Mandelolie – den milde olie
Mandlen er den kendte nød, som især er kendt for dens brug omkring jul i både gløg og marcipan, og mandlen er blevet hyppigt brugt indenfor de søde sager. Når det så er sagt, så kan der også udvindes en af de vindunderlige æteriske olier ud fra mandlen, hvilket gør den mandlen ekstra interessant, da den indeholder langt mere end øjet ser. Denne artikel sætter en lup under mandlen og mandelolien, og det belyses her, hvordan mandlen har påvirket vores liv på det gastronomiske område såvel som det kosmetiske. Denne olie er ligeså populær som argan olien til kosmetisk brug.
Mandeltræet
Mandlen er en nød eller et frø, der stammer fra mandeltræet, som også går under det latinske navn prunus dulcis. Mandeltræet menes at oprinde fra Kina fra de stepper, der senere i historien blev kendt som Sovjet og Iran, og den bliver betragtet som en af historiens ældste afgrøder, som mennesket har dyrket. Mandlen var en handelsvare af høj værdi langs handelsruterne på den legendariske silkevej, som forbandt Asien med mellemøsten, og man kan faktisk finde mandlen nævnt i denne forbindelse, hvis man leder i Biblen, hvilket understreger mandlens historiske værdi. Mandlen blev senere bragt til både USA og Europa, men mandeltræets behov for et varmt og tørt klima har begrænset den til de sydlige områder af begge steder. I Europa er det tempererede klima ikke godt for mandeltræet, hvilket er grunden til, at det kun er Italien og Spanien, der har held med af dyrke dem. I USA har man fået stor succes med at dyrke mandler i det varme Californien, hvor de californiske mandler også er blevet en utrolig stærk spiller på markedet.
Mandeltræet er et forholdvist lille træ, der bliver op til 10 meter højt med en stamme med en diameter på op til ca. 30 cm. Træets kviste har til at starte med lilla farve, men de bliver med tiden grå, som træet bliver ældre og modnes. Træet springer ud i foråret, og de flotte blomster får en hvid og lyserød farve, som sidder enkeltvis på grenene med deres 5 kronblade, som gør blomstringen til noget af et syn. Det tager 5 år fra træet er dyrket til, at det begynder at producere sine frugter, som modner på 8 måneder efter, at blomstringen er startet. Faktisk er frugten ikke en nød, men den er derimod en såkaldt stenfrugt, og det er stenen i denne frugt, som vi kender som mandlen.
Den vare som mandlen måske er bedst kendt for er den lækre rene marcipan, der især benyttes op til juletid. Denne marcipan må ikke forveksles med substitutten, der er produceret af abrikoskerner, da marcipan af ren mandel er en langt mere udsøgt vare. Man kan dog heller ikke komme udenom mandlens signaturret i julekøkkenet, når ris a la mande bliver sat på bordet, og spillet om mandelgaven, som er meget udbredt hos de danske familier, når juleaften skal fejres. Derfor kan man sagtens tillægge mandlen en stor kulturelværdi i Danmark, da den bruges på områder, der er meget traditionelle, og som folk ser frem til hvert eneste år.
Rundt om mandelolie
Mandelolie er ligesom mandlerne den stammer fra meget anvendelig i mange forskellige henseender, da mandlernes mange egenskaber gør, at der både laves olier, som er beregnet til det kulinariske hjørne, samt olier af den mere kosmetiske slags. Som man ser det med mange andre typer olier, så har mandlerne netop denne dobbeltvirkende effekt, da de er så sunde, at de både kan bruges inden i kroppen og uden på huden.
Forskellen på den spiselige mandelolie og den kosmetiske består i den type mandler, som bliver brugt til olien. Når der er tale om den kosmetiske olie, så er det de søde mandler, der benyttes til produktionen, da de har de rigtige egenskaber, der er sunde i forbindelse med påførelse, massage og meget mere. De bitre mandler bruges til at producere den spiselige mandelolie, hvilket er lidt sjovt, ofr skulle man gætte på sammenhængen mellem mandeltyper og olietyper, så ville man nok have gætte omvendt. Olierne har typisk en lys gul farve, og en sød duft af mandel, der i høj grad minder om de nødder, som olien bliver presset af. Olien presses på mange forskellige måder, men det foregår altid med tørrede mandler. Koldpresning, som gøres langsomt, så temperaturen ikke overstiger 60 grader, direkte presning som sker hurtigere og temperaturen overstiger de 60 grader, og kemisk udvindelse.
Mandelolie som kosmetisk olie
Indenfor kosmetik er den søde mandelolie den mest populære basisolie på nuværende tidspunkt, og den bruges flittigt i mange typer produkter såsom babyolie, shampoo og olier mod tør hud. Mandeloliens egenskaber til at fugte både hud og hår er videnskabeligt beviste efter at have været undersøgt i mange forskellige sammenhænge for at fastslå, hvor sund mandelolien egentlig er. Det er især indenfor hudpleje og hårpleje, at mandeloliens egenskaber kommer til deres ret, og udover at olien bliver brugt i mange forskellige produkter, så kan den også sagtens blive benyttet for sig selv. Mandelolien er meget mild i forhold til mange andre æteriske olier, hvilket betyder at den egner sig til de fleste hudtyper, så hvis man har en sart hud, der let bliver irriteret, så er mandelolien blandt de æteriske olier, som man bør overveje at benytte.
Lider man af tør hud eller tørt hår, så kan mandelolien i mange tilfælde være den rigtige vej at gå, da den formår at fugte både huden og håret, så begge områder bliver sunde og spændstige og ikke lider af alle irritationer, som man oftest løber ind i når enten hud eller hår er for tørt. Når man behandler sit hår med mandelolie skal man med fingerspidserne stille og roligt massere hovedbunden ind med olien, så den optager olien og får tilført den rette mængde fugtighed. En sund og fugtig hovedbund vil gøre håret sundere, blødere og have mere glans på samme tid, som man undgår irritation, kløe og skæld, som konsekvensen af den tørre hovedbund. Mandelolien passer til alle hudtyper, og de fugtende egenskaber har en lindrende effekt på irriteret hud og udslæt, der kan opstå ved tør hud eller efter barbering. Den kan også bruges ved allergiske reaktioner eller inflammationer i huden, hvor en fugtning af huden kan hjælpe på symptomerne, mens den også kan bruges regelmæssigt mod sprunkne og tørre læber, som især er et problem om vinteren, når det er rigtig koldt. Bruges olien til hudpleje på kontinuerlig basis vil den efter lade huden en mere levende glød, der får huden til at se rigtig sund og levende ud.
Som tilfældet er med mange andre æteriske olier, så tillægges mandelolien mange forskellige egenskaber, der ikke er helt dokumenterede, men grundet dens fugtgivende egenskaber, kan det ikke helt afvises, at det er rigtigt. Efter sigende skulle mandelolien være i stand til at fjerne de mørke rander under øjnene, og dermed kommer man til at se friskere ud, selvom hverdagen måske er lidt hård, og man ikke helt for den søvn, som man har behov for. I samme forbindelse skulle olien kunne fjerne eller formindske de tegn, som alderen sætter på huden i form af rynker og streger, som man egentlig gerne vil af med. Man kan typisk tilegne sådanne egenskaber en dybdegående og fugtgivende olie, som tilfældet også er med mandelolien. I samme forbindelse er olien også blevet sat i forbindelse med at kunne beskytte huden mod solens stråler, eller i hvert fald sørge for, at strålerne ikke giver så meget skade. Ud fra denne egenskab kan man udlede at olien ikke er fototoksisk, som man nogen gange ser det med æteriske olier, hvilket gør, at man kan gå ud i solen i efter at have brugt olien på huden eller i håret.
Den spiselige mandelolie
Den spiselige mandelolie siges at kunne have en positiv effekt på fordøjelsen og hele tarmsystemet, så man kan smøre hele systemet indefra ved brug af olien. Nogle af også ment, at olien har kolesterol nedsættende egenskaber, men disse teorier er for det meste kommet fra området omkring Indien. Ingen af de ovenstående egenskaber er videnskabeligt beviste, men med en så hyppigt brugt olie, vil der altid være mange egenskaber, som den vil blive sat i forbindelse med. Den bitre mandelolie kan med fordel anvendes i pesto, fiskeretter og specielt som ingrediens i vegetariske retter, men man skal dog ikke glemme, hvor lækker en mandelolie kan være i de forskellige former for desserter. Den spiselige mandelolie passer bedst til retter, hvor der i forvejen indgår nødder som ingrediens, da den hermed har en forstærkende effekt på den nøddeagtige smag, hvor mandel virkelig excellerer. Knuste mandler er meget populære, når de bruges til at lave marcipan, og netop smagen af marcipan er en smagsnuance, som mandelolien kan levere til diverse produkter. Dette kan bl.a. ses i den italienske likør, amaretto, hvor mandelolie er en vigtig komponent for at give drikken det velkendte strejf af marcipan, som den er kendetegnet for.
Forbehold
Hvis man har nøddeallergi bør man ikke anvende mandelolie, da man i så fald også er allergisk over for olien. Dette gælder også på trods af oliens effekter på allergiske reaktioner i huden, da det vil gøre det værre, hvis man netop er allergisk overfor nødder og dermed også mandler. Selvom det ikke er bevist, så frarådes brug af mandelolie for gravide og ammende mødre, da andre af de æteriske olier har en dårlig effekt på disse. Som ved alle andre æteriske olier, skal man huske at enten blande olien op før brug eller bruge den i meget små mængder til at starte med. Dette skyldes, at de æteriske olier er meget koncentrerede, og de kan dermed komme til gene, hvis ikke man tager sine forbehold. Man bør uanset hvad altid følge instruktioner på emballagen, så man er helt sikker på, at man gør det rigtige, når man gør brug af de æteriske olier, hvilket i realiteten også burde gælde brugen af alle andre typer af hudpleje, så man altid ved, hvad der er man smører sin hud ind i.
Mandlen er en legendarisk handelsvare, og den bruges flittigt den dag i dag i forbindelse med bagværk og søde sager, hvor især marcipanen udgør en af de mest kendte produkter. De æteriske olier der kan udvindes fra mandlerne er meget udsøgte, og deres popularitet vil efter al sandsynlighed i takt med, at brugen af æteriske olier vil øges i de kommende år. Mandelolien er meget sund og fugtende, men den tilbyder langt mere end blot fugtighed, som vi har været inde på i løbet af denne artikel. Mandlens historie er et bevis på, hvordan verden er blevet meget mindre gennem tiderne, hvor mandeltræet har gået fra handelsvare på silkevejen til at blive masseproduceret i Californien i et helt andet kontinent. At verden er et lille sted, kan mandlens rejse vist underbygge, og det bliver interessant at se, om mandelolien vil være i stand til at brede sig på samme måde, som den sten, som den er presset fra.
Har du spørgsmål, kan du stille dem herunder 🙂
Lykke skriver
Jeg har prøvet to forskellige mærker der sælger mandelolie til kropsbrug. Den ene olie var meget lys og den anden noget mere honning farvet. Hvordan kan det være og hvilken farve skal man gå efter for at få den bedste og sundeste olie?
Cosmos Co skriver
@Lykke
Farven afhænger af flere parametre, hvorfor det kan være svært at give dig et præcist svar. Det er blandt andet følgende ting, som spiller ind på farven:
– Kvaliteten og hvor kraftige mandlerne er
– Forholdene hvor mandlerne gror
– Jordforholdene hvor mandlerne gror
– Udstyret og metoden hvorpå olien presses
Skal du endelig have et råd, ville jeg selv gå efter den olie, som var honningfarvet, da det umildbart indikere, at der er brugt mandler af høj kvalitet.
Mia skriver
Jeg har meget tør hud både i ansigtet og i hovedbunden samt tørre pletter rundt omkring resten af kroppen. Jeg er ny til mandelolie og mit spg lyder, hvordan jeg skal bruge det. Jeg har også døjet med meget fedtet hud i ansigtet og købte en cleanser, tonic og ansigtscreme fra Paulas Choice alt sammen som er til hud der er olieret og kombineret. Tror det også har gjort huden mere tør. Min hud er bestemt ikke olieret længere som førhen men blevet mere tør og skalder.
Hvordan bruger jeg det i kombination med at rense ansigtet så jeg er klar til at kunne lægge lidt makeup inden jeg skal ud ad døren? Hvor længe skal det sidde i håret før det vaskes ud?
Cosmos Co skriver
@Mia
Hvis du har meget tør hud, bør du overveje at benytte en mere fugtgivende olie end mandelolie. Det kunne f.eks være argan olie, barbary fig kaktus olie – figenkaktus frø olie, jojobaolie eller kokosolie.
De rene olier bør påføres efter, at du har benyttet dine andre produkter, da du ellers fjerner egenskaberne fra olierne.
En vegetabilsk olie skal ikke vaskes ud af håret, håret optager alt olien, så længe du husker at dosere den korrekt. Helst lidt flere gange om dagen, end meget olie på en gang, således håret drukner og ender med at være klistret og fedtet.
Helle Jensen skriver
Jeg købte engan en fantastisk mandelolie til kroppen med en skøn duft af marcipan i et mærke der hedder jafra. Kan man stadig købe mandelolie til kropspleje med sådan en skøn duft.
Hilsen Helle.
Cosmos Co skriver
@Helle Jensen
Der findes mange producenter og mærker af mandelolie, så jeg må være dig svar skyldig. Du må enten google efter mærket, eller spørge i den butik, hvor du købte den 🙂
Rikke skriver
Hej
Da min hud er ernorm tør, har jeg købt noget økologisk koldpresset mandelolie fra Urtegaarden. Jeg har smurt det på mave og ryggen – men har oplevet meget kløe efter påsmørrelse. Især omkring navlen (lettere udslet)Jeg er gravid i 10 uge og vidste faktisk ikke at man fraråede gravide brug af mandelolie. Jeg ved ikke hvorfor rødmen opstår – da jeg ikke har nøddeallergi. Jeg kan blive helt bekymret om det har forvoldt nogen skade.
Mvh.
Rikke
Cosmos Co skriver
@Rikke
Mod tør hud bør du evt overveje argan olie, kokosolie, nigella olie eller jojobaolie, de er mere virksomme end mandelolien, dog koster de også lidt mere. Ovennævnte olier har dog den fordel, at de forebygger dannelsen af strækmærker, hvilket du er udsat for, når du er gravid.
Hvorfor du slår ud, når du bruger mandelolie, kan der være mange årsager til, allergi er en af dem, en anden er at huden er meget uren, og derfor skal igennem en periode, hvor den bliver udrenset.
At det klør er nok det største problem, da brugen af vegetabilske olier ikke gerne skulle forårsage kløe eller hudirritation, nærmest tværtimod!
Du bør derfor lige holde en pause med olien, hvorefter du prøver den igen, således du er sikker på, at det er olien der forårsager kløen og problemerne.
Anita skriver
Jeg har brugt mandelolie iblandet æteriske olier (citrus, appelsin, lime, lavendel og krusmynthe mest for dyftens skyld) i flere år efterhånden. Inden jeg begyndte at bruge mandelolie havde min hud tendens til at være tør og irritabel. På ryg og overarme havde jeg hvide tørre pletter (svamp formodentlig), som jeg havde opgivet at komme af med. Efter nogle måneder med olie, var sidstnævnte helt forsvundet og jeg har aldrig problemer med hverken svamp eller tør hud.
For 2-3 måneder siden fik jeg pludselig en allergisk reaktion af det mærke jeg brugte til ansigtet, så jeg begyndte at bruge argan olie. Det dufter ikke særlig godt, men min hud har aldrig været finere og mindre irritabel!
Mit spørgsmål er dette: Det er stor forskel på prisen på mandelolie og jeg kan godt regne ud, at det selvfølgelig har noget at gøre med dyrkning og hvordan man har grebet forarbejdningsprocessen an, men har det indflydelse på hvordan olien virker? Kan der ligefrem være skadelige effekter af eller kan man optage noget gennem huden fra de billige olier? Ved du det?
Mange hilsner
Anita
Cosmos Co skriver
@Anita
Mandelolie stammer fra mandler, som er en nød. Og nødeallergi er en af de mest udbredte allergier.
Så at du får en allergisk reaktion af at bruge mandelolie er ikke unormalt, det sker desværre for en del personer årligt.
Om det så skyldes nøddeallergi, eller der har været noget i olien fra dyrkningen eller forarbejdningen, det er selvfølgelig umuligt at svare på, men det er overvejende sandsynligt, at det er nøddeallergi.
Argan olie har ikke samme lækre duft, til gængæld er den meget mere velegnet til huden i ansigtet, så det skifte kommer du ikke til at fortryde 🙂
Nu bruger du forhåbentlig meget små mængder af mandelolie, og derfor er risikoen for, at du har optaget nogle skadelige stoffer igennem huden meget lille, men der er en risiko. Det er dog ikke noget, du bør gå at tænke meget over, du skal bare huske at vælge olier med omtanke, det sparer dig for en masse problemer i forhold til sådanne ting 🙂
susan skriver
kan jeg blande avocado olie med mandelolie 50/50 uden det skiller ? eller er avocadoolien bedst alene til ansigtet?
og kan man blande 3 bærende olier ? og i hvilke blandingsforhold så
Cosmos Co skriver
@Susan
Du kan sagtens blande det 50/50 og smøre i ansigtet, men har du blandingen stående, skal du være forberedt på, at den skiller, og at den skal omrystes før brug 🙂
Ja du kan sagtens blande 3 eller flere basisolier. Forholdet afhænger i høj grad af, hvilket formål du skal bruge blandingen til, samt hvilke basisolier du vælger at anvende 🙂
Jasmin skriver
Hvilken olie er bedst at få længere og fyldigere vipper, et det mandelolir eller kokosolie?
Hvor mange gange om ugen skal jeg bruge olien? Bare hver nat inden jeg sover eller?
Cosmos Co skriver
@Jasmin
Altså jeg ville anbefale kokosolie eller argan olie til det formål. Det er de to olier, som er bedst til hår, som vipperne jo reelt er 🙂
Mia skriver
Kan man bruge mandelolie til stegning ?
Cosmos Co skriver
@Mia
Hvis du har en version af mandelolie, som kan spises, kan du godt, men der er mange andre olier, som er meget mere velegnet til stegning end mandelolien 🙂
Sara skriver
Kan mandelolie blive for gammel til at bruge som kosmetisk olie? Jeg har en olie stående, som jeg har haft meget længe, men kun bruger hist og her i hår eller på kroppen. Jeg er nu kommet til at tænke på, om jeg bør lade være med at bruge den, da den garanteret er ‘for gammel’? Eller er det ligemeget når nu jeg ikke spiser den?
Cosmos Co skriver
@Sara
Ja den kan blive for gammel, hvorefter den bliver harsk, og den mister de fleste af de gode egenskaber, som den har.
Så vil du have noget ud af olien, bør du ikke bruge en olie, som har overskredet sidste salgsdato med mere end 8-12 mdr, da olien herefter ikke er meget værd i forhold til pleje af huden.
Heidi skriver
Hej.
Jeg har købt en mandelolie i en bazar.
Der står at den kan bruges til både hår hud, bagning, stegning osv. kan det passe og så kan jeg vel også bruge den i ramsløg pesto ik?
Cosmos Co skriver
@Heidi
Altså mandelolie kan anvendes til alle formål.
Om den olie, som du har købt kan, det er svært at svare på.
For hvis olien skal kunne spises, skal den produceres under særlige forhold, emballagen skal være fødevaregodkendt, ligesom produktet fra produktion til salgssted skal opbevares jævnfør loven om fødevarer.