Geraniumolie – substitutten for rosenolie
Geraniumolie er en æterisk olie, som udvindes fra pelargonium blomster, der er meget populære blomster at have i haven, da de har flotte livlige farver. Disse blomster kaldes faktisk også geranium blomster, selvom der også er en blomsterfamile, der hedder geranium, så det kan let blive forvirrende. Udvindingen af den æteriske olie sker gennem dampdestillering fra friske blomster skud, blade og i nogle tilfælde dele af stilken fra den specifikke type blomst kaldet pelargonium graveolens, hvis det skal være den helt ægte olie.
Der skal bruges op til 500kg blade fra blomsterne til produktionen af blot et kg geraniumolie, hvilket viser, at det bestemt ikke er noget nemt projekt, når man skal producere de æteriske olier, og geraniumbladene indeholder ikke særligt meget af den populære olie, hvilket fortæller historien om det store forbrug af blomster til produktionen. Dette er også grunden til, at man benytter hybridplanter fra denne sort for at udvinde mest mulig olie, som der stadig bibeholder de samme egenskaber.
Den rene geraniumolie stammer fra den specifikke blomst, der hedder rosengaranie, hvilket dermed ikke engang tilhører familien geranium, og faktisk så er selv den plante, som man dyrker en hybrid, da den ægte plante vokser vildt, men den er dog ikke så god til produktionen af planten, hvorfor man i stedet benytter sig af hybrider. Sådan ser man det i mange sammenhænge, da der typisk lige er nogle enkelte ting, der ikke er godt nok ved den originale plante, og det er derfor at man vælger at plante hybrider, da man vil skabe det bedst mulige produkt. Den rene og ægte geraniumolie er derfor svær at få fat på, da den skal tappes af rosengeraniumplanten, der kun vokser vildt, og derfor er den meget sjælden. Egenskaberne går ikke tabt af denne grund, men det er mere end forklaring af den komplicerede historie omkring geraniumolien, som i virkeligheden ikke er præcis det, som navnet antyder. Men man ændrer jo sjældent navnet selvom, at der er mange ting der ændrer sig som tiden den går. Så skulle du en dag falde over en ægte og ren geraniumolie, så ved du at du har fat i noget meget specielt, selv om at det er svært at vide præcist om den pågældende olie er 100% ægte. Det er heller ikke sikkert, at man ville ønske sig den helt ægte olie, da den modificerede udgave typisk er den, der er bedst for kroppen
Geraniumolie til kosmetisk brug
Geraniumolie kan som æterisk olie anskaffes i håndkøb, hvor den kan bruges indenfor kosmetikken til at pleje huden. Den har en sammentrækkende effekt på huden, hvilket får porerne til at lukke sig, så de ikke er åbne og samler skidt, så de senere kan udvikle sig til bumser. Olien trænger først ned i porerne, renser dem hvorefter huden trækker sig sammen så de lukkes. Åbne porer er bestemt heller ikke et flot syn, og man får så derfor en visuelt bedre udseende huden, hvis man formår at stramme den op. Geraniumolien har også en inflammationshæmmende virkning på huden, hvilket kommer en til gode, hvis man allerede har bumser i forvejen, da den går en og bekæmper inflammationen i huden, der skaber bumserne. Olien har også en egenskab til at regulere talg produktionen, så den kommer til at passe til det huden har brug for. Talg er en naturlig olie i huden, som kroppen selv producerer, og hvis der kommer for meget af den, kommer huden til at se meget fedtet og usund ud.
Den geraniumolie, som du køber i butikkerne eller over nettet, er den æteriske olie som er beregnet at skulle behandle huden på den ene eller den anden måde. De andre egenskaber, som olien kan have skal ses om en ekstra gode ved at købe olie, men man skal ikke regne med, at når man køber æteriske olier, at man så får et multifunktionelt produkt, der kan det hele. Det er nemlig meget til de specifikke egenskaber, som den enkelte olie besidder.
Steder hvor geraniumolie måske kan hjælpe
Til at bekæmpe bakterier er olien rigtig god, og derfor kan den også bruges i forbindelse med små rifter og sår som irriterer, så man kan være sikker på, at der ikke for alvor går betændelse i disse. Lider man af hæmorider, som kan være en rigtig ubehagelig omgang, så kan geraniumolien også være til hjælp ved at smøre den på. Det er ikke en stensikker vinder hver gang, og man bør nok gå til lægen med en hæmoride, men hvis man alligevel skal vente weekenden over er det ikke utænkeligt, at geraniumolien kan være til hjælp her. Ondt i halsen og hævede mandler er også et sted, hvor denne olie kan være til hjælp, og hvis man tager sig et varmt bad kan olien hældes i vandt, og så kan aromaens virkning lindre på det udsatte område, alt imens at man slapper af og nyder den behagelige duft i fulde drag.
Geraniumolie som insekticid
Insekticide egenskaber er noget man ser hos nogle æteriske olier, da insekterne ikke kan klare de koncentrerede olier, som derfor kan benyttes som økologiske insektmidler. Geraniumolien er en mildere form for insekticid, men den er dog stadig højst effektiv mod myg, flåter, lus og mange flere. Hvis man blander den op i et 1:1 forhold med en basisolie, så man har man hurtigt lavet sig en hjemmelavet insektspray, som kan beskytte kroppen mod angrebene fra myg og flåter om sommeren, og den kan bruges som balsam, så man kan få lusene jaget ud af håret. Duften af geranium olie er bestemt også bedre, end hvad man tidligere har været vant til at smøre kroppen ind i, når man gerne ville undgå en masse myggestik. Olien kan bruges både på huden, men også i skabet, hvis man ønsker at holde møllene væk fra tøjet, så man ikke finder en masse huller, når sommeren er overstået fordi en flok møl har boet i dit tøjskab.
Rosenolie
Geraniumolien har en mild og blosteragtig duft, som kan forbindes med rosenolien. Dette er også grunden til, at den bruges til at fortynde rosenolien, så den kan sælges som et billigere produkt, da ren rosenolie er meget dyrt. Dette skal man være opmærksom på, når man handler rosenolie, da indholdet af geraniumolie ikke nødvendigvis er dårligt, men en har bare ikke den samme værdi, så snart at olien er blevet opblandet. Netop den blosteragtige duft fra geraniumolien er populær som aromatisk tilsætning i kosmetiske produkter, hvor den typisk vil kunne erstatte netop den dyre rosenolie, og man kan dermed skabe et billigere men stadig velduftende produkt.
Det skal dog nævnes at ren geraniumolie faktisk ikke er specielt billigt, da geraniumblomsterne er svære at få fat i. Derfor ser man ofte, at den solgte geraniumolie er opblandet med andre æteriske olier, hvor den dog stadig beholder sin duft og egenskaber. Dette bør man dog ikke blive forfærdet over, da det typisk vil være sådan for æteriske olier, der er så komplicerede at udvinde som geraniumolien. Man får måske ikke et helt rent produkt, men det betyder ikke, at den rene olie ikke er nødvendigvis er bedre. opblandingen med andre olier giver afstemmer jo også oliens egenskaber til præcis det, som man gerne vil have ud af produktet.
Aromaterapi med geraniumolie
Den milde blomsterduft fra geraniumolien egner sig også i høj grad til brug indenfor aromaterapien, hvor den kan benyttes i forskellige typer behandlinger som varme bade, røgelse og som massageolie. Bruges den som massageolie, bør den først blandes op med en anden olie, hvor man kan kombinere den dejlige duft fra geraniumolien med en anden duft og dermed skabe en unik og beroligende stemning under massagen. Disse olier kan man med fordel blande med geraniumolien for et godt resultat: Lavendelolie, citronelleolie, appelsinolie, rosmarinolie, bergamotolie og mange flere. Duften af blomster er især populær hos kvinder, og den kan give en følelsesmæssig ro i kroppen, så man kan samle sine tanker og nyde det hele mens behandlingen står på.
Forbehold
Som med mange andre æteriske eller essentielle olier, så må geraniumolien ikke anvendes ufortyndet, da den er alt for koncentreret. Som tidligere nævnt, i forbindelse med brugen af geraniumolie som insekticid, så skal geraniumolien blandes med en basisolie i forholdet 1:1 før den bruges til udvortes brug, da den eller vil have en irriterende effekt på huden. Dette er meget typisk for mange typer af æteriske olier, da de lige er tanden stærkere end hvad huden normalt kan klare, og derfor skal de opblandes med basisolierne, der er mere neutrale og designede til denne funktion.
Afsluttende bemærkning
Det kan godt være, at den geraniumolie, som du køber ikke er 100% ren æterisk olie fra rosengaranieblomsten, men det betyder ikke, at du bliver snydt på nogen måde. Selvom man gerne vil have så naturtro midler som muligt til at pleje huden med, så er det typisk først, når de specifikke planter kommer under en kærlig behandling, at man kan få det bedste frem i dem. Derfor kan det lige så godt være, at de hybridplanter, der bruges til størstedelen af geraniumolien, rent faktisk giver et bedre produkt end den originale plante. Den geraniumolie der sælges i håndkøb er en udsøgt æterisk olie, der ikke blot kan pleje din hud som kosmetisk produkt og i aromaterapi, men den kan også bruges som insekticid, hvilket er en god grund at til behandle huden med denne olie om sommeren, så man på samme tid kan jage myggene væk, når man gerne vil sidde udenfor en sommeraften. Det er for de egenskaber, der ligger i geraniumolien, der gør, at man skal købe den og ikke hvorvidt den stammer 100% fra den oprindelige type plante, som er virkelig sjælden og ikke e til at have under kontrol.
At geraniumolie kan bruges som substitut for rosenolie er et kæmpe skulderklap, hvilket også er grunden til, at man bestemt ikke skal undervurdere denne olie. Den blide blomsterduft er vidunderlig indenfor både aromaterapien, men også bare i normal brug. Det kan godt være, at det ikke er helt det samme som rosenolien, men der findes faktisk folk, der foretrækker geraniumolien, når de to bliver sat op overfor hinanden. Sådan er der mange ting, der fungerer indenfor de æteriske olier, og man kan tit finde en lignende olie, hvis ens yngling er blevet udsolgt, da der findes utallige på markedet, og mange af dem har mange af de samme egenskaber.
Geraniumvand – Geranium blomstervand – Floralwater
Når geraniumolien produceres ved dampdestillation, produceres geraniumvand eller geranium blomstervand som et biprodukt. Det er nemlig i vandet, at pelargonium blomsterne koges, og derfor udtrækkes en masse gode ting fra blomsterbladene i vandet.
Køb geraniumvand – blomstervand
Selvom ikke mange kender produkter, så er geraniumvand yderst virksomt og effektivt til især hårpleje og hudpleje. Hvis du anvender genariumvand til håret, kan det både anvendes ved at sprøjte lidt vand i håret, hvor vandet går ind og opretholder fugtigheden og skaber en naturlig balance. Det kan med fordel også anvendes før, at du anvender dit glattejern, krøllejern eller andet i håret, da vandet beskytter håret mod varme, samtidig med at det genskaber balancen.
Geranium blomstervand – floralwater har en beroliggende effekt på huden, ligesom f.eks rosenvand – læs mere her – samtidig med at det tilfører fugtighed til huden og genopbygger den naturlige balance i huden.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Skriv et svar