Orangeblomst olie – Komplementær og unik
Orangeblomst er et lettere vildledende navn, når det kommer til denne specifikke plante, da den ikke har noget at gøre med blomsten fra det originale orangetræ eller appelsintræ. Den tilhører ikke familien af citrusplanter, men den har dog en meget lignende duft, hvorfra de mange sammenligninger er opstået. Det danske navn er givet til planten på grund af lighederne mellem blomsterne på begge plante, men udover dette er der ikke nogen biologiske relationer planterne imellem.
Orangeblomst bliver på latin kaldt Choisya ternata, og det er en lille stedsegrøn busk, der stammer fra Mexico. Grenene har en læderagtig tekstur med små hår og en grågrøn farve, hvor bladene er grønne med de karakteristiske gennemsigtige pletter, som man kender det fra bladene på appelsintræet og de andre citrustræer. Det er fra bladene at træet frigiver sin aromatiske duft, som er meget gennemtrængende. Blomsterne ligner, som tidligere nævnt, i høj grad de blomster, der sidder på appelsintræet med deres hvide blade kombineret med det gule center. Blomsterne har også en frisk aromatisk duft, som dog bliver overskygget af den kraftigere duft fra buskens blade. Busken har det med at vokse sig meget stor, så den kan være besværlig at have indendørs, og blomstringen foregår i det sene forår og forsommeren i maj og juni. Orangeblomstbusken kan klare sig udenfor om sommer i de varme grader, men den kan ikke tåle den kolde vinter, hvilket er grunden til, at den oprinder fra netop Mexico, hvor de ikke oplever kolde vintre på nær samme måde, som man gør det på de nordlige egne. Den kan dog godt klare sig så længe temperaturen ikke bevæger sig under frysepunktet. Busken skal bruge en næringsrig jord for at kunne gro optimalt, og den kræver meget vanding og pleje om sommeren, hvor det er begrænset hvor meget, at man skal vande den om vinteren.
Orangeblomst til huden
Orangeblomst olien bliver udvundet fra buskens blomster gennem vanddampdestillation, hvor vanddamp ved høj varme blæses igennem blomsterne, hvorefter man kan fra filtrere olien. Den bruges som et hudplejeprodukt som andre æteriske olier, hvor den er velegnet til udvortes brug. Æteriske olier er efterhånden ved at erstatte cremer, som danskernes primære hudplejeprodukt, hvilket orangeblomstens egenskaber, som denne artikel belyser, også understreger.
Orangeblomst er en fortræffelig æterisk olie til udvortes brug, og den er en glimrende erstatning for cremer og andre former for kosmetiske produkter. Hvis man har problemer med tør hud og de irritationer, der følger deraf, skal man sørge for at fugte huden tilstrækkelig, da blot dette element gør, at huden bliver meget mere behagelig. Orangeblomst olien går ind og fugter huden, hvilket sørger for, at den er langt mere spændstig og stærk. En fugtig og spændstig hud kan klare at blive udsat for lidt af hvert, hvor en tør hud lidt kan flække og blive irriteret, da den ikke på samme måde kan strække sig grundet den manglende fugt i huden. De fugtende egenskaber er også anvendelige, når det kommer til at slippe af med blodsprængninger i huden. Dette forekommer typisk, når huden bliver udsat for noget, som den ikke at i stand til og dermed bliver strækket for langt eller bliver udsat for en kulde, som den ikke et vant til. Olien går ind og behandler det pågældende sted og sørger for, at man kan slippe af med de utiltalende blodsprængninger i huden. Alternativt kan arganolie også anvendes.
Det er dog ikke kun fugten, der er det vigtigste element indenfor hudpleje selvom, at den spiller en essentiel rolle heri. Orangeblomst olien har nemlig de vigtige antiseptiske egenskaber, der især spiller en rolle, når det er mere end bare tør hud, der skal bekæmpes. Lider man af betændelsestilstande i huden, som er kendt som akne eller bumser, så skal man bruge lidt mere end blot at fugte huden og rense dem, da betændelse allerede er begyndt at sætte sig. Derfor skal man bruge oliens antiseptiske egenskaber til at bekæmpe den inflammation, der skaber bumserne og sørge for, at de dermed forsvinder. Orangeolie går på samme tid ind og bekæmper de bakterier og de urenheder, der står bag at bumserne udvikler sig til at starte med. På denne måde kan man ved brug af denne olie både bekæmpe de pågældende områder, der er ramt af akne, og på samme tidspunkt kan man forbygge mod, at der opstår ny bumser i det samme område eller andre steder i huden.
Aromaterapi med orangeblomst
Duften af orangeblomst olien er ikke så kraftig, som man ellers ser det med de andre hos andre citrusolier, hvilket er grunden til, at den er det oplagte valg, hvis man gerne vil have en olie med en duft, der er af en mere lav note. Den er dog stadig god i brug, når det kommer til aromaterapi og massage, da den fortsat har sine gode egenskaber på huden. Den er specielt god i brug, hvis man skal kombinere forskellige former for olie, og ikke ønsker den helt så kraftige citrus aroma, men i stedet ønsker en mere vag tilstedeværelse. Det er meget typisk, at man kombinerer de forskellige olier indenfor aromaterapien for at kunne skabe den optimale olie, der passer perfekt til de givne behov. Det er grunden til, at man orangeblomst olien bliver anset for at være en rigtig god komplementer olie i denne forbindelse, når det gælder både massage og varme bade. I forbindelse med massagen er det især inden for pleje af huden, at orangeblomstens kvaliteter kommer til udtryk, da hudens blodcirkulation bliver stimuleret på samme tid, som huden bliver fugtigt. Den kombination efterlader huden langt bløder, og den bliver i sidste ende også generelt pænere at kigge på.
Duften af orangeblomst har dog også positive effekter på sindet og den generelle psykiske tilstand, som resultat er den intensive duftbehandling. Organblomsten har en beroligende effekt på sindet, så man lettere kan tømme hovedet og få styr på sine tanker og ikke kun slappe af i kroppen, når man bliver behandlet. Den rolighed som man kan opnå ved brugen af orangeblomsten kan virke styrkende på sindet, så man ikke føler den forvirring og uoverskuelighed, som en stresset hverdag kan medføre, og man har af og til brug for at kunne rense tankestrømmen for at kunne slappe rigtigt af. Netop denne afslappende følelse kan få undertrykte følelser til at komme frem til overfladen. Dette kan lade dig bearbejde de følelser, som du længe har gemt væk, men som alligevel sidder og plager dig fra inde bagerst i sindet. Netop disse egenskaber på den psykiske tilstand gør, at orangeblomst olien er blevet sat i forbindelse som et antidepressivt middel. Depressioner kan komme fra mange steder, men hvis man behandler sit sind og får sat ro og tankerne og stået ansigt til ansigt med sine forsømte følelser, så kan den forbedrede sindstilstand være forebyggende mod udviklingen af en depression.
Forbehold
Orangeblomst olie er som så mange andre af de æteriske olier meget koncentreret, hvilket betyder at det ikke anbefales, at den benyttes ufortyndet uanset hvilket brug, som der er tale om. Olien er bestemt ikke egnet til at blive indtage i koncentreret form, hvilket kan være farligt. På huden kan det give irritationer på huden, hvis man bruger den i en for stærk koncentration. Det anbefales, at den fortyndes med en basisolie før, at man bruger den til uvortes brug, og det er typisk at starte med en forholdsvis tynd omblanding i f.eks. 1:10, så man kan være sikker på, at huden kan klare det. Det skal dog lige nævnes, at denne orangeblomst olie faktisk er meget mild i brug, hvilket betyder, at den kan anvendes til langt de fleste hudtyper. På trods af dette skal man dog altid huske at blande den op, og ikke mindst huske at læse på emballagen, så man kan være sikker på, at man bruger produktet rigtigt. Til sidst anbefales det ikke, at olien bliver benyttet af hverken gravide eller ammende kvinder, da man ikke kender virkninger af de æteriske olier på børn, når de er så unge. Det er langt fra sikkert, at det kan være et problem, men indtil man ved mere, så anbefales det i hvert fald ikke.
Afsluttende tanker
Orangeblomst olien er ikke så hyppigt brug, som de olierne fra citrusfamilien, da den er knap så kendt, og nogle vil betegne den som en tynd udgave af de andre. Det er korrekt, at den ikke er lige så kraftig i duften, som man eller kender de andre olier, men det betyder dog ikke, at den ikke har egenskaber der er mindst lige så værdifulde. Den er i besiddelse af de klassiske fugtgivende egenskaber, der er essentielle for genoprettelsen af den bløde og sunde hud. På denne måde kan man nemt slippe af med og forebygge mod klassiske hudproblemer som fedtet hud og akne. Orangeblomst er meget mildere i sin duft, hvilket gør den attraktiv for dem, der ikke ønsker at brug produkter med en alt for kraftig aroma. Den er på samme tid glimrende til at komplementere andre olier indenfor aromaterapien, hvor man kan få en snert af den friske citrus duft. Duften er dog en af orangeblomstens forcer, når det kommer til aromaterapien, da den her har egenskaber, der kan få patienten til at reflektere over sin nuværende situation og få styr på sine tanker, så denne ikke føler sig tynget af et overfyldt hoved.
Man skal huske at passe godt på sig selv, og dermed skal man ikke glemme huden. Æteriske olier er for alvor begyndt at gøre deres indtog på det kosmetiske marked efter, at internethandlen har taget fart, hvilket også har gjort, at endnu flere har fået øjnene op for det sunde og effektive olier. Hvis man har problemer med sin hud, eller man blot ønsker at prøve et nyt produkt, så er de æteriske olier kommet for at blive, og særligt orangeblomst vil være en rigtig god begyndelse for rigtig mange. Olierne er, som eksemplet viser med orangeblomst, meget fleksible, da de kan bruges på mange områder, og da de kommer direkte fra naturen, så er indholdet af tilsatte kemikalier på et meget lavt niveau. Det er helt afgjort en overvejelse værd for alle dem, der ønsker en dejlig smuk og stærk hud, som man ikke behøver, at være bange for at skulle vise frem.
Spørgsmål eller kommentarer kan stilles herunder 🙂
Carin skriver
Spørgsmål: jeg vil gerne bruge en æterisk olie som luftrenser, men hvilke(n) egner sig?
Jeg kan ikke tåle stearinlys, så jeg kan ikke bruge duftlampe. Er der andre gode metoder?’
På forhånd tak!
Cosmos Co skriver
@Carin
Langt de fleste af de kraftige olier, er gode til at rense luften med, hvis du kan leve med, at der dufter lidt af olien bagefter.
F.eks kan nævnes citronolie, citronelleolie, oreganoolie, timianolie, pebermynteolie, eucalyptusolie osv.
Hvilken du vælger, er lidt en smagssag i forhold til hvilken duft du kan lide 🙂
Phrankie skriver
Jeg bruger eucalyptusolie som luftrenser blandet i lidt varmt vand i en kop.
Det holder duften længe.
Cosmos Co skriver
@Phrankie
Mange tak for dit gode råd 🙂