er abrikosolie i.
Mvh Susanne
Cosmos Co skriver
@Susanne
Nej det er abrikosolie ikke. Det er en vegetabilsk olie, og de kan ikke brænde, med mindre du varmer dem op til rigtig høje temperaturer!
Det er æteriske olier, som der kan gå ild i, du kan finde en liste med disse olier her:
https://shop.cosmos-co.eu/da/om-aeteriske-olier-hvad-er-en-aeterisk-olie-a-36
Du kan roligt bruge cremen til din far, selvom han får ilt, der er ingen risiko for, at der skulle gå ild i noget pga den cream 🙂
Camilla skriver
Hej.
Må man bruge den når man ammer?
– Camilla
Cosmos Co skriver
@Camilla
Ja det må du gerne, du må anvende alle de vegetabilske olier.
Det er kun de æteriske olier, som du bør holde dig fra!