Timianolie – thymolens ophav
Timianolien kommer fra timianplanten, som der dyrkes i haven, den såkaldte havetimian, den tilhører læbeblomstfamilien, og den går under det latinske navn thymus vulgaris. Timianslægten er meget bred med over 300 forskellige arter, og den kan beskrives som en staude eller en halvbusk med stedsegrønne og ovale blade med blomster, der har en mellemting mellem hvide og lyserøde farver. Timian dyrkes mest i Nordafrika, Europa og i mellemøsten, og den foretrækker tørre og golde områder, når den vokser i det fri. Timian planten kan plukkes året rundt, og det er en ret stabil plante, der kan overleve meget. Men bliver vinteren for kold, kan den dog godt gå hen og dø. Dette kan man dog komme i forkøbet, ved at have den i en urtepotte og tage den indenfor, når vinteren kommer, så man kan nyde godt af den året rundt, og den gode duft fra planten passer godt i køkkenet.
Som krydderi har timian mange forskellige smagsnuancer alt efter hvilken type timian, som der er tale om. Den har en krydret smag og er meget aromatisk, hvilket den også kan tilføre til retten, som man ønsker at bruge den i. Det er ligegyldigt, om man anvender tørret eller frisk timian, da det kan anvendes i de samme retter med den samme effekt, hvor man dog skal huske på, at smagen af timian intensiveres ved højere varme. Timian egner sig især til gule ærter, supper og pølser, men den indgår også ti i forskellige former for marinering af kød. Timian er dog også et hit til gryderetter eller grønsager, som man tilbereder i ovnen. Her kan den konstante varme hive smagen og duften ud af krydderiet og ned i selve retten.
Olien udvindes af plantens blomsterskud, der enten kan bruges tørrede, og den proces der bruges er vanddampdestillation. Timianplantens blomsterskud giver ca. 0,7 – 1% olie, hvilket ikke er særligt meget forhold til andre olieholdige planter og nødder, og der kræves derfor en stor mængde blomsterskud for at kunne producere en tilfredsstillende mængde olie. De æterisk olier i timianplanten giver den en meget kraftig duft, hvilket afhænger dyr mod at spise den og gør, at den holder sig fri for sygdom.
Køb timianolie her
Medicin – Thymolens effekt på timianolie
Timianolie har længe været meget brugt indenfor naturmedicin på trods af, at de formodede egenskaber ikke er endeligt videnskabeligt beviste. Olien har antiseptiske og antifungale egenskaber, og så menes det også, at den kan formindske bestemte bakteriers resistens overfor penicillin. Timiansoliens svampedræbende egenskaber er blevet bevist af videnskabelige studier, da man begyndte at vise interesse for planten, da munkene i middelalderen brugte timian i rigtig mange medicinske forbindelser. Det er svampe på og inde i kroppen, som timianolien har egenskaberne til at bekæmpe, og dermed kan du komme af med din fodsvamp eller svamp i mundhulen ved brug af timians antifungale egenskaber.Grunden til at timianolien har disse egenskaber er, at den indeholder et stof, der hedder thymol. Thymol anvendes ofte for sig selv i forskellige former for rensende produkter såsom mundskyld og hånddesinficering, hvilket gør den mere effektiv, at den kan bruges isoleret set og ikke kun som en del af timianolien. Thymol bruges også til at producere mentol, så det kan fås i større mængder, og at man ikke behøver at udvinde det hele fra andre planter.
Det er dog blevet videnskabeligt, at timianolien har antiseptiske og svampedræbende egenskaber, men det er dog ikke noget, som man bør benytte i praksis som decideret medicin, da lægen kan ordinere dig medicin, der er blevet fremstillet til det helt rigtige formål. Det kan godt være, at man i løbet af historien har brugt timianolien og den egenskaber som medicin, men lægevidenskaben har udviklet sig, så man ikke behøver bruge produkter, der ikke kun virker nogen gange. Historisk set går der historier om, at de gamle grækere og romere benyttede sig af thymol til deres behandlinger, hvor det så også må formodes, at timianolien har spillet en rolle, da det ikke havde teknologien til at udvinde stoffet i sin rene form fra planten.
Det skal siges, at thymols egenskaber ikke nødvendigvis virker på samme måde hos timianolien, som de vil gøre i den koncentrerede udgave af thymol, og der er mulighed for, at egenskaberne derfor vil være af en svagere effekt. Sådan vil det altid være med, når de naturlige midler, som virker bedre i et koncentrat ned, hvor det stammer fra i nature, da der ellers ikke ville være grund til at udvinde det givne stof. Timianolien indeholder nogle af de antibakterielle egenskaber, hvor olien er god til brug i huden til bekæmpelse af bumser og fedtet hud. Netop disse egenskaber er det, som man typisk ser hos de æteriske olier, som man kan købe til behandling af huden, hvorfor disse effekter derfor er afprøvet.
Timianolie til huden
Selvom mange af de egenskaber, som naturmedicinen har brugt tidselolie til ikke har kunnet bevises, så kan nogle af disse egenskaber bruges i forbindelse med den kosmetiske æteriske olie. Denne olie er til udvortes brug, og den kan bruges, når den fedtede og urene hud skal renses. Olien, der er antiseptisk, er glimrende til brug ved mere vedholdende hudproblemer som bumser, der kan være svære at slippe af med. De inflammationshæmmende egenskaber bekæmper betændelsen i bumserne, og hvis olien på samme tid renser den fedtede hud, så både bekæmper man og forebygger bumserne på samme tid. Timianolien har de meget karakteristiske egenskaber for de æteriske olier, der sælges som hudplejeprodukter. Her ser man ofte, hvordan disse olier excellerer i at rense huden grundigt og sørge for, at man slipper for den fedtede hud og de bumser, der kan komme som resultat deraf. Derudover adskiller den krydrede duft sig fra de traditionelle hudplejeprodukter, så man herigennem kan sætte sit personlige præg på sig selv gennem sin brug af hudpleje.Få dråber på fingerspidserne og en grundig massage af huden sørger for, at olien bliver optaget rigtigt i huden, så at man sikrer sig, at den kan rense huden ordentligt. Man skal dog huske at undersøge, om den skal blandes op med en basisolie før, at man går i gang med at rense huden.
Olien er kendetegnet ved den meget kraftige duft, som man kender fra timianplanten, hvilket er hvorfor, at den benyttes indenfor aromaterapien og i parfumer og sæbe. Den krydrede duft er giver en sydeuropæisk atmosfære, og hvis man gerne vil bringe lidt eksotisk aroma ind i sit danske hjem, når den kedelige vinter står på, så man kan drømme sig væk til varmere lande, og bruge duften og de fugtende egenskaber til at minde om, at de gode tider er på vej.
Aromaterapi med timianolie
I varme bade og som massageolie er metoderne, hvor timianolie bruges indenfor aromaterapien, men olien bliver ikke tilført direkte på huden, fordi den er for kraftig, og den vil give lokal irritationer ved påførsel. Timianolien skal optyndes med andre olier ved brug, og disse olier er nogle af dem, som den kan blandes med: Bergamotolie, Citronolie, fyrrenåleolie, lavendelolie, rosmarinolie og grapefrugtolie. Timianolien har en dejlig rensende effekt, og selvom den ikke har fantastiske kurerende egenskaber aromatisk, så er det en dejlig duft og massage er altid en dejlig ting. Aromaterapiens er typisk en meget beroligende behandling, der kan bruges til at få den stressende hverdag til at falde til ro, så tankerne kan komme på plads.
Forbehold
Forholdsregler skal tages, når man skal benytte sig af timianolie, og grunden til dette er den koncentration, som olien besidder er for kraftig til direkte brug. Før den benyttes til udvortes brug bør den fortyndes, og den bør ikke kommes direkte på huden i sin ufortyndede form, da dette kan lede til irritation af huden. Hvis du har for højt blodtryk eller er du gravid eller ammende, så bør du slet ikke benytte olien, da man ikke er sikker på konsekvenserne for personer i disse situationer. Man bør generelt heller ikke benytte denne æteriske olie på børn, da deres hud efter al sandsynlighed er for sart til at kunne benytte æteriske olier. Udover irritation af huden så kan irritation af slimhinderne også forekomme som konsekvens af brugen af ufortyndet timianolie, og man burde bruge det som hovedregel, at man altid skal bruge timianolien i meget lav koncentration.
Afsluttende tanker
Timianolien er den meget koncentrerede olie, som man umiddelbart ikke forbinder med hverken medicin eller hudpleje, da den er mest kendt for sine egenskaber i den gastronomiske verden. Hvor den rensende effekt på huden ikke kommer som nogen overraskelse, da det nærmest forventes af de æteriske olier, men det er derimod de medicinske egenskaber, der er meget interessant, og de viser at de sydeuropæiske munke havde fat i noget af det rigtige, selvom de ikke var i stand til at få det fulde potentiale ud af planten. Timianoliens indhold af thymol giver den egenskaber, som ikke kan sidestilles med de andre funktioner som olien måtte have. Forskningen viser, at timianolien i praksis faktisk kan bruges til at bekæmpe svampeinfektionerne på og indeni kroppen, selvom man stadigvæk skal huske at fortynde den før brug. Man skal dog lige tage resultaterne af denne forskning med et gran salt, da det nok i sidste ende ikke er fornuftigt at behandle svampeinfektioner i kroppen med timian eller timianolie, da man nok i stedet vil kunne få produkter hos lægen med mere koncentrerede indhold af thymol, og dermed en bedre virkning. Dette skal dog ikke betyde, at man ikke kan hjælpe processen på vej ved hjælp af indtagelse af en god portion timian i forbindelse med behandlingen, da den som naturmedicin og lækker krydderi sagtens kan indtages og hjælpe til. Man har i hvert fald ikke noget at tabe med mindre, at man sætter hele sin lid til at timianplanten alene skulle kunne rense ud i systemet og fjerne svampen. I sidste ende må man blot stå imponeret tilbage over den viden, som mennesket kunne samle, om de medicinske hjælpemidler tilbage i middelalderen, hvilket også danner rammen for meget moderne forskning. Timian er et glimrende eksempel på dette, og selvom at man blot ønsker at timian skal stå på krydderihylden, så ved man, at man nu også kan bruge den æteriske olie fra timianplanten til at pleje huden. Denne multifunktionelle brug af naturens ressourcer er beskrivende for en verden, der formår at udnytte disse til deres fulde potentiale indenfor mange forskellige områder.
Spørgsmål eller kommentarer kan du stille i kommentarfeltet herunder 🙂
Tine skriver
Jeg blev i går præsenteret for æteriske olier Doterra ! Efter sigende er disse olier de reneste på markedet og alle andre olier slet ikke i samme kvalitet !
Kender i det mærke og er det sandt eller er det et salgs argument ?
Cosmos Co skriver
@Tine
Det er vist bare et salgs argument. Ellers kræver det, at nogen sammenligner deres olier med alle de andre mærker på markedet, og der er mange tusinde efterhånden.
Og dernæst må man spørge, reneste ud fra hvilke parametre?
Det er en smart måde, at presse prisen op på sit eget produkt, uden at hverken kvaliteten eller andet følger med, og jeg tror ikke på deres påstand 🙂
Nina skriver
Timianolie siges at kunne helbrede hashimotos og hæmme betændelsestilstand i skjoldbrugskirtlen.
Men vil det være nok, at smører olien på halsen?
Vil det være skadeligt, at tage et par dråber under tungen, som man kan med oreganoolie?
Cosmos Co skriver
@Nina
Det vil nok give det bedste resultat, hvis du både smører det på halsen og indtager det, husk at blande det op i en basisolie, for du indtager olien.