Hvad er Pebermynteolie?
Pebermynte er en del af de utallige typer af mynteplanter, der findes både vildt voksende og i urtehaver overalt på kloden. Pebermynteplanten er en krydsning mellem den grønne mynte og vandmynten, og den findes typisk vildt i de mere fugtige områder, som for eksempel i nærheden af søer og åer. Da den er en krydsning, er den utroligt hårdfør, og der findes få klimaer, hvor pebermynten ikke kan overleve. Som de andre mynteplanter, så reproducerer den ved hjælp af sine overløbere og underløbere, der sørger for, at planterne er bundet sammen, og den er derfor ikke afhængig er blomsterfrø for at kunne udvikle nye planter. Denne metode minder om ukrudt, og man skal generelt være varsom med at så mynteplanter i sin urtehave, da de kan formere sig med en utrolig fart. Dette er til trods for, at pebermynte er en årsplante, som betyder, at planten kun lever i et år, hvilket forklarer den effektive reproduktion. Dette er grunden til, at man typisk sår planten i kasser, så man kan være sikker på, at den ikke spreder sig mere end tiltænkt, hvilket man har været nødsaget til, så man ikke behøver at bruge for meget tid på at overvåge planterne. Pebermynteplanten klarer sig klart bedst, hvis den får rigeligt med vand, selvom den er meget hårdfør som tidligere nævnt.
Køb pebermynteolie her
Pebermynteolie
Pebermynteolie er en æterisk olie, der udvindes fra plantens blade, stamme og blomster ved brug af teknikken dampdestillation. Det er hjemme såede planter, der egner sig bedst til produktionen af olie, da de vilde planter ikke har de samme mængder olie i sig – eller den samme kvalitet for den sags skyld. Før udvinding af olien ser man typisk at blade og blomster får lov til at ligge og tørre lidt før, at man påbegynder processen. dampdestillationen er den typisk teknik til at udvinde æteriske olier fra blomster og blade, da man ikke kan få noget nær den samme mængde olie, når man presser disse.
Brugen af mynteplaner indenfor det medicinske felt går mange hundrede år tilbage til det gamle Grækenland, hvor bladene fra pebermynteplanten generelt blev brugt mod problemer med fordøjelsen og til at rense luftvejene ved hoste, forkølelse og andre former for problemer i næse-, mund- og halsregionen. Det er netop også i denne forbindelse, at pebermynteolien bruges i den medicinske verden den dag i dag, hvor det er de samme to områder, som man behandler med olien, men det sker dog på lidt anderledes vis end i det gamle Grækenland, hvor vi i dag benytter olier og kapsler, som mere koncentreret rammer de udsatte områder. Når det kommer til problemer med fordøjelsen, som kan indebære problemer som irritabel tyktarm og mavekatar , hvilket både dækker over problemer i maven og problemer i tarmsystemet. Olien er i stand til, at glatte ud i systemet, så tarmene slapper lidt mere af og får gjort deres arbejde i stedet for at gøre ondt. På denne måde slipper man for mavesmerterne, og den uregelmæssige fordøjelse, som tit følger hånd i hånd med tarmproblemer. Kapslerne bruges typisk i denne forbindelse, da man gerne vil have, at de opløser sig lidt længere nede i systemet, så de ikke går ind og generer lukkemekanismen mellem hals og mave, som det kan være tilfældet i nogle gange. I forbindelse med mavekatar bliver symptomerne lindret ved brug af olien, så man ikke længere oplever de sure opstød eller opkast, der typisk opstår som resultatet af et mavekatar. Pebermynteolien bekæmper nemlig betændelsestilstanden, der opstår i maven, når man har mavekatar, hvilket for sat en dæmper på problemerne. Uanset hvad man fejler, anbefales det dog altid, at man besøger egen læge før man kaster sig ud i selvbehandling, da der typisk at finde medikamenter indeholdende pebermynteolie, som er bedre egnet til at tage sig af problemerne. De videnskabelige undersøgelser på netop dette område viser, at det er en beskeden effekt ved brug af pebermynteolie på disse to områder, men da det er beskedent, viser det at de naturlige produkter dog ikke er helt nok efter den standard, som lægevidenskaben behandler efter i den moderne verden. Pebermynteolien kan som udgangspunkt fås både som den æteriske olie i flydende form og i kapsler. Hvor den æteriske olie egner sig til inhalering at påsmøre på lokale områder, så er kapslerne designede til at bekæmpe problemer i mave- og tarmområdet, da de først opløses de rigtige steder. Olien bør ikke indtages, da den er alt for koncentreret, og det kan medføre sure opstød, halsbrand og andre komplikationer.
Aromaterapi og massage
Pebermynteolie har også vist sig at have egenskaber, når det kommer til behandling af nakkemuskulaturen, som når man har spændinger eller stivhed i nakken, der forårsager spændingshovedpine, som nogle gange kan være svære at slippe af med. Olien skal smøres på lokalt, og den skal dermed ikke indtages hverken i flydende form eller i kapsel. Her kan olien hjælpe med at løsne op i musklerne, så blodgennemstrømningen kan blive bedre, hvilket lindrer symptomerne og efter noget tid kan man så slippe af med hovedpinen. Mange, der sidder meget foran en computerskærm vil fra tid til anden opleve en spændingshovedpine, hvis man ikke sidder ordentligt. Derfor er det blevet mere normalt, at disse forekommer, da rigtig mange jobs netop foregår på kontorer foran diverse skærme, og derfor er det godt at have en pebermynteolie stående derhjemme, så man kan bekæmpe symptomerne, så snart de opstår. Den dejlige duft af pebermynte egner sig perfekt til behandling indenfor aromaterapien, hvor den rensende duft passer til brug i de varme bade. Pebermynte olien er velegnet til kombination med følgende andre olier: Eucalyptus, Lavendel, Citron og Rosmarin.
Mentolen i pebermynteolien
Der udvindes et meget populært stof fra pebermynteplanten, der netop giver den egenskaberne omkring bekæmpelse med problemer i luftvejene. De fleste kender nok til Mentol, som efterhånden er blevet en velkendt smag på markedet, da den bruges hyppigt i forbindelse med produkter som tandpasta og mundskyld. Den friske smag efterlader nemlig en følelse af renhed, som man ønsker efter brug af disse produkter. Det er dog ikke kun indenfor det medicinske at mentol er begyndt at blive brugt, da man også kan købe mentolcigaretter, som har en friskere smag end den, som man normalt kender fra tobakken, hvilket gør rygning relevant for dem, som ikke kan lide den lidt grove smag, som cigaretter normalt har. Netop smagen af mentol gjorde cigaretproducenterne i stand til at udvide deres målgruppe til dem, der er lidt mere kræsne, når det kommer til smagen. I en tid hvor steder, hvor man kan ryge bliver indskrænkede hele tiden, er det netop været vigtigt, at man kunne tilbyde cigaretter, der rammer den størst mulige målgruppe, hvor netop mentolcigaretterne giver flere muligheder. Brugen af mentol i cigaretter står lidt i kontrast til, hvordan stoffet ellers er blevet brugt indenfor produkter med hensigt at rense mund og hals eller lindre infektioner.
Det område som pebermynten er mest populær indenfor er nok indenfor det gastronomiske felt, hvis man ellers kan kalde det, når det handler om slik og chokolade. Den søde og friske smag af pebermynte fungerer rigtig godt i forbindelse med både chokolade og bolsjer, hvor den tilføjer en mere frisk smagsnuance i forhold til de meget søde, som man ellers kender til. Pebermynteolien er perfekt til netop produktionen af slik og andre fødevarer, da den er langt nemmere at arbejde med end selve pebermynteplanten, hvorfor olien tit anvendes til disse formål. Når slik og medicin bandes i lindrende bolsjer til halsen er pebermynte også en af de foretrukne smage på grund af friskheden, som man føler, hvilket er rart, når halsen er plaget af slim og hoste.
Forholdsregler
Der har været en del debat om, at hvor giftigt pebermynteolie rent faktisk kan være, hvis det anvendes i forkerte doser, og selvom at man ikke har kommet frem til nogen endelig konklusion, så bør man altid læse på emballagen omkring anvendelse af produktet, så man er på den sikre side. Mennesket bør ikke indtage mere end 3 x 0,4 ml i kapsler om dagen, da en overdosering af pebermynteolie i det værste tilfælde kan forårsage nyresvigt. Men man behøver ikke være bekymret, da den samme begrænsning gælder for de helt normale hovedpinepiller. Lider man af galdevejssygdomme, skal man være påpasselig med brugen af pebermynteolie, da det eftersigende skulle kunne forværre symptomerne. Ligesom med de fleste andre æteriske olier anbefales det heller ikke, at gravide, ammende eller spædbørn benytter sig af pebermynteolie, da den er for stærkt for et menneske så småt. Af bivirkninger fra brug af pebermynteolie er det værste som tidligere nævnt nyresvigt, som forekommer ved ekstrem overdosering. Man kan dog godt opleve allergiske reaktioner, især hvis man i forvejen er allergiker, og nogle vil opleve kvalme, halsbrand eller opkast. Det skal dog nævnes, at bruger man olien i de mængder, den er tiltænkt, så er det meget sjældent, at der opstår nogen former for komplikationer.
Pebermynte og pebermynteolie har sat sit præg på mange både smag- og duftnuancer i mange forskellige produkter over hele verden. Pebermynten er nok den mest kendte plante indenfor den omfattende myntefamilie, hvilket især skyldes, at den bruges i slik og chokolade. Den velkendte friske duft er også til god brug indenfor aromaterapien, hvor den har en rensende effekt, hvor den er slimløsende i både hals og næse, så man kan bekæmpe symptomerne på sygdomme på en hurtigt lindrende og effektiv måde. Olien har dog også vist sig at være brugbar i kapselform, da den her kan behandle fordøjelsesproblemer og sikre at hele fordøjelsesprocessen kommer tilbage på ret køl. Pebermynteolien er unik indenfor de æteriske olier, da indholdet af mentol, giver den egenskaber, som ligger mere til behandling af de indre problemer i kroppen, hvor mange af de æteriske olier, har deres bedste virkning som hudpleje. Pebermynteplanten er nem at dyrke, og når den først har fået fodfæste, så er den næsten ikke til at stoppe, hvorfor man ikke skal være bange for, at der kommer til at mangle ressourcer, hvorfra man kan udvinde den æteriske olie med den unikke og friske duft. Bor man i kolde områder, er der ingen tvivl om, at pebermynteolie vil være en fornuftig anskaffelse, da olien helt afgjort kan hjælpe med at rense den snot og slim, som man normalt oplever, når man bor i den kolde del af verden.
Har du spørgsmål eller kommentarer, kan disse stilles herunder 🙂
Jon Overby skriver
Hej. Jeg er interesseret i at vide, om pebermynteolie er selvantændeligt ?
Cosmos Co skriver
@Jon Overby
Jeg har ikke hørt om, at pebermynteolie skulle være selvantændeligt, og det har heller ikke været muligt at finde nogle kilder, som kunne bekræfte, at olien skulle være det.
Har du oplevet, at den er antændt?
Cosmos Co skriver
@Jon Overby
Efter nærmere undersøgelse, kan jeg bekræfte, at det er korrekt at pebermynteolie og flere andre æteriske olier, er selvantændelige.
Derfor skal de altid opbevares i glasflasker, hvor låget er lukket tæt til, således der ikke kommer ilt ned i flasken, som kan øge risikoen for, at olien selvantænder.
P Kørvel skriver
Hej kan man blande lidt olie i tobak, så man får mentolsmag. ?
Cosmos Co skriver
@P Kørvel
Ja det kan du godt, men det kræver, at du får doseret olien korrekt, samt får den blandet korrekt med tobakken.
Pebermynteolie blev i “gamle” dage anvendt til mentol tobak, så det kan lade sig gøre.
Men hvordan det smager i forhold til moderne mentoltobak, det må jeg melde pas på.
Og helt præcist, hvordan du får det blandet korrekt, det ved jeg heller ikke 100%, dvs jeg tør ikke helt rådgive dig omkring det, men du kan helt sikkert finde info på f.eks amerikanske hjemmesider om emnet 🙂
P Kørvel skriver
Mange tak for hurtig svar. 🙂 jeg vil søge lidt mere, og så må jeg vel i gang med at eksperimentere. 🙂
Cosmos Co skriver
@P Kørvel
Der er ikke andet for 🙂
Du skal dog passe meget på med mængderne af olie i din tobak, da æterisk olie er meget koncentreret.
Jeg har fået at vide, at der skulle være nogle store amerikanske debat forums om tobak, hvor du kan finde info eller spørge kompetente mennesker omkring fremgangsmåden, dosering, opbevaring mm.
P Kørvel skriver
Har været inde og kikke, og har lige bestilt en flaske ved jer. 🙂
Cosmos Co skriver
@P Kørvel
Jeg takker mange gange for ordren. Den er sendt idag til dig sammen med en ekstra gave 🙂
Jeg håber du får det til at smage godt 🙂
Torben skriver
Er der forskel på pebermynteolie og pebermyntedråber
Cosmos Co skriver
@Torben
Det kan der være, derfor skal du læse ingredienslisten.
Pebermynteolie er ofte den ufortyndede æteriske olie, som der er beskrevet i artiklen her.
Pebermynteråber er ofte en fortyndet version, som er klar til brug.
Louise skriver
Hejsa.
Jeg bruger pebermynte olie som hjælp til min oppustede mave. Noget jeg har brugt meget tid på at irritere mig over og være ked af. Jeg læste så tilfældigt en artikel om at pebermyteolie skulle virke. Det gør det. Jeg er imponeret, men jeg er meget i tvivl om man må indtage det hver dag. Jeg tager 2 dråber i et glas vand 5 gange om dagen.
Cosmos Co skriver
@Louise
Din krop har ikke umildbart godt af at indtage så meget pebermynteolie dagligt.
Men hvis du ikke føler ubehag, og det virker mod din oppustede mave, så bør du da fortsætte, dog under den forudsætning, at du er meget opmærksom på, hvis din krop reagerer anderledes pludselig. Det kan være et tegn på, at du bør skære ned på mængden af olie dagligt.
Betinna skriver
Er peramymte olie farlig for hunde
Cosmos Co skriver
@Betinna
Æteriske olier er meget kraftige, og pga hudens gode lugtesans, bør du ikke anvende det på huden, slet ikke i hovedregionen 🙂
Birgitte Thomsen skriver
Indtagelse, problem pga kraftig smag
Jeg er af sygehusets mave – tarm afd blevet rådet til at tage pebermynte olie. Første glas måtte jeg opgive. Smagen er simpelthen for meget for mig. Jeg vælger også altid tandpasta i en smags neutral version.
Nogle gode ideer til hvad jeg kan komme min olie i, for at dæmpe smagen?
Cosmos Co skriver
@Birgitte Thomsen
Du kan ikke rigtig gøre noget, med mindre du må blande den op i vand eller en basisolie, og dermed mindske smagen lidt.
Men at fjerne smagen, det kan du ikke, uden at du tilføjer andre olier eller ingredienser, som næppe gavner formålet.
Så du er nok nødtil at bide i det sure æble og få slugt olien, også selvom du ikke kan lide smagen 🙂
Anita Mikkelsen. skriver
Hej jeg tager pebermynte olie i pilleform 3 om dagen fordelt.
Men jeg får meget opstød, kan jeg gøre noget for at mindske det ?
Ellers bliver jeg nød til at stoppe med dem, da det desuden giver utilpashed og mindre appetit.
Mvh
Anita
Cosmos Co skriver
@Anita Mikkelsen
Det er helt almindelige bivirkninger, når du indtager æteriske olier, da de kan være hårde ved fordøjelsessystemet.
Det eneste du kan gøre, er at drikke masser af væske eller spise, før du indtager pillerne, således der er andet i mavesækken.
Jennie skriver
Hej.
Er det sikkert nok at komme 2-4 dråber pebermynteolie i et krus kogende vand, og så stille det i soveværelset om natten, når man sover, for at hjælpe med at skabe frie luftveje ved forkølelse?
Og kan man gøre det samme ved børn under 6 år og ved en baby på 7 måneder?
Jeg synes, jeg læser tvetydige svar, når jeg søger på nettet.
På forhånd tak – og god jul!
Cosmos Co skriver
@Jennie
Ja det er et godt husråd, dog bør man kun gøre det i kortere perioder af gangen, og derefter holde en pause.
Du bør ikke gøre dette i rum, hvor der er børn, og slet ikke babyer, da deres kroppe er mere sårbare overfor æteriske olier, især når de udsættes for duftene i længere perioder af gangen.